SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

gluten

  • [...] Dość ciekawą zagrywką niektórych producentów jest dodatek peptydu glutaminy, który w składzie brzmi profesjonalnie. W rzeczywistości jednak jest to białko pszeniczne – gluten. Myślę, że o jego jakości nie trzeba pisać. Zastanawialiście się, w jakim celu niektórzy producenci dodają do swoich białek enzymy trawienne, np. laktazę? Po to, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5227 Data: 2017-07-19 09:40:03
  • Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7504 Data: 2018-04-28 18:44:47
  • Fruktoza - zdrowa czy niezdrowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4175 Data: 2018-01-06 11:33:16
  • Stany zapalne - 10 najlepszych produktów, które je zwalczają

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Dla naszego zdrowia należy starać się utrzymać masę ciała na odpowiednim poziomie - mając na myśli odpowiednie proporcje mięśni do tłuszczu. Z diety dobrze jest wykluczyć gluten oraz spożywać jak najmniej kwasów omega-6, na których miejscu powinny znaleźć się produkty bogate w kwasy omega-3, antyoksydanty oraz inne prozdrowotne składniki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4064 Data: 2017-12-01 10:12:25
  • Cztery mity dotyczące słodzików

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadal wiele osób boi się sztucznych słodzików, ale większość z tego, co można o nich usłyszeć i przeczytać to mity. Artykuł ten pomoże Ci oddzielić fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe.  Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4478 Data: 2018-06-26 11:54:20
  • Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze  syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9000 Data: 2020-02-20 07:27:19
  • 3 powody odstającego, wydętego brzucha 

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] które będą powodować nieestetyczny wygląd brzucha, jak choćby SIBO (zbyt duży rozrost bakterii w jelitach). Problemem mogą być też stany zapalne jelit, uczulenie na gluten i wiele innych przypadłości powiązanych z układem pokarmowym.  Co warto wiedzieć i jak tę wiedzę wykorzystać? Przeważnie problemy z “dużym brzuchem” są spowodowane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8271 Data: 2020-09-01 18:07:30
  • [...] kątem ewentualnych niedoborów minerałów i witamin, będzie celowe eliminowaniem dużych grup produktów żywnościowych. Jako pierwsze przychodzą mi do głowy produkty zawierające gluten i laktozę.  Ale zaraz po nich pojawia mi się w głowie dieta ketogeniczna, gdzie ograniczamy, w okolice bliskie zera, spożycie jednego z trzech głównych makroskładników [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4687 Data: 2021-11-03 18:06:54
  • [...] zjedzeniu określonych pokarmów. Może to być nietolerancja pokarmowa, która stanowi wśród naszego społeczeństwa coraz częstszy problem. Najczęstszymi winowajcami są laktoza, gluten i białka występujące w produktach mlecznych. Te nietolerancje, w przeciwieństwie do alergii, nie powodują reakcji zagrażających życiu, ale mogą powodować inne objawy. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 481 Data: 2023-10-11 08:32:21
  • We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5145 Data: 2020-08-10 18:01:08
  • Chyba nie ma na świecie osoby, która tak na 100% i do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu.  O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6715 Data: 2021-09-02 17:30:10
  • Dieta na masę tanim kosztem - 9 tanich i dobrych produktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz częściej chcemy raczej schudnąć niż przytyć. Prawda jest taka, że problem otyłości czy tylko kilku dodatkowych kilogramów nie dotyczy wszystkich. Są osoby, które oddałyby naprawdę wiele by zyskać na wadze. Mało kto oczywiście chciałby przybierać na masie tłuszczowej. Chodzi raczej o masę mięśniową, która nie tylko sprawia, że mamy pokaźne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 29893 Data: 2017-12-24 10:24:05
  • Świat kobiecego fitnessu jest totalnie zagracony mitami. Kolejny artykuł to kolejne rewelacje, kolejni entuzjaści i przeciwnicy danej teorii. Szansa na to, że pojawi się publikacja, obalająca wszystko jest nikła. Poniżej przedstawione są najczęściej przekazywane mity, które znacząco utrudniają kobietom rozwój. Kobietom, ponieważ bardzo często [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12390 Data: 2018-03-08 12:08:02
  • W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się alergiom pokarmowym, ponieważ częstotliwość ich występowania rośnie. Dlaczego alergie pokarmowe i inne są obecnie tak częste, nie jest w stu procentach jasne. Naukowcy wskazują jednak na fakt, że obecnie żyjemy w bardziej sterylnych warunkach, niż kiedyś, a zanieczyszczenia powietrza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9682 Data: 2019-02-14 10:47:56
  • [...] przemiału Rafinowane produkty mączne, takie jak np. biały chleb, mogą przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwestia ta nie tylko dotyczy osób uczulonych na gluten, ale także każdego z nas. W okresie rekonwalescencji zaleca się ograniczyć tego typu w diecie. 5. Nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 O kwasach tłuszczowych omega 6 i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3972 Data: 2021-11-20 10:49:30
  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] uczulającym działaniu jest kazeina, która nie tylko obciąża jelita, lecz zdaniem wielu lekarzy może przyczyniać się do chorób i wzmagać nadwrażliwość na inne składniki m.in. gluten. Co więcej, dieta bogata w nabiał może zwiększać problemy z cerą takie jak trądzik, bóle stawów, zaostrzenie stanów zapalnych, obniżać przyswajalność żelaza oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20138 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • [...] co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko występujące wyłącznie w pszenicy. Z kolei przy celiakii ma miejsce reakcja na gluten, który można znaleźć również w innych zbożach takich, jak: żyto, jęczmień, owies, a także właśnie pszenica. Alergia na pszenicę jest zjawiskiem dość rozpowszechnionym. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7005 Data: 2018-03-20 15:51:45
  • Niesamowicie smaczne niskokaloryczne sosy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] benzoesan sodu, sorbinian potasu, suszona natka pietruszki, wzmacniacz smaku: glutaminian sodu, ekstrakt czosnku, substancja słodząca: sukraloza. Może zawierać soję, gluten, mleko, seler, gorczycę i produkty pochodne. Wartości energetyczne w 100g: Sos czosnkowy zawiera 91kcal, w tym: 7,2g tłuszczu, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7834 Data: 2018-04-26 07:25:30
  • Masz niedowagę? Dowiedz się jak szybko i bezpiecznie przytyć

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5813 Data: 2020-06-23 09:55:40
  • [...] problemy z wypróżnianiem się, uboga flora jelitowa lub jej przerost. Jak się go pozbyć: 1. Wyklucz żywność, która Ci szkodzi. Najczęstszymi nietolerowanymi substancjami są gluten (chleb, makaron, wyroby cukiernicze), alkohol, drożdże (ciasta, piwo) i produkty mleczne (ser, mleko, masło). Najlepszym rozwiązaniem będzie jednak obserwowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15723 Data: 2018-12-06 15:02:07