[...] Tempeh ma prawie dwa razy więcej białka niż tofu i jest również bogatszy w błonnik. Seitan - „pszenne mięso” Seitan często określany jako „mięso pszenne”, to forma glutenu pszennego, która jest przetwarzana w celu naśladowania tekstury mięsa. Jak można się spodziewać, pszenica i gluten są problematyczne dla osób z nadwrażliwością lub [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
[...] Podsumowanie Farro to zboże, które ma swoje korzenie w starożytności. Może być zdrowym dodatkiem do diety dla wszystkich osób, które nie mają nietolerancji na gluten. Jest to wartościowy produkt, bogaty w błonnik, białko i przeciwutleniacze, dzięki czemu wspiera zdrowie naszego serca oraz układu pokarmowego. Jest także bardzo [...]
[...] "zdrowy"? Jakoś tak się złożyło, że wielu myśli, że skoro coś jest wegańskie, to jest zdrowe. To tak samo, jak parę lat temu nagle wszyscy chcieli przejść na dietę bezglutenową, żeby schudnąć. Dużo czasu zajęło dietetykom, trenerom i innym promotorom zdrowia, żeby uświadomić społeczność, że "bezglutenowy" nie oznacza wcale, że coś jest [...]
[...] właściwie do wszystkiego, do czego byśmy zjedli parówki, czy inne tego typu kiełbaski Skład kiełbasek jest całkiem przyzwoity, uważać jednak powinny osoby z nietolerancją glutenu, gdyż jest on tutaj obecny. Kiełbaski mają ok. 300 kcal w 100 g i dość dużo tłuszczu - 16 g. Porównując z mięsnymi odpowiednikami, (szczególnie wieprzowymi) jest go i [...]
[...] temat i jeśli jest taka możliwość, to lepiej wybierać produkty bez tego związku. Skład Woda, izolowane białko sojowe 8,8%, olej rzepakowy, teksturowane białko sojowe 6,5%, gluten pszenny 5,2%, mąka ryżowa, sól, aromaty, substancja zagęszczająca: karagen, emulgator: metyloceluloza, przyprawy 0,7% (majeranek 0,5%, czosnek, cebula, pieprz czarny), [...]
[...] czosnek granulowany, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, ocet w proszku, kardamon, kmin rzymski, pieprz czarny, aromat naturalny, kurkuma. Produkt może zawierać gluten, soję, gorczycę, sezam. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 255 kcal Tłuszcz: 12 g Węglowodany: 20 g (w tym cukry 4,6 g) Błonnik: 11 g Białko: 12 g Sól: [...]
[...] w zachwyt, ponieważ różnice te są naprawdę niewielkie. Ilość węglowodanów, tłuszczu i sodu też jest podobna. Gdzie zatem ta korzyść? Producent chwali chrupki za brak glutenu, dodatku cukru i zredukowaną ilość soli. Gluten w większości tego typu produktach nie występuje. Cukier też nie a co do soli, to wystarczy spojrzeć na inne produkty i [...]
Dzień dobry, otrzymałam paczkę z witaminami i suplementami : Omega 3,calcium D3 k2, lukrecja. Przed zakupem nie doczytałam się ostrzeżenia, że mogą zawierać gluten. Jestem chora na celiakię i nie mogę spożywać nawet śladowych ilości. Jednak chciałam dopytać skąd w nich miałby być gluten? Czy chodzi o zanieczyszczenia podczas pakowania? Czy któryś [...]
Witam Choruję na nietolerancję glutenu tzw. Celiakie a chce zacząć trening siłowy i suplementować Państwa odżywki stąd moje zapytanie czy w państwa produktach występuje gluten. Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam. Janicki Robert
[...] mamą i dowiedziałem się, że jako niemowlę lekarz stwierdził u mnie skazę białkową. Zacząłem czytać i szukać informacji o tej chorobie i znalazłem dużo... niejasności. Jak o glutenie napisano dużo tak o skazie białkowej hm... wiele, ale w odniesieniu do matek karmiących piersią czy też małych dzieci. Pomyślałem, że zapytam mojego lekarza - [...]
Celiakia i nadwrażliwość na gluten nadal często używane są jako synonimy. Niemniej jednak w literaturze naukowej od pewnego czasu funkcjonuje termin: nadwrażliwość na gluten niezwiązana z celiakią (ang. Non-Celiac Gluten Sensitivity, w skrócie NCGS), odnoszący się do kondycji występującej w rzeczywistości znacznie powszechniej niż celiakia. W [...]
Proszę o pomoc. Skoro forum "odżywianie: więc to w tym temacie. Chodzi o osobę z rodziny okazało się że ma uczulenie na gluten. I w związku z tym poważne komplikacje - gdzie znaleźć informację na ten temat, gdzie się znjduje w jakich produktach? Dzięki z góry na pomoc.
Panowie niestety już zamówiłem to białko i mam pytanie.Skład białka to koncentrat bialka serwatki wpc 80,peptydy glutaminy(gluten częściowo hydrolizowany.TEgo glutenu czyli kwasu glutaminowego jest 20g na 100g białka.Jeśli napisali że tylko częściowo hydrolizowany to pewnie 15 g jest niehydrolizowanego...Panowie czy mam się obawiać czegoś przy tak [...]
Witam Jestem chory na celiakie - nietolerancję glutenu. Szukałem dla siebie odżywki węglowodanowo - białkowej aby trochę przytyć. Polecono mi Profi Mass firmy Olimp. Teraz zauważyłem że ma ona w składzie L-glutaminę. Czy to bezpieczna substancja dla ludzi takich jak ja?
Od dziecka cierpie na ta nazwijmy to 'alergie'( - celiakia inaczej bezgluten) nie moge spozywać żadnych produktów zawierajacych białko z pszenicy,zboża,żyta...Wyjatek stanowi kukurydza ,soja, skrobia ziemniaczana...Chce zacząć coś brać, lecz nie wiem co bo wszytsko co czytam na etykiecie zawiera bardzo szkodliwe dla mnie białko...Jest tu ktoś, kto [...]
Czy istnieje jakiś izolat olimpu, który jest bezglutenowy? Zakładam nowy temat, bo we wszystkich, które znalazłem, są podane produkty olimpu, które nie mają w składzie wymienionego glutenu. Ale produkt bezglutenowy to produkt, który oprócz tego, że nie ma żadnego składnika zbożowego - powinien mieć informację o tym, ze w fabryce nie jest [...]
czy ryż jest produktem bezglutenowym? W opracowaniach lekarzy angielskich (dr Frankie Robinson Brytyjska Fundacja ds.żywienia, w artykule "Alergia pokarmowa" - celiakia w Europie, ryż sawiera gluten. Czy jest to sprawa dyskusyjna jak np. w owsie czy też jednoznaczna?