[...] orzechy (brazylijskie, migdały, włoskie), awokado, siemię lniane Jak komponować posiłki? Każdy posiłek powinien być zbilansowany, czyli taki, który zawiera węglowodany, białko, tłuszcz. Warto (ale nie jest to konieczne w każdym przypadku) aby posiłki miały zbliżoną kaloryczność. Przykładowe śniadanie: - płatki owsiane z owocem i siemieniem [...]
Mleko 2% to przekąski - po prostu mleko do kawy. Moja dieta jest bardzo urozmaicona. Powyższa jest wyłącznie na jutro. Trzy posiłki z rzędu są takie same bo oszczędza mi to jakieś 30 minut z życiorysu dziennie. Próbowałem jeść 4 posiłki dziennie, ale godzinowo mi się to mocno nie zgadzało i jednak lepiej się czuje jak jem częściej i mniej. W [...]
[...] W drugiej kolejności trzeba się nauczyć prawidłowego komponowania posiłków. Każdy z nich powinien być zbilansowany, czyli taki który zawiera białko, węglowodany i tłuszcz (w zależności od celu można później wprowadzać korekty w składzie posiłków), pochodzące z dobrych źródeł. Za dobre źródło uznaje się zwykle te [...]
Na początek warto zadać sobie pytanie jakie białko stosujesz i czy nie jest to przypadkiem serwatka białkowa, którą kupiłeś myśląc, że to białko serwatkowe? Niezwykle często zdarza się, że osoby początkujące i nie znające jeszcze tajników suplementacji sportowej, często zostają skuszone do zakupu atrakcyjną ceną serwatki białkowej. Taki wybór [...]
[...] jaja, najdokładniejszą strategią jest ważenie osobno białka jaja i żółtka ponieważ w każdym jajku stosunek białka do żółtka jak i waga różni się. Co więcej, ważąc osobno białko jak i żółtko, możemy pozwolić sobie na przygotowanie posiłku przykładowo z 300 g białka jaj oraz 100 g żółtka co daje nam około 30 g białka i 20 g tłuszczu. Idąc na [...]
[...] oraz mniejsza ilość kalorii do dostarczenia podczas budowania mięśnia. Według mnie ma to dosyć spory sens. Potrzebuję jednak rady do jakich wartości zejść podczas redukcji (białko, węgle, tłuszcz) i prosiłbym o przykładowe rozplanowanie posiłków, bądź pomoc przy ułożeniu diety. Trening aerobowy odbywał by się w godzinach 16-20 - około 50 minut [...]
[...] orzechowego. Taka sugestia. Może nie mieszaj białek. Jak w danym dniu jajka to bez serów i białka roślinnego i mięsa. Wyszło by ci co dziennie urozmaicony posiłek raz jaja ,białko roślinne,mięso,ryby.Z nabiału bym zrezygnował. A nóż widelec gościu z tymi grupami krwi ma rację a dla grupy A nabiał niewskazany.Do białka warzywa+ tłuszcz . W dniach [...]
[...] (cena atrakcyjna). Jadłem ok. 1 kg dziennie. Czułem się dobrze. Teraz twaróg zdrożał (zlikwidowano tę firmę) i jem głównie mięso wieprzowe, kurze i jaja z Biedronki. A także białko w proszku. Nie trafia do mnie ta propaganda, że teraz jest inaczej niż dawniej (tzn. mniej zdrowo). Nie widzę korzyści zdrowotnych w przepłacaniu za jajka eko itp.
Trening - pompki :-) /SFD/2019/3/26/e9e78aec9ee5457c8961b206100b710e.jpg Przekąska 1 - to zazwyczaj "dobre produkty" - jabłko, białko, kabanos ;-) spożyte poza głównymi posiłkami Przekąska 2 - tutaj wrzucam "śmieci".. Dziś pół jaja kinder i pasek czekolady. Na kolację robiłem puding FighteraX, ale słabo mi wyszedł. Bardziej był to shake! Menu na [...]
[...] jaja, najdokładniejszą strategią jest ważenie osobno białka jaja i żółtka ponieważ w każdym jajku stosunek białka do żółtka jak i waga różni się. Co więcej, ważąc osobno białko jak i żółtko, możemy pozwolić sobie na przygotowanie posiłku przykładowo z 300 g białka jaj oraz 100 g żółtka co daje nam około 30 g białka i 20 g tłuszczu. Idąc na [...]
Część! Na samym początku przygody z żywieniem warto by było abyś obliczył swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Wzór znajdziesz tutaj: http://www.sfd.pl/-t276436. Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników:
Białko i zdrowe tłuszcze pełnią niezmiernie istotną funkcję w zdrowiej diecie i kształtowaniu sylwetki. Z tego też względu zdecydowanie warto zwrócić szczególną uwagę na jajka. To właśnie one są wręcz idealnym źródłem białka, tłuszczów, dużej ilości witamin i składników mineralnych. Wśród innych zalet jajek wyróżnić warto: - nieduży koszt, - łatwy [...]
Jajka są jednym z bardziej wartościowych produktów żywieniowych. Można je zaliczyć razem z wątróbką do topowych produktów z tzw. super-food, które wcale nie są wyszukane ani drogie. Jaja są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, tłuszczów i różnego rodzaju witamin. Białko to przez długi okres uważane było za wzorcowe. W 100 g jajka [...]
Okresowo moj dziennik bedzie zmieniał sie w blog kulinarny :) Śniadanie * B 16 g T 17 g W 57 g Jogurt z dodatkami * Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 szt., 150 g Kiwi 100 g Płatki kukurydziane 1 łyżka, 3 g Słonecznik nasiona 3 łyżki, 30 g Sposób przygotowania 1. Jogurt wymieszać z płatkami , słonecznikiem i kiwi Do picia sok [...]
Śniadanie * B 27 g T 14 g W 76 g Kanapka z pastą * Chleb żytni pełnoziarnisty 3 kromki, 120 g Awokado 1/2 szt., 70 g Ser twarogowy chudy 5 łyżek, 75 g Przyprawy * Koper ogrodowy 2 łyżeczki, 8 g Przekąska poranna * B 15 g T 6 g W 31 g Jogurt * Jogurt naturalny 2% tłuszczu 1 szklanka, 250 g Otręby owsiane 2 łyżki, [...]
Kreatyna Kreatyna jest jednym z najbardziej znanych i przebadanych suplementów świata, swoją popularnością dorównuje, jeżeli nie przewyższa, nawet odżywce białkowej. Jednak czym właściwie jest kreatyna i jaki jej rodzaj jest dla nas odpowiedni? Podstawowym zadaniem kreatyny jest magazynowanie energii (ATP) w komórkach mięśniowych po to by podczas [...]