SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

gluten

  • Substytuty mięsa - co warto wiedzieć?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] Tempeh ma prawie dwa razy więcej białka niż tofu i jest również bogatszy w błonnik. Seitan - „pszenne mięso” Seitan często określany jako „mięso pszenne”, to forma glutenu pszennego, która jest przetwarzana w celu naśladowania tekstury mięsa. Jak można się spodziewać, pszenica i gluten są problematyczne dla osób z nadwrażliwością lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1084 Data: 2021-10-12 08:38:04
  • 5 doskonałych wysokobiałkowych produktów dla wegetarian

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5295 Data: 2018-04-03 10:53:13
  • [...] Podsumowanie Farro to zboże, które ma swoje korzenie w starożytności. Może być zdrowym dodatkiem do diety dla wszystkich osób, które nie mają nietolerancji na gluten. Jest to wartościowy produkt, bogaty w błonnik, białko i przeciwutleniacze, dzięki czemu wspiera zdrowie naszego serca oraz układu pokarmowego. Jest także bardzo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1802 Data: 2022-02-03 05:54:15
  • [...] "zdrowy"? Jakoś tak się złożyło, że wielu myśli, że skoro coś jest wegańskie, to jest zdrowe. To tak samo, jak parę lat temu nagle wszyscy chcieli przejść na dietę bezglutenową, żeby schudnąć. Dużo czasu zajęło dietetykom, trenerom i innym promotorom zdrowia, żeby uświadomić społeczność, że "bezglutenowy" nie oznacza wcale, że coś jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1263 Data: 2022-07-20 11:46:36
  • [...] właściwie do wszystkiego, do czego byśmy zjedli parówki, czy inne tego typu kiełbaski Skład kiełbasek jest całkiem przyzwoity, uważać jednak powinny osoby z nietolerancją glutenu, gdyż jest on tutaj obecny. Kiełbaski mają ok. 300 kcal w 100 g i dość dużo tłuszczu - 16 g. Porównując z mięsnymi odpowiednikami, (szczególnie wieprzowymi) jest go i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2209 Data: 2022-02-01 10:38:55
  • [...] temat i jeśli jest taka możliwość, to lepiej wybierać produkty bez tego związku. Skład Woda, izolowane białko sojowe 8,8%, olej rzepakowy, teksturowane białko sojowe 6,5%, gluten pszenny 5,2%, mąka ryżowa, sól, aromaty, substancja zagęszczająca: karagen, emulgator: metyloceluloza, przyprawy 0,7% (majeranek 0,5%, czosnek, cebula, pieprz czarny), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1841 Data: 2022-07-29 06:52:38
  • Falafel Go Vege - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] czosnek granulowany, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, ocet w proszku, kardamon, kmin rzymski, pieprz czarny, aromat naturalny, kurkuma. Produkt może zawierać gluten, soję, gorczycę, sezam. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 255 kcal Tłuszcz: 12 g Węglowodany: 20 g (w tym cukry 4,6 g) Błonnik: 11 g Białko: 12 g Sól: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3260 Data: 2021-08-25 10:32:37
  • Eat Real Veggie straws - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] w zachwyt, ponieważ różnice te są naprawdę niewielkie. Ilość węglowodanów, tłuszczu i sodu też jest podobna. Gdzie zatem ta korzyść? Producent chwali chrupki za brak glutenu, dodatku cukru i zredukowaną ilość soli. Gluten w większości tego typu produktach nie występuje. Cukier też nie a co do soli, to wystarczy spojrzeć na inne produkty i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1738 Data: 2021-11-30 06:17:24
  • Gluten w produktach

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Dzień dobry, otrzymałam paczkę z witaminami i suplementami : Omega 3,calcium D3 k2, lukrecja. Przed zakupem nie doczytałam się ostrzeżenia, że mogą zawierać gluten. Jestem chora na celiakię i nie mogę spożywać nawet śladowych ilości. Jednak chciałam dopytać skąd w nich miałby być gluten? Czy chodzi o zanieczyszczenia podczas pakowania? Czy któryś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 960 Data: 2020-06-28 23:13:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pytanie o gluten w odżywkach

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Witam Choruję na nietolerancję glutenu tzw. Celiakie a chce zacząć trening siłowy i suplementować Państwa odżywki stąd moje zapytanie czy w państwa produktach występuje gluten. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Janicki Robert

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 410 Data: 2020-01-23 14:01:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] mamą i dowiedziałem się, że jako niemowlę lekarz stwierdził u mnie skazę białkową. Zacząłem czytać i szukać informacji o tej chorobie i znalazłem dużo... niejasności. Jak o glutenie napisano dużo tak o skazie białkowej hm... wiele, ale w odniesieniu do matek karmiących piersią czy też małych dzieci. Pomyślałem, że zapytam mojego lekarza - [...]

