[...] wspomogą podczas wysiłku. Powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na produkty bogate w magnez oraz potas. Do tych pierwszych należą strączki, natomiast do tych drugich: banany, daktyle czy morele. Przykładowy przedtreningowy posiłek Mając na uwadze wszystkie zasady komponowania pełnowartościowego i zbilansowanego posiłku możemy stworzyć posiłek [...]
[...] lepiej jest postawić na klasyczne płatki owsiane, a jeśli nie do końca Ci one smakują, wówczas zrób własne musli. Wymieszaj płatki owsiane, kukurydziane, suszone daktyle, suszone morele, dodaj też np. siemię lniane i... zdrowe musli gotowe. Możesz zjeść je z jogurtem, kefirem lub chudym mlekiem. Dodając odrobinę orzechów, jeszcze [...]
[...] trudnego. Po raz kolejny stworzenie własnej, znacznie zdrowszej i tańszej wersji, jest całkiem łatwe. Kluczem do udanej receptury na kulki jest dobre spoiwo, którym mogą być daktyle. Do posiekanych suszonych daktyli dodaj nasiona chia, zmielone orzechy i oczywiście ulubiony smak odżywki białkowej. Uformuj kulki i odstaw na 3 godziny do lodówki. [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
Czego potrzebujesz? Na spód: 30 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 50 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel Na karmel: 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli 30 g orzeszków ziemnych Polewa: 70 g czekolady min 74% kakao 10 g [...]
Czego potrzebujemy: 50 g daktyli 25 g płatków owsianych 25 g mąki owsianej 10 g wiórków kokosowych 10 g kakao 700 g truskawek 80 g białko WPC Delicious - ja użyłam o smaku sernik/truskawka 200 g jogurtu naturalnego 30 g żelatyny Jak wykonać: Daktyle siekamy, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na około 15 minut. Odlewamy wodę i blendujemy. Dodajemy [...]
Czego potrzebujemy: 120 g daktyli 30 g kakao 80 g mąki kokosowej puszka mleka kokosowego - najlepsze do tego celu z Lidla tabliczka gorzkiej czekolady - ja standardowo używam tej 74% kako Jak wykonać: Daktyle posiekać i zalać wrzątkiem, do poziomu daktyli. Po około 30 minutach odlać namiar wody i zblendować. Dobrze połączyć z mąką i kakao. Jeśli [...]
Czego potrzebujemy: Na spód: 100 g gorzkiej czekolady 25 g oleju kokosowego nierafinowanego Na "karmel": 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 25 g izolat białka serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli Na kruszonkę: 25 g mąki kokosowej 7 g syropu klonowego lub miodu 15 g rozpuszczonego oleju kokosowego 5 g jogurtu naturalnego Jak wykonać: [...]
Czego potrzebujemy: 90 g daktyli 20 g kakao 80 g białka - ulubiony smak 40 g mąka kokosowa Jak wykonać: Daktyle siekamy i zalewamy wrzątkiem, zostawiamy w wodzie na całą noc lub minimum kilka godzin. Odlewamy wodę i blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Ja zawsze używam widelca. Dodajemy kakao, białko i mąkę kokosową na końcu. Mąką zawsze koryguje [...]
[...] czekoladowa: 10g kakao 21% 80g banana 80g awokado 30g odżywki białkowej o smaku czekoladowym + ulubione owoce, np. czereśnie, wiśnie, truskawki Sposób przygotowania: Świeże daktyle dokładnie zblendować, dodać siemię lniane, posiekane migdały oraz mąkę kokosową i dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę wody, tak żeby masa była bardziej kleista i [...]
[...] ryżowych 10 g masła orzechowego PEAUNAT BUTTER CRUNCH 3 g oleju kokosowego ALUTRITION NUTWHEY czekoladowy SAUCE ZERO kokosowy Sposób przygotowania: Płatki ryżowe oraz daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na chwilę. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy więcej mąki. Na [...]
Skomponowałem sobie takiego shaka: ryż 100g mleko 1,5% 400-500 g daktyle suszone 80g kakao (dla smaku) 3g (czasem ok 15-20g orzechów brazylijskich/ziemnych/włoskich jako źródło tłuszczy) To wszystko miksuje i pije. 2-3 x dziennie, choć mógłbym więcej. Dla mnie ma to taką zaletę, że jak na razie, tylko w takiej formie jestem w stanie przyjąć 300g [...]
Fruktoza sprzyja otłuszczeniu i ma niskie IG. Daktyle we wszystkich tabelach mają ig = 103. Według tego musiałyby się składać w ok.75% z glukozy i 25% z maltozy. ZERO FRUKTOZY - tak wskazuje matematyka. Jednak trudno uwierzyć. Nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia tego zjawiska. Google nic nie wie. Proszę o wytłumaczenie,któregoś z ekspertów SFD.