Wyeliminuj z diety niektóre produkty spożywcze (np. ostre przyprawy, produkty zawierające gluten, mleko krowie, czekoladę, kakao, cytrusy i orzechy ziemne)oraz pokarmy przetworzone, dania z proszku i fast foody. A konsultowałeś się już z endokrynologiem? :)
[...] sklady z wartosciami odzywczymi ktore sa na stronie Olimpu takie jak carbo , profi whey mass i OLIMP 100% NATURAL WHEY PROTEIN CONCENTRATE i poprosilem zeby dokladnie wypytal jakie skladniki sa zabronione i niedopuszczalne. Mam nadzieje ze cos da sie wybrac Od kolezanki slyszalem ze podobno gluten przy chorobach nowotworowych jest zabroniony .
[...] białek pozostałych, gdzie krowy są hodowane klatkowo zamiast na łące, gdzie się im podaje masę hormonów....itd. To białko ze zdrowych krów z łąki - zero prochów, zero glutenu i innych syfów. Polecam lekturę na stronach w języku angielskim. Opis jednego z produktów: CERTIFIED ORGANIC WHEY PROTEIN: we only use the highest quality whey [...]
Ha ha jakie suple masz . Za wcześnie co do glutenu i cukrzycy to nie problem. Z diety ucina gluten dajesz więcej kalorii odpowiednio bawisz się insulina i będziesz szybko bardzo duży. Znam kilku kółeczko chorych na cukrzycę i wydaje mi się ze zdecydowanie łatwiej jest im robić masę . Oczywiście wymaga to trochę wiedzy
Myślę, że dieta można sobie na prawdę dobrze pomóc. Ja mogłabym polecić Ci roślinną dietę (warzywa, owoce). Być może usunięcie glutenu bardzo by Ci też pomogło bo twoje objawy są podobne do tych po nietolerancji czy alergii na gluten
gluten nie wystepuje we wszystkich zrodlach weglowodanow, wiec nie koniecznie tylko z warzyw mozesz czerpac ich zrodlo, ale dokladnie musiał by sie ktos inny wypowiedziec lub po prostu poszukaj w necie info o tym, na pewno bedzie tego duzo :-)
[...] niczego..) wiec tez odpada z tego wzgledu... sam juz nie wiem co robic...jedni mowia zmniejszyc bialko , inni węgle...ogolnie akcja jest taka że jak jem mniej...okolo 1700kcal to czuje sie dobrze\...no ale wiadomo ze to przynajmnije o1000 za malo...zupelnie nie wiem co robic gluten i mleko i przetwory tez wykluczalem na dlugo...nic to nie dalo
hehe no taka moda na gluten. Nie ma co pisać w zasadzie. Zdrowy chłop, przed 30, z lekkim otłuszczeniem i mocno aktywny fizycznie. brak przeciwskazań dietetycznych. Zastanawiam się nad prostym, zdrowym jadłospisem.
[...] nie ma, no może jedynie jak weźmiesz kolor różowy to będzie bardziej damski, a tak to bez znaczenia bo to jest unisex. Nie daj się też nabrać że cos jest dla kobiet typowe, bo z reguły dopłacasz do sloganu for women/dla kobiet aby się poczuły lepiej że to cos dla nich, tak samo jak z pożywieniem, napisy na wodzie mineralnej gluten free, zero fat
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
A teraz troche z innej beczki. Tak w ogole to jestem na diecie bezglutenowej. Jak jem gluten to zaraz mam sraczke - jestem na niego uczulony. lubie tortille z piersia z kurczaka ale jak mama mi zrobiala taka z plackiem bezglutenowym to byl bardozo niedobry w smaku. praktycznie nie dalo sie tego zesc. czy ktos wie jaki jest przepis na ten podobno [...]
nie lepszy czy gorszy - różnicy nie zauważysz oba bardzo dobre matrix ma gluten, białko pszeniczne wiec z tego punktu można uznać ze to oszczędność producenta ale jest dobry i smakuje super kaizen to samo
Mąka pszenna, która będzie wysokiego typu, może być lepsza niż, któraś z "polecanych" o niskim typie. Pszenicy i innych zbóż zawierających gluten osoby zdrowe nie powinny się obawiać. Natomiast jak taki biały chleb zjesz w odpowiednio zbilansowanym posiłku, gdzie uzupełniony będzie błonniki, witaminy, minerały, pozostałe składniki dające BT [...]
Wszystko można, tylko bez przesady! ;) Płatki owsiane zawierają spore ilości kancerogennych metali ciężkich, w składzie mają kwas fitynowy, gluten z zanieczyszczonych nim płatków może uczulać,a przesada w spożyciu owsianki może doprowadzić do insulinooporności. :)
Nie ma aktualnie rzetelnego testu, którym można by zbadać opóźnione alergie pokarmowe. Odpowiadając na pytanie wprost - mogą być badane białka jęczmienia z pominięciem glutenu. Odwracając - mógłbyś źle tolerować jęczmień, ale dobrze gluten.
[...] z miesa (kurczak, indyk , wieprzowina, sledz, łosoś) z nabiału mozzarella , ser zółty (nie mleko, jogurty, twarogi), z wegli ziemniaki , ryż , kasza jaglana (wywalilam gluten bo nie moge wiecznie udawac ze mi nie szkodzi wiec polaciał chleb na zakwasie, platki owsiane kasza gryczana tez, strączki tez mi szkodzą) tluszcze olej kokosowy, [...]
[...] dla uczoolenia... czytalem kiedys doniesienia ze jedynie bialko jakie moze uczoolac to bialko pszeniczne...moze prowadzic do tzw. celiakii (ludzie ci sa wrazliwi na gluten) jednak zapewne wystepuje to w nielicznych przypadkach i w dosc duzej ilosci spozytego bialka... misOO - FATBOY in s0Ople "The only secret Arnold knew was that [...]
O ile nie masz nietolerancji na gluten myślę, że jak najbardziej możesz ją umieścić w swoim jadłospisie. Jest jedną z najbardziej kalorycznych kasz jednak zawiera również małe ilości błonnika czy witamin z grupy B jest bogata w takie minerały jak fosfor, żelazo i miedź. Jest produktem lekkostrawnym. Zmieniony przez - wuper w dniu 2017-11-18 [...]
[...] Czujesz się wzdęty? Z produktów które mogą działać wzdymająco z tych wyżej wymienionych przez Ciebie bedą to: cebula, fasola czerwona oraz placek tortilli(z uwagi na gluten, jak nie tolerujesz), może tez być to jogurt(z uwagi na laktozę, jak masz nie tolerancję) :) Z przypraw także wyżej wymieniona juz cebula i czosnek działają [...]