[...] z oznaczonym Indeksem Sytości, wyniki są dosyć zastanawiające. Jako punkt odniesienia przyjeto białe pieczywo, dla którego Indeks Sytości przyjeto jako 100 % Produkty o indeksie poniżej 100 % zabijają uczucie głodu na krócej, te z indeksem powyżej 100 % na dłużej. Gdy produkt ma indeks 200% oznacza to że syci na dwa razy dłużej niż białe [...]
[...] Bardzo często macie jednak problem które to są węglowdany. Obecnie za kryterium okreslające szybkość wchłaniania węglowdanów do krwi przyjmuje się tzw. indeks glikemiczny (IG). Klasyfikuje on produkty zywnościowe na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi i czas pojawienia się tego wpływu. . Za punkt referencyjny, czyli [...]
[...] nam jak nasze ciało odpowie na posiłek zawierający węglowodany i w jakim stopniu poziom glukozy w naszej krwi wzrośnie. Czy w diecie redukcyjnej powinniśmy zwracać uwagę na indeks glikemiczny, czy to pomoże nam zredukować wagę???. Moim zdaniem trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie co postaram się udowodnić. Teoria IG zakłada [...]
Indeks glikemiczny Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny: płatki [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny. Jako pierwszy posłużył się tym terminem dr P.A. Crapo w 1976 roku. Indeks glikemiczny obrazowany jest przez pole znajdujące się pod krzywą glikemiczną (obrazującą zmiany w poziomie glukozy we krwi mające miejsce po spożyciu danego [...]
[...] dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gram danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent, tak jak po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Indeks [...]
Badania nad indeksem glikemicznym rozpoczeły sie w 1980 roku. eksperci zaczeli podkreślać wartość diety wysokowęglowodanowej w życiu człowieka. Ideks glikemiczny klasyfikuje produkty na podstawie ich wpływu na poziom cukru we krwi. - produkty węglowodanowe które są szybko trawione w przewodzie pokarmowym mają wysoki indeks glikemiczny i powidują [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny: płatki kukurydziane = 85, kukurydza = [...]
Poniższy artykuł jest skrótową kompilacją informacji na temat indeksu insulinowego, które są dostępne w sieci, niestety w większości w języku angielskim. Zawiera również krótki wstęp na temat indeksu glikemicznego, który szerzej opisany jest w poscie autorstwa rozka o diecie Montignac. Post ten mozna znaleźć tutaj: [...]
Chciałbym przybliżyć Wam ciekawe badanie odnośnie Indeksu glikemicznego: Am J Clin Nutr. 2011 Oct;94(4):992-6. Epub 2011 Aug 10. Calculating meal glycemic index by using measured and published food values compared with directly measured meal glycemic index. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21831990 Celem badania było porównanie Indeksu [...]
Określanie indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny [...]
[...] Ze słownikiem znajdziecie co Was interesuje, a czegoś się tez nauczycie. Tabela również jest podlinkiem. Artykuł w języku Polskim: Ulepszona międzynarodowa tabela indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG) - 2002 rok. Autor David Mendosa Jest to roztrzygająca tabela, zarówno dla indeksu glikemicznego jak i ładunku [...]
Indeks glikemiczny - o czym tak naprawdę świadczy? I. Wstęp Najkrócej mówiąc, indeks glikemiczny porządkuje węglowodany według zawartości cukru/skrobi wpływające na efekt glikemii, czyli poziomu cukru we krwi po posiłku. Glikemia odnosi się do poziomu cukru, a dokładniej glukozy we krwi. Poziom ten wynosi przeciętnie 1g glukozy na 1 litr krwi. [...]
Chyba kazdy spotkal sie z pojeciem IG (indeks glikemiczny) Dla przypomnienia - to wskaznik ktory oblicza się dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu Teraz tak - Mleko pełne 3% tł.-> IG 27 Mleko odtłuszczone -> IG 32 czyli - [...]
[...] ? Moja dieta właśnie na tym bazuje - jest trochę zmodyfikowana, bo 4 razy w tygodniu po 1.5 godziny robie trening silowy (split ) z trenerem. Dieta jest oparta na niskim indeksie glikemicznym i z tego co zrozumiałem od trenera jak nie jem słodyczy i produktowz wysokim IG to np ppdczas cwiczen w ciagu 20 minut zapasy glikogenu z wątroby [...]
Witam. Zaczynam swoja przygode z silownia ( 6 lat temu juz cwiczylem, ale utartymi schematami ). Jechalem tylko na owsiankach, ryzu, makaronie, kaszach itd Wyeliminowalem spora ilosc produktow takie jak pieczywo, mleko, jakies domowe nalesniki, gofry ( o dobrym makro ). moim pytaniem jest czy warto? Zaglebilem sie troche w temat i zdania sa [...]
Zastanawia mnie jak zmienia się indeks glikemiczny batatów podczas pieczenia, lub gotowania ?? Jak je przyrządzać aby indeks glikemiczny był niski ?? Czy nadają się one w diecie redukcyjnej ?? Czy zawierają dużo cukrów prostych ??
Jaki jest indeks glikemiczny kapusty gotowanej?Co prawda jest odpowiedź z 2008r, która praktycznie jest odpowiedzią ignoranta.Jeżeli jestem diabetykiem to taka odpowiedź wywołuje irytację.Jeżeli macie braki kadrowe kompetentnych osób to po prostu proszę odpisac, że nie znacie tematu. Pozdrawiam.
[...] słodki, jak ich odpowiednik innej marki dostępny w sklepach. Są słodzone maltitolem, który jest znacznie lepszą opcją niż cukier, ponieważ ma dużo mniej kalorii oraz niski indeks glikemiczny, więc nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. Crunchy Flakes jest złożony ze składników pochodzenia roślinnego, jest zatem świetną opcją dla [...]