Kiedy jesteś narażona na różnego rodzaju stresy dnia codziennego, to możesz z czasem poczuć wyczerpanie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Jest wiele różnych czynników, które sprawiają, że czujemy się rozkojarzeni, zmęczeni i bez większych chęci do robienia czegokolwiek. Gorzej nam się myśli i realizuje podstawowe zadania. Czujemy, że w pracy [...]
Co jakiś czas każdego z nas dopadają cięższe dni, kiedy trudniej nam wstać z łóżka, wejść po schodach, otworzyć słoik czy przenieść zgrzewkę wody z samochodu do domu. Osłabienie mięśni to coś innego niż zmęczenie czy ból. Czasami przytrafia się nagle, a innym razem narasta stopniowo i możesz czuć, że z biegiem czasu jesteś coraz słabsza. Skąd się [...]
[...] FC, Wesseling G, Wouters EF. “Acute effects of nebulized salbutamol on resting energy expenditure in patients with chronic obstructive pulmonary disease and in healthy subjects.” John R. SHANNON, Keith GOTTESDIENER, Jens JORDAN, Kong CHEN, Stacey FLATTERY, Patrick J. LARSON, Mari Rios CANDELORE, Barry GERTZ, David ROBERTSON and Ming [...]
Kuchenna szafka zawiera więcej substancji wspomagających wysiłek fizyczny niż mogłoby się wydawać. Obok kawy czy soli i cukru, jednym z produktów o powszechnym zastosowaniu kulinarnym, jednak wykazującym potencjał ergogeniczny jest dwuwęglan sodu, czyli tzw. soda oczyszczona. Substancja ta cieszy się niemal 100-letnią tradycją zastosowania w [...]
Podatki od napojów słodzonych cukrem są proponowane jako narzędzie polityki mającej na celu przeciwdziałanie złym nawykom żywieniowym i powiązanych z nimi kosztami ekonomicznymi i społecznymi. Choroby niezakaźne odpowiadają za 71% zgonów na świecie, z czego około 40% można przypisać czynnikom dietetycznym. Jak duże jest ryzyko i co ma do tego [...]
[...] siłę sprawczą w nasionach chia (jeśli chodzi o odchudzanie) ma błonnik. Nie tylko tłumi apetyt, wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi, ale także poprawia perystaltykę jelit. Zaparcia mogą utrudnić odchudzanie, już nie wspominając o pogorszeniu samopoczucia. W nasionach chia znajduje się zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny [...]
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 należą do najcenniejszych tłuszczy w ludzkiej diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało [...]
Masło orzechowe bywa słabością wielu z nas. Choć krem/produkt tego typu nie ma prawa być nazywany masłem, to jednak mało kto używa innego nazewnictwa. Tak czy inaczej, jest przepyszne i może stanowić smakowity dodatek do wielu posiłków. Możesz dodać łyżkę do owsianki, posmarować nim omleta, wymieszać z jogurtem i owocami, zrobić kanapki z wafli [...]
Masło orzechowe, a raczej według obowiązujących przepisów dot. nazewnictwa pasta lub krem orzechowy to smaczna i sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już [...]
[...] produkty. Istnieje mnóstwo przetworzonych produktów, które są dostępne także dla wegan. Wiele z nich może powodować wzdęcia. Niektóre zamienniki cukru Jest to korzystna alternatywa dla białego cukru, ale warto mieć na uwadze, że spożywane w nadmiarze mogą przyczyniać się do wzdęć. Jedzone w umiarkowanych ilościach wciąż są znacznie zdrowsze [...]
Poziom witaminy D w organizmie można podnieść na wiele sposobów. Kiedy jednak dojdzie już do niedoboru tej niezbędnej substancji odżywczej, niektóre sposoby mogą się okazać niewystarczające. Warto wtedy wiedzieć, które źródła witaminy D są najskuteczniejsze w hamowaniu zaburzeń wynikających z niedoboru i wybrać opcję, która będzie sprzyjała [...]
[...] objawów syndromu jelita drażliwego. Źródła: Zhong K, Liu Z, Lu Y, Xu X. Effects of yeast β-glucans for the prevention and treatment of upper respiratory tract infection in healthy subjects: a systematic review and meta-analysis. Eur J Nutr. 2021 Dec;60(8):4175-4187. doi: 10.1007/s00394-021-02566-4. Epub 2021 Apr 26. PMID: 33900466. [...]
Martwisz się o zdrowie swojego mózgu lub o to, że Twoje funkcje poznawcze spadną wraz z wiekiem? Jeśli tak, nie jesteś sam. Wraz z wiekiem następuje pewien spadek funkcji poznawczych, ale mogą się także rozwijać różne schorzenia m.in. choroba Alzheimera. Choroba Alzheimera to postępujące zaburzenie mózgu, które powoduje problemy z pamięcią, [...]
Czy utrudniający zasypianie wyścig myśli można zatrzymać? Proces zasypiania nie dla każdego jest przyjemnym zakończeniem dnia. W niektórych przypadkach niestety pogłębia on zmęczenie. Tak jest między innymi w sytuacjach, w których zaśnięcie utrudnia gonitwa mimowolnie przychodzących do głowy trosk. Na szczęście intensywny rozwój neurobiologii daje [...]
Żurawinie od setek lat przypisuje się działanie lecznicze. Każdy z nas zetknął się z herbatkami, sokami, syropami lub suszonymi owocami żurawiny. Jest ona także dodatkiem do wielu dań, mimo że jej smak nie każdemu odpowiada. Jeśli lubisz cierpki smak soku żurawinowego to wiedz, że to nie tylko zaspokojenie Twoich kubków smakowych, ale także [...]
Naukowcy chcieli ustalić, czy podawanie klasycznego białka serwatkowego WPC ma przewagę nad suplementacją protein grochu z dodatkami (groch, drożdże, wzbogacone BCAA). Pięćdziesięciu mężczyzn grających w futsal obserwowano przez 8 tygodni suplementacji, z czego 40 ukończyło badanie, 20 stosowało proteiny roślinne, 20 białko serwatkowe. Co oceniano [...]
Choć mamy zimę i aktualnie dostęp do pysznych, świeżych warzyw jest ograniczony, to i tak jest wielu zwolenników sałatek, którzy nie wyobrażają sobie bez nich życia. Sałatka to lekkie danie, którym można doskonale manipulować i tak kombinować dodatki, że stanie się niskokaloryczną przekąską lub nawet pełnowartościowym posiłkiem. Podsumowanie [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12.2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. [...]
Odwodzenie ramion w tył, leżąc na ławce (lub inaczej wznosy ramion w opadzie leżąc na ławce) to jedno z moich ulubionych ćwiczeń. Jeśli wykonujesz regularnie wznosy ramion (w opadzie tułowia i leżąc na ławce skośnej), odwrotne rozpiętki na maszynach, wiosłowanie sztangą do mostka (lub szyi) oraz face pull (przyciąganie linek wyciągu do twarzy) to [...]