DZIEN 8 Dzis micha skromna,niedojadlam bo bol brzucha i mdlosci nie ustapily.Wyladowalam u lekarza ktory stwierdzil ze trzeba zrobic test czy nie jestem uczulona na gluten. Miski nawet nie liczylam bo byla skromna ale tak dzis wygladala: sn:jajecznica z dwoch jajek na oleju kokosowym ob:200 g makaronu ugotowanego(razowego ), Lyzka oleju [...]
Chyba macie racje dziewczyny.....powiem wam dlaczego nigdy nie wyrzucialm glutenu ani nabialu.....bo kiedys zapytalam sie lekarza o alergie a on mi powiedzial,ze nie badania nic nie wykazaly.Zbyl mnie tym pytaniem a ja sie poczulam tak jak szukam dziury w calym.No I jadla gluten ,nabial.Moje zycie dziewczyny nie jest zyciem bo nie mam [...]
Nie do konca zwieraja, ale przewaznie sa produkowane na liniach produkcyjnych gdzie obrabiany jest tez gluten. Czytalam, ze tak naprawde czysty owies to teraz tylko w Skandynawii jest, reszta nawet na polu juz nie tego.... Mozna kupic bezgluty w sklepach ze zdrowa zywnoscia i oznaczone przekreslonym klosem. Sa jeszcze platki gryczane i jaglane i [...]
A co Ci się dzieje, jak spożyjesz np. twaróg czy coś podobnego? Taka jest nagonka - nabiał, gluten, zboża, itd... Na jakiś czas odstawiłem pewne produkty i przy braku niektórych nie odczułem różnicy - przy nabiale i przy kawie - znaczy przy ich odstawieniu. Jak odstawiłem alko, to redukcja lepiej szła.. Jedyny taki namacalny pomiar. Może z pewnymi [...]
A co Ci się dzieje, jak spożyjesz np. twaróg czy coś podobnego? Taka jest nagonka - nabiał, gluten, zboża, itd... Na jakiś czas odstawiłem pewne produkty i przy braku niektórych nie odczułem różnicy - przy nabiale i przy kawie - znaczy przy ich odstawieniu. Jak odstawiłem alko, to redukcja lepiej szła.. Jedyny taki namacalny pomiar. Może z pewnymi [...]
[...] rozwiążą sprawy, im szybciej z tego sobie zdasz sprawę tym lepiej dla Ciebie. Drugi problem, przy ułożonej konkretnej diecie można będzie wtedy w celu znalezienia przyczyny napompowania brzucha manipulować składnikami lub ogólnie makrem, np.mniej ww., więcej tłuszczy, lub np. zamienić płatki owsiana na ryż, nabiał, gluten czy smażenie mięsa itp.
[...] Miał być spacer, ale się rozpadało, więc wybór padł na trening. Dziś super mi się ćwiczyło :-)) Odkurzyłam parę dzienników "niedoczynnościówek" i ponawiam pytanie, wywalić gluten z diety? Mam podwyższone TSH i przeciwciała, ale endo stwierdziła, że jeszcze poczekamy z leczeniem, w najbliższym czasie idę na USG, a tarczycę mam badać co 3 [...]
[...] Hashimoto może występować nawet gdy testy na poziomy przeciwciał są negatywne. Ogólnie wyniki takich testów są bardziej wiarygodne gdy przed testem w diecie pojawia się gluten i białka mleczne. Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2015-05-16 11:21:03 Dziękuję bardzo za odpowiedź, rozumiem, ze mimo iż wynik miesci się w normie wg laboratorium [...]
[...] się do pogorszenia wrażliwości leptynowej. Wstępne badania (głównie na zwierzęta oraz in vitro) sugerują, że aglutynina z kiełków pszenicy (lektyna zawarta w pszenicy) i gluten mogą mieć negatywny wpływ na wrażliwość leptynową. Z kolei długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 zdają się mieć pozytywny wpływ. Pozytywny wpływ mogą też wykazywać [...]
Mnie histeria taka absolutna glutenowa nie przekonuje, ale są przypadki że warto gluten eliminować. Ja osobiście bardziej niż glutenu obawiam się wszelkiej maści "uzdatniaczy", utrwalaczy, polepszaczy - które sieją powolne spustoszenie w naszym organizmie.
Tetiszeri - Alesio Fassano o którym wspominasz wyraxnie mówi, że nie zgadza się ze stwierdzeniem, iż gluten szkodzi każdemu. Osoby zdrowe - mogą go spożywać spokojnie ;-)
"Ziarno orkiszu zawiera więcej białka (13–17 proc.) niż ziarno pszenicy zwyczajnej. Jest od nich także bogatsze w lepiej przyswajalny gluten. Ponadto zawiera więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A, E i D. Dominującym kwasem tłuszczowym jest wartościowy dla zdrowia kwas linolenowy. Gatunek ten jest również bogatym źródłem błonnika [...]
http://www.sfd.pl/cortunia__zamagania_ze_wszystkim-t721508-s7.html#post10 Co z tego, że orkisz ma więcej białka niz pszenica? I tak to jest gluten, a część osób powinna go unikać. A tego tłuszczu to ile jest per 100g? Na oko szacuję, że max 2.5g, więc zawartością GLA świata nie zwojuje %-)
[...] 10minut. jest on już po wstępnej obróbce termicznej. dla mnie rewelacja:) co ladies myślą o waflach kukurydzianych? (skład: kukurydza pełnoziarnista, grys kukurydziany, sol morska) może być alternatywą dla pieczywa które staram się odstawić(sprawdzam, czy to na gluten źle reaguje mój żołądek)? Zmieniony przez - Giza w dniu 2013-06-12 08:16:24
[...] dodalam troche kukurydzianej i groszkowej, ale taki sredni mi wyszedl... bo zapomnialam dodac soli, to chyba najbardziej przeszkadzalo w nim, bo tak to konsystencja nawet spoko. Jesli robisz na drozdzach, to wyjdzie, nie wiem ,jak z zakwasem, podobno zakwas zytni mozna uzywac, bo gluten ulega rozkladowi - Martucca, Obliques, czy to prawda?
[...] teraz zalałem ją dodatkowo muszynianką i poczułem, jak to wszystko w środku spuchło :)) ( jeszcze te dodatkowe 6x bułek i chleb z popołudniowego ładowania... ) 8-) A ja na gluten uczulony....... Teraz muszę zbastować z mącznymi sprawami na rzecz ryżu i kaszy. Następne ładowania w tym kierunku raczej :) Zmieniony przez - Paszkos244 w dniu [...]