[...] oczyszczonych ziarnach (biały ryż, biała mąka) tych lektyn jest znacznie mniej. Dlatego też Chińczycy wsuwający biały ryż, czy Francuzi wsuwający bagietki - nie tyją :-) Od glutenu gorsze jest WGA (dokładnej nazwy nie pamiętam), które jest w pieczywie bezglutenowym, w pieczywie pełnoziarnistym, a nie ma w białym pieczywie (tam jest tylko gluten [...]
Ja sobie chyba zrobię gołąbki (kocham gołąbki) a na kolacje naleśniki z serem, gluten+laktoza+cukier rządzi :-D Zmieniony przez - Nanit w dniu 2019-10-18 14:11:37
Witaj, jeśli jesteś osobą chorą na celiakie, to produkty, które nie są oznaczone jak gluten free nie są dobrym wyborem i nie będą odpowiednie dla Ciebie. W przypadku osób, które tylko mają uczulenie na gluten wymienione produkt nie są żadnym zagrożeniem, jednak przy Twojej chorobie owszem są. Każdy zakład produkujący suplementy i żywność w [...]
[...] je do obrotu i jeść ;). A nie na odwrót - jeść sobie, choć są przesłanki, że to może szkodzić, czekając na badania, które może ktoś łaskawie zrobi a może nie... Co do glutenu - nie zgadzam się absolutnie, że on każdemu szkodzi na tyle, by go odstawiać lub jeść raz na czas. Ja np. mogę jeść gluten pięć razy dziennie w każdym posiłku i nic [...]
[...] do nietolerancji? To właśnie jego regularne spożywanie może się do niej przyczynić (zakładając, że jeszcze jej nie mamy). /// Sorki, bo trochę popłynąłem. Nietolerancja glutenu, czyli inaczej celiakia, a istnieje jeszcze nadwrażliwość na gluten, z czym spotyka się większość z nas. Ciągle nakłada mi się nietolerancja i nadwrażliwość ;) . [...]
Chleb na zakwasie zawiera znacznie mniej glutenu, ale nadal go posiada ;) . Z owsem o tyle problem, że posiada białko o budowie podobnej do białek glutenu/należącej do tej samej grupy - i organizm hmm - może uznać coś za gluten co nim nie jest :) . Jeżeli nie jest się celiakowcem, czy osobą mocno nadwrażliwą na gluten - nie ma co popadać w [...]
Guatan, z glutenem jest ten problem że ludzie narzekają na niego a jak sie zapytasz co jedli to - bułka, pączek, w chvj tostów itp itp Problem nie w glutenie tylko w dużej ilości syfów gdzie jest tez i gluten Test na gluten - czy masz uczulenie? Zjedz bułkę - jedną! I zobacz co czujesz. Nie zmienia to faktu, że ja nigdy nie odstawiłem glutenu, ale [...]
[...] od 1,5tyg. mam 1700kcal, 140bialko 40tluszcze 200ww zeby poprawic konwersje t4 w t3. sniadanie bialko tluszcze, wegle glownie w 2 ostatnich posilkach. wyeliminowałam gluten i nabial bo czytalam ze to pomaga w poprawie hormonw tarczycowych, pije ocet jablkowy, jem kiszonki, sok cytryny. Robie w sumie same silowe i interwal czasem zeby nie [...]
Na gluten można się odczulić tak że nie wywołuje odczynu alergicznego w organiźmie. Druga sprawa to kwestia kosmków jelitowych. Niestety u osób uczulonych na gluten dochodzi do ich "zdegradowania" ( obcięcia ) przez co wchłanianie z jelit jest gorsze. To powoduje ze zalegający tam pokarm fermentuje powodując wzdęcia, bóle, biegunki i [...]
[...] substancje pobudzające wpływają negatywnie na funkcjonowanie narządu tarczycy. Z tego tez względu powinno się je ograniczyć lub całkowicie wyeliminować. Gluten. Odstawieniu glutenu może przynieść wiele dobrego. Kwestia odstawienia glutenu jest szczególnie ważna w przypadku autoimmunologicznego podłoża niedoczynności (np. Hashimoto). Bardzo [...]
[...] (tj. staram się już jakiś czas). Pszenica, czy zboża.. W konwencję paleo na pewno się nie wpiszę! Całkowite usunięcie zbóż też nie wchodzi w grę (póki co), ale pszenica, czy gluten (znowu gluten, to też ciężko, bo z tego co czytam, to kurde jest niemal wszędzie - nawet w kosmetykach }:-( ) Rano wpadły 4 jajka na boczku i łyżce masła. Potem [...]
[...] inne produkty wywołujące u Ciebie takie problemy. Jeśli to tylko chleb, a nie jeszcze jakaś inna grupa produktów, to bardziej prawdopodobne że mamy do czynienia z alergią na gluten. Jeśli natomiast to problemy z fruktanami, to bardzo prawdopodobne że taka reakcja będzie również występowała na inne substancje z grupy fermentujących sacharydów. [...]
wydaje mi się że dobrze kombinujesz, - nabiał, gluten, strączki - nie widzę przeciwwskazań o ile nie masz jakichś nietolerancji, ja jem wszystko z wymienionych, gluten i nabiał w zasadzie codziennie i z redukcjami nie ma najmniejszych problemów (ale z masą już tak - ekto :-() - z uwagi na to że przechodzisz jednak z większych tłuszczy to [...]
Gluten to nie tylko chleb %-) ale tez płatki owsiane, które masz w jadłospisie.... pierwsza lepsza strona co wyskakuje w google: Zawierają gluten: pszenica i jej odmiany: orkisz, kamut, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, [...]
Czytam z niedowierzaniem co wy tu wypisujecie ludzie. Kazde bialko w odzywce moze zawierac gluten tylko zalezy jakiego skladnika uzyjemy. Trzeba od poczytania jakie produkty wogole zawieraja gluten. Tak samo jak weglowodany pod ukryra nazwa maltodekstryny maja gluten. ASPARTAM,GLUTAMINA inne paskudztwa rakotworcze kompletnie sztuczne I zbedne. [...]
[...] dojść do jakichś wniosków, co jest przyczyną moich dolegliwości bez robienia testów alergicznych, czy innych cudów. W trakcie świąt była jedzona cebula, był nabiał, był gluten, były nawet jaja, po których mam uczulenie, słodycze, no wszystko po prostu, ale...Nie było takich baaardzo śmierdzących gazów, jak w przypadku trzymania miski...Inna [...]
Jeszcze co do mojej cery. Wiem, że trudno jest tak ocenić na odległość, co może mi szkodzić, ale jak sądzicie: może bardziej szkodzić mi odżywka białkowa czy gluten (codziennie jem chleb domowej roboty na zakwasie w którym gluten występuje)? Co jako pierwsze powinnam Waszym zdaniem wykluczyć ze swojego jadłospisu? Jakoś tak przypuszczam, że jeden [...]
[...] inne produkty wywołujące u Ciebie takie problemy. Jeśli to tylko chleb, a nie jeszcze jakaś inna grupa produktów, to bardziej prawdopodobne że mamy do czynienia z alergią na gluten. Jeśli natomiast to problemy z fruktanami, to bardzo prawdopodobne że taka reakcja będzie również występowała na inne substancje z grupy fermentujących sacharydów. [...]