Różeniec górski, czyli rhodiola rosea, to roślina, która w obecnych czasach zyskała na popularności za sprawą swoich prozdrowotnych właściwości na organizm człowieka. Wykazuje ona działanie neuroprotekcyjne, kardioprotekcyjne, wzmacnia układ immunologiczny oraz co najważniejsze jest adaptogenem, czyli substancją, która zwiększa poziom odporności [...]
Witamina C jest okryta licznymi mitami, jednak to nie zmienia faktu, że wielu autorów uznawało ją za jedną z najważniejszych dla człowieka. Ostatnie kilkanaście lat badań nieco zweryfikowało wspomniane tezy, balans przesunął się w kierunku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Niemniej witamina C posiada wiele, mniej znanych [...]
Ser Cheddar jest niskowęglowodanowym, wysokotłuszczowym, bogatym w białko pokarmem, który często występuje w diecie mieszkańców USA. Ser Cheddar ma dobrze scharakteryzowany profil aminokwasowy z wysoką zawartością leucyny (~10%) i jest uważany za niskoglikemiczny. Ponadto białko w serze Cheddar jest częściowo hydrolizowane z powodu [...]
Kawałek po kawałku ludzki organizm odkrywany jest w coraz dokładniejszych szczegółach. Stopniowo odkrywa się właściwości i funkcje genów oraz tego, co powstaje na skutek ich aktywności. Genów zarówno ludzkich (około 23 tysięcy), jak i genów bakterii zamieszkujących organizm człowieka (ponad 1 milion). Zestaw bakterii, których charakterystycznym [...]
Substancje odżywcze w pożywieniu nigdy nie występują w pojedynkę. Spożywając dowolny produkt spożywczy, dostarcza się do organizmu mniej lub bardziej różnorodną i obfitą mieszankę związków, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Chociaż substancje z dwóch ostatnich wymienionych grup nie dostarczają [...]
Lecytyna to fosfolipid zawierający m.in. cholinę. Oprócz tego zbudowany jest z glicerolu, kwasów tłuszczowych i kwasu fosfatydowego oraz wody. Związek lecytyna-cholina jest niezwykle ważny, gdyż to właśnie lecytyna stanowi główne (choć oczywiście nie jest to jedyne) źródło pokarmowe choliny. Cholina nadal bywa zaliczana do witamin z grupy B. [...]
Podroby to grupa produktów spożywczych, która nie cieszy się szczególną popularnością wśród konsumentów, nawet tych, którzy nie stronią od mięs. Mimo że w cywilizacjach starożytnych były najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i [...]
[...] większe ilości włókna pokarmowego, które stymuluje mikrobiotę jelitową oraz stabilizuje gospodarkę glukozowo-insulinową. Mikrobiota wywiera korzystny wpływ na perystaltykę i barierę ochronną jelit, proces wydalania, a także wytwarzanie czynników przeciwzapalnych, ochronnych dla przewodu pokarmowego i warunkujących prawidłową odpowiedź [...]
[...] dla tego typu czekolad. Komponowanie diety ze słodyczami bez cukru Zmiana nawyków żywieniowych osób, które trochę za bardzo lubią słodycze bywa kłopotliwa. Produkty alternatywne dla przetwórstwa cukierniczego mogą jednak ułatwić sprawę. Spożywanie ich w umiarkowanych ilościach sprzyja panowaniu nad apetytem i z czasem może doprowadzić do [...]
Jedną z cech zabójczej dla serca i mózgu diety jest nadmiar sodu i soli kuchennej ogółem przy równoległym niedoborze pozostałych elektrolitów, magnezu i potasu. Solą przyprawia się potrawy, ale pojawia się ona również w pieczywie, przetworach mlecznych, mięsnych i warzywnych, a także w większości przekąsek. Magnez z kolei charakterystyczny jest [...]
Stres i niepokój, to dwa stany, które, choć są ze sobą powiązane, to nieco się różnią. Oba występują w sytuacji, kiedy człowiek może być narażony na niebezpieczeństwo i musi albo uciekać, albo walczyć z przeciwnościami losu. Każdy z nas z pewnością doświadczył jednego i drugiego stanu. Są one całkowicie normalne, jednak mogą przytłaczać ludzi. [...]
Wydawałoby się, że o witaminie C wiemy już wszystko, tymczasem to nieprawda. Witamina C może wspomagać hamowanie odczuwania bólu. Jest to dla mnie nowość, nie wspomniano o tym w żadnej książce dotyczącej farmakologii, a cytowane opracowanie naukowe pochodzi dopiero z 2020 r. Witamina C a leczenie bólu Badania wykazały, że podawanie witaminy C [...]
Nie wszystkie tłuszcze dostępne w pokarmie wchłaniane są w takim samym tempie i nie wszystkie pełnią takie same funkcje w organizmie. O ile w dietetyce największą uwagę zwraca się na trójglicerydy powoli rozkładane przez enzymy (długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe), tak za pośrednictwem rosnącej popularności diet ketogenicznych [...]
Problemy ze stawami dotykają nawet około 60% społeczeństwa po 60 roku życia. Najczęściej osoby te skarżą się na dolegliwości bólowe, nieprzyjemne trzeszczenie lub okresową sztywność, które dotyczą bioder, łokci, kolan oraz nadgarstków. Za problemy te głównie odpowiedzialna jest zwyrodnieniowa choroba stawów, która coraz częściej dotyka również [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
Opisane ćwiczenie należy do najważniejszych, które mogą rozwijać pośladki. Wynika to bezpośrednio z angażowania do pracy pośladków, w ich głównej roli jako prostowników stawu biodrowego. Z przyczyn marketingu szeptanego, filmów w Internecie i nachalnego promowania, kobiety wybierają częściej unoszenie bioder w leżeniu (hip thrust). Co warto [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
Ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki nachwytem może być całkiem dobrym ćwiczeniem uzupełniającym, ale nie jest w stanie zastąpić podciągania na drążku. Jeśli myślisz, że trenując na wyciągach, zaczniesz się podciągać na drążku, to jest to niezwykle mało prawdopodobne. W tym celu należy wybrać raczej podciąganie z gumą oporową (ale to już [...]
Stwierdzono, iż rozmaite preparaty hormonalne skutecznie zmniejszają ilość testosteronu wolnego i całkowitego u kobiet. A to może mieć wpływ na trening siłowy (przyrosty siły, mocy i masy mięśni), gdyż kobieta wytwarza ledwie 0,25 mg testosteronu dziennie (dla porównania mężczyzna 7-8 mg). Komentarz do badania Większą skuteczność od doustnych [...]
[...] odkwaszających organizm, ale zapewniają, że ma ona wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie i sylwetkę. Podsumowanie Woda alkaliczna jest często reklamowana jako zdrowsza alternatywa dla zwykłej wody. Na obecną chwilę nie ma dowodów naukowych potwierdzających jej cudowne właściwości lecznicze. Prawdą jest, że nawadnia, ale wcale nie lepiej niż [...]