[...] z hodowli przemysłowych) nie musi być dobrym pomysłem. Najlepsze źródła protein Chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe czy białko pszeniczne. Niektórzy odradzają wieprzowinę, ale nie do końca słusznie. Istnieje [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Nawet nie wiem, od czego zacząć, pewien poziom głupoty został przekroczony. Tok rozumowania, który prezentują „dziennikarze” (a raczej hieny polujące na sensację), wygląda następująco – wcale nie sprzedają się dobre informacje (jeśli mi nie wierzysz, obejrzyj „fakty” lub „wiadomości”). Dlatego dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale [...]
[...] wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc dodatek do kremów, balsamów czy szamponów, których celem jest pielęgnacja skóry, włosów i paznokci. Szeroko natomiast aminokwasy wykorzystywane są w suplementacji sportowej. Osoby trenujące głównie wykorzystują tutaj mieszanki aminokwasów BCAA, jak i EAA, które wykorzystywane są w okresie [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] osoby trenującej. Skąd brać białko? Ułożenie jadłospisu, który będzie obfitował w białka pełnowartościowe, nie powinno być dla nas problemem. Aby dieta była zasobna w aminokwasy egzogenne, powinniśmy korzystać przede wszystkim ze źródeł pełnowartościowych białka, a więc białek zwierzęcych. Dieta powinna być więc bogata w mięso i jego [...]
Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]
W XXI wieku problemem jest często nadmiar, nie do końca sprawdzonych informacji. W artykule odniosę się do najczęściej powielanych pytań dotyczących planu treningowego. Należy zachować ostrożność, korzystając z internetowych źródeł wiedzy, nigdy nie wiesz, czy autor dobrze zna temat, czy może improwizuje, czerpiąc przypadkowe fragmenty rozmaitych [...]
Z pełną odpowiedzialnością można stwierdzić, że jest to ostatni dzwonek na to, aby zacząć wprowadzać zmiany w swojej codziennej diecie, treningach i rutynie dnia codziennego, aby skutecznie poprawić sylwetkę do zbliżającego się lata. Okres 8-10 tygodni jest ilością czasu optymalną, pod warunkiem że nie zaczynasz z poziomu początkującego, a Twoje [...]
Wraz z nadejściem ciepłych dni nieubłaganie zbliża się pora nasilonych konsultacji treningowo-dietetycznych. Niektórzy budzą się niczym przyroda i stwierdzają, że dobrze byłoby przygotować się do sezonu letniego. Jeśli takie postanowienie powziąłeś w połowie marca, to jeszcze nie jest tak źle. W 3,5 miesiąca można liczyć na pewne efekty wdrożenia [...]
Często możemy usłyszeć od otyłej osoby, że kiedyś była bardzo aktywna, ale po zaprzestaniu regularnych ćwiczeń, mięśnie przekształciły się w tłuszcz. I choć stwierdzenie to wydaje się absurdalne, to znajduje ono swoje potwierdzenie. Możemy zobaczyć zawodowych sportowców, którzy przechodząc na emeryturę, przybierają na wadze. Czasem nawet do [...]
Suplementacja boosterem testosteronu jest obecnie popularną metodą, aby poprawić samopoczucie, zwiększyć siły witalne, jak i nieco ustabilizować środowisko hormonalne. Jednak czasem bez odpowiednich badań, które ukażą nam, co się dzieje z naszym ciałem, wybór wsparcia dla produkcji testosteronu może być błędny i mijać się z naszym celem. Na czym [...]
[...] w mniej efektywny sposób. Proteiny rozkładają się w ciele człowieka nawet przez kilka godzin, w czasie trzy razy dłuższym niż węglowodany. Znajdujące się w białku aminokwasy najpierw trafiają do krwioobiegu, a następnie są transportowane do wątroby, skąd organizm dostarcza je w określone miejsca i wykorzystuje w potrzebny w danym [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
[...] u człowieka. W niezmiernym uproszczeniu wygląda tak: tłuszcze pokarmowe -> jelito -> układ chłonny -> krew (osocze) -> naczynia włosowate (tkanki) -> wątroba (aminokwasy, cholesterol, kwasy tłuszczowe, zasady azotowe) Istnieje znikoma szansa na to, iż tłuszcze pokarmowe zasilą tłuszcze podskórne czy tłuszcz wisceralny. Łatwo, [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak kwasy tłuszczowe i aminokwasy) => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w pracy beztlenowej) i wtedy powstają mleczany (mleczan trafia do wątroby, powstaje glukoza i [...]
[...] – cud? Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg masy ciała dziennie, wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej [...]