    Odpowiedzi: 38 Ilość wyświetleń: 16109 Data: 2016-08-04 15:07:51 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Celiakia i nadwrażliwość na gluten nadal często używane są jako synonimy. Niemniej jednak w literaturze naukowej od pewnego czasu funkcjonuje termin: nadwrażliwość na gluten niezwiązana z celiakią (ang. Non-Celiac Gluten Sensitivity, w skrócie NCGS), odnoszący się do kondycji występującej w rzeczywistości znacznie powszechniej niż celiakia. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1555 Data: 2014-06-21 10:21:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Gluten - uczulenie, gdzie go znajdujemy by unikać

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Proszę o pomoc. Skoro forum "odżywianie: więc to w tym temacie. Chodzi o osobę z rodziny okazało się że ma uczulenie na gluten. I w związku z tym poważne komplikacje - gdzie znaleźć informację na ten temat, gdzie się znjduje w jakich produktach? Dzięki z góry na pomoc.

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-08-18 08:47:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • odżywki zawierają gluten?

    Temat
    NUTRIFARM&OLIMP

    Witam, Otoz mam takie pytanie czy odzywki typu, bialko, gainery bulki zawieraja gluten?

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 11293 Data: 2006-12-21 22:54:03 Szacuny postu: 9 (cały temat: 0)
  • białko łowickie-gluten z peptydu glutaminy

    Temat
    Odżywki i suplementy

    Panowie niestety już zamówiłem to białko i mam pytanie.Skład białka to koncentrat bialka serwatki wpc 80,peptydy glutaminy(gluten częściowo hydrolizowany.TEgo glutenu czyli kwasu glutaminowego jest 20g na 100g białka.Jeśli napisali że tylko częściowo hydrolizowany to pewnie 15 g jest niehydrolizowanego...Panowie czy mam się obawiać czegoś przy tak [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 1836 Data: 2013-06-26 10:18:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • czy ziemniaki mają gluten

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    czy ziemniaki mają gluten

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 7446 Data: 2010-07-09 22:34:17 Szacuny postu: 3 (cały temat: 0)
  • L-glutamina a gluten

    Temat
    Dietetyka ogólna

    Witam Jestem chory na celiakie - nietolerancję glutenu. Szukałem dla siebie odżywki węglowodanowo - białkowej aby trochę przytyć. Polecono mi Profi Mass firmy Olimp. Teraz zauważyłem że ma ona w składzie L-glutaminę. Czy to bezpieczna substancja dla ludzi takich jak ja?

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 4073 Data: 2011-09-05 20:00:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Od dziecka cierpie na ta nazwijmy to 'alergie'( - celiakia inaczej bezgluten) nie moge spozywać żadnych produktów zawierajacych białko z pszenicy,zboża,żyta...Wyjatek stanowi kukurydza ,soja, skrobia ziemniaczana...Chce zacząć coś brać, lecz nie wiem co bo wszytsko co czytam na etykiecie zawiera bardzo szkodliwe dla mnie białko...Jest tu ktoś, kto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1636 Data: 2006-06-08 02:06:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Gluten - po raz kolejny.

    Temat
    NUTRIFARM&OLIMP

    Czy istnieje jakiś izolat olimpu, który jest bezglutenowy? Zakładam nowy temat, bo we wszystkich, które znalazłem, są podane produkty olimpu, które nie mają w składzie wymienionego glutenu. Ale produkt bezglutenowy to produkt, który oprócz tego, że nie ma żadnego składnika zbożowego - powinien mieć informację o tym, ze w fabryce nie jest [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 846 Data: 2012-11-04 09:47:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ryż i gluten

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    czy ryż jest produktem bezglutenowym? W opracowaniach lekarzy angielskich (dr Frankie Robinson Brytyjska Fundacja ds.żywienia, w artykule "Alergia pokarmowa" - celiakia w Europie, ryż sawiera gluten. Czy jest to sprawa dyskusyjna jak np. w owsie czy też jednoznaczna?

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 3915 Data: 2010-12-09 12:51:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)