Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
[...] wypoczynku. Nie odnotowano zdarzeń niepożądanych terapii ashwagandhą. Referencje: Abhijit Deshpande i in. „A randomized, double blind, placebo controlled study to evaluate the effects of ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep quality in healthy adults” https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945720301246
Sportowcy, którzy spożywają odpowiednią ilość płynów przed treningiem lub przed meczem, produkują mniej kortyzolu, niż zawodnicy którzy są lekko odwodnieni. Podsumowanie Nawet lekkie odwodnienie organizmu jest niesprzyjające z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej. Naukowcy odnotowali znaczny wzrost poziomu kortyzolu u piłkarzy po meczu, [...]
W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]
Przewód pokarmowy człowieka to bardzo złożony ekosystem, zawierający ponad 1012 mikroorganizmów w 1 g treści jelitowej, które należą do około 1000 różnych gatunków drobnoustrojów. Ich skład zależy głównie od rodzaju i składu spożywanego pokarmu oraz wieku i stanu zdrowia. Podsumowanie Szukając probiotyków, warto wybierać preparat o złożonym i [...]
Pandemia COVID-19 drastycznie wpłynęła na nasze życie ludzkie, gdyż cechuje ją nieprzewidywalna zachorowalność i śmiertelność pacjentów, jednocześnie znacząco obciąża ona systemy opieki zdrowotnej na całym świecie. Komentarz Od myszy do ludzi daleka droga, więc wcale nie jest pewne, iż kannabidiol zadziała tak samo u człowieka. Raczej nie [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
[...] jest jako słodzik i dodatek smakowy, to nie można zapominać o jej zdrowotnych korzyściach. W połączeniu z cynkiem lub selenem może być bardzo ciekawym suplementem dla wszystkich, którzy chcą wzmocnić swój układ immunologiczny. Źródła: https://www.healthline.com/nutrition/licorice-root#bottom-line https://www.medicalnewstoday.com/articles/323761
Kiedy my świętujemy, nasze wątroby dwoją się i troją pod natłokiem pracy. Nasze święto to dla wątroby ostry dyżur. Każdego roku, w okolicy okresu świątecznego, pojawiają się w sieci artykuły doradzające w sprawie wspomagania wątroby. Sposób na rodniki W rzeczywistości nie jest zazwyczaj aż tak źle, jak wyżej opisałem, albowiem nasza wątroba [...]
Ciśnienie krwi warunkuje właściwą pracę nerek oraz serca. Te narządy źle tolerują nadciśnienie tętnicze. Jeśli długi czas utrzymujemy nadciśnienie tętnicze (jak to się dzieje u kulturystów, przez sięganie po farmakologię i utrzymanie nadmiarowej masy ciała) to pojawią się patologiczne zmiany w lewej komorze serca (przerost, remodeling), w grubości [...]
Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, [...]
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]
Wirusowe zapalenia wątroby często stanowią poważne utrudnienie życia. Utrudnienia w dużej mierze związane są ze wdrożeniem odpowiedniego żywienia i dbaniem o dobry stan odżywienia organizmu. Jednym z aspektów dietetycznych, o który trzeba zadbać w tym kontekście, jest uzyskanie i utrzymanie wysokiego poziomu witaminy D. Otóż zaburzenia w [...]
Dbanie o zdrowie emocjonalne jest równie ważne, jak dbanie o zdrowie fizyczne. Jeśli nasze zdrowie emocjonalne jest zrównoważone, czujemy się dobrze sami ze sobą i potrafimy łatwiej radzić sobie ze wszystkimi codziennymi sytuacjami, nawet z tymi trudnymi. Dbanie o nasze zdrowie psychiczne jest równie ważne, jak pielęgnowanie ciała, i sprawia, że [...]
Etiologia bólu gardła najczęściej ma swoje źródło w infekcjach. Nie jest to jednak jedyna przyczyna i diagnozowanie oraz leczenie może być niekiedy bardziej skomplikowane niż „przeczekanie”, czy zastosowanie antybiotyków. Inne przyczyny bólu Do innych przyczyn zalicza się bóle o zróżnicowanym podłożu. Są to m.in. nowotwory oraz związana z nimi [...]
[...] iż podawanie kreatyny może w pewnym stopniu chronić mięśnie przed wyniszczeniem spowodowanym unieruchomieniem. Referencje, badania, literatura: Dan Luo Immobilization leads to alterations in intracellular phosphagen and creatine transporter content in human skeletal muscle https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/ajpcell.00072.2020
Endorfiny to związki neurochemiczne, których uwalnianie przez organizm poprawia nasze samopoczucie. Wytwarzane przez przysadkę mózgową i centralny układ nerwowy endorfiny, należą do grupy hormonów peptydowych, które są uwalniane w odpowiedzi na stres, ból oraz czynności, takie jak ćwiczenia, jedzenie lub seks. Jak można zwiększyć poziom endorfin? [...]
[...] Kochanie siebie i chęć zmiany siebie to dwa warunki, które powinny współistnieć. Pozytywne nastawienie do ciała, powinno promować zdrowie i dobre samopoczucie, a nie tylko akceptacje obecnego wyglądu. Referencje: https://www.verywellmind.com/what-is-body-positivity-4773402 https://www.deeph.io/when-does-body-positivity-become-health-negativity
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Około 9,6 miliona ludzi zmarło z powodu raka w 2018 roku na całym świecie, a liczba ta ma wzrosnąć do 16,4 miliona do 2040 roku. Dla Niemiec to odpowiednio 247 000 i 326 000, co oznacza prognozowany wzrost ilości zgonów z powodów nowotworów o 32% w kolejnych latach. Podsumowanie i wnioski Podawanie witaminy D może i jest kosztowne, ale i tak [...]