[...] to ogólne tipy w luźnej konwersacji. Można pisać o tym sporo. No i trzeba uważać, gdyż w Twoim przypadku mogą pojawić się nietolerancje pokarmowe, np na cukier mleczny, gluten.. Odnośnie białka i zdrowych tłuszczy, warto włączyć do menu mięsa jak drób, chuda wołowina, ryby, jaja gotowane na pół miękko, olej lniany wysokolinolenowy, siemię [...]
gryka czy skrobia jak najbardziej ale ogólnie ja też miałam problem ze zbożami, gdy pojawiły się objawy cukrzycy.. Nie mówię, że kazdy z nas to ma ale w dzisiejszych czasach mało kto je toleruje. Mam na mysli gluten itp.
[...] rozłożone... Jeśli pełnoziarnisty makaron by Ci szkodził, a zwykły nie - najprawdopodobniej szkodzą Ci fruktany. Jeśli po obydwu coś się dzieje, to już można podejrzewać gluten. Jest taka możliwość, że jeśli będziesz jadł małe porcje, nie powodujące problemu - po jakimś czasie układ pokarmowy się przyzwyczai, ale nie ma na to niestety [...]
Teti, Dotka dziękuję za odpowiedź. Wyrzucam w takim razie gluten i nabiał. Lekarz który zlecił badania też podejrzewał problemy autoimmunologiczne więc poczekam na wizytę u niego, może mnie skieruje na badania albo do innego lekarza. Skoro można tu sie pytać o drobiazgi to co z płatkami owsianymi? Na bezglucie mogę jeść czy nie? W necie znalazłam [...]
izka to musi być twoja decyzja. Z jednej strony tak masz rację. Kiedy ma się hashimoto to i tak powinnaś być na diecie bezglutenowej bo wtedy masz szanse na wyciszenie choroby. Ale nie każdy endokrynolog wiąże gluten z hashimoto. Z drugiej strony jak byś miała zdiagnozowaną celiakie, to byś wiedziała, że masz trzymać diete do końca życia i że [...]
Cześć! Kawał byka z Ciebie! Skoro się zaoferowałeś to i ja mam pytanie - do dietetyka prowadzącego normalne osoby :-) 1. co powiesz na temat nagonki na zboża, na gluten ?? Pod kątem osób u których nie stwierdzono alergii. Jeść? Nie jeść? Jeść bezglutenowe? Jeść tylko ciemne? Jasne? (pieczywo, makarony) 2. co powiesz na temat modnych ostatnio [...]
Kokosik, dzięki za rady :) w takim razie gluten tymczasowo wyeliminuje, tak? :D. Owoce mogłabym jeść na zmianę z mięsem 24/7, więc nie ma problemu, tylko jaka ilość (owoców) jest w porządku? Nabiał też wyeliminuje, ale najpierw zjem to co mam w lodówce, ile nabiału dziennie jest 'dawką' optymalną? (gdzieś przeczytałam o 150 g). A propos węgli, [...]
[...] E 129 (w smaku truskawkowym). /szczegółowa tabela w nastepnych wypowiedziach/ PRODUKT WOLNY OD ASPARTAMU!! Uwaga: Produkt zawiera cukry i substancje słodzące. Zawiera gluten pochodzenia pszenicznego. Sposób użycia: Stosować 2 porcje dziennie. 1 saszetkę (70g) rozpuścić w niepełnej szklance chudego mleka lub wody, mieszać używając miksera [...]
[...] w najbliższym czasie nie planuje dziecka. PRZEBYTE KONTUZJE: zwichnięcia nogi i skręcenia kostki WADY POSTAWY: skolioza, blokowanie kręgów szyjnych i piersiowych ALERGIE: gluten kazeina brzoza PROBLEMY ZDROWOTNE NIEWIADOMEGO POCHODZENIA: bóle jelit i żołądka, zaburzenia hormonalne, problem z oddechem podczas wysiłku CZY REGULARNIE [...]
[...] ABS nie mogę robić bo szyja boli i kark, a orbitrek może być? Ogólnie ostatnio jak przytyłam to myślałam że od owoców i jaglanej. Poza tym chciałam leczyć się dietą paleo dużo czytałam o tym że gluten nabiał zboża uniemożliwią mi leczenie nieszczelnego jelita. Sugeruje się stroną www.tlustezycie.pl A ile jeść owoców, kasz i w jakich posiłkach?
[...] kosmiczne. Prawda jest taka, że na prawdę dla większości ludzkości najlepsza jest mniej więcej dieta zbilansowana. I RÓŻNORODNA. Są jednostki, którym nie służy nabiał czy gluten, komuś tam pewnie nie podchodzą banany. Pytanie brzmi, dlaczego zakładasz z automatu, że należysz do tej grupy, która musi żyć praktycznie na protokole AIO? Jak na [...]
trawienie nie rowna sie wizyta w WC, a zwlaszcza ich czestotliwosc do tego co napisala rzabba dodam kiszonki oraz ocet jablkowy platki owsiane zawieraja gluten tak BTW Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2016-03-21 21:36:27
[...] białka to kolagen, a z kolagenu w organizmie może powstać tylko kolagen, ale już nie białka mięśni, bo do ich "produkcji" potrzebujemy znacznie więcej aminokwasów. Podobnie gluten dodawany do wędlin, sztucznie zawyża poziom białka w tabeli, a nie jest pełnowartościowym białkiem... Postaram się, chriseq, odpowiedzieć po kolei, ale założę osobny [...]
Odnośnie do niedoczynności tarczycy i eliminacji glutenu oraz nabiału, to przez jakiś czas panowały tego typu przekonania, iż w przypadku zapalenia tarczycy Hashimoto warto wyelimnować je ze swojej diety. Wraz z czasem i obserwacją nie sprawdziło sie ten zabieg. Osobiście nie widzę szczególnego powodu ku temu, aby utrudniać sobie aż tak bardzo [...]
[...] musi się do objawiać bezpośrednio, ale może, więc warto poznać swój organizm. Poza tym metodą prób i błędów eliminować potencjalnych grup produktów mogących powodować problemy: nabiał, gluten, spore ilości cukrów przetworzonych np gainer, produkty pełnoziarniste, surowe warzywa, itp. Poza tym redukcja a nie ładowanie w siebie gainerów.
Proszę o rady, ponieważ nie wiem co robić. Jestem wegetarianką dopiero od 3 miesięcy i obawiam się, że będe musiała wrócić do mięsa, bo mam jeszcze za małą wiedzę, żeby tak ułożyć jadłospis wykluczając nabiał, mięso i gluten, żeby nie doprowadzić się do niedoborów.