SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mariusz Żaba: MPJ 2015 str 34, Kłodzko 44

temat działu:

Przygotowanie do zawodów

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 193248

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 3543 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 65096
Jestem cukrzykiem typ 1 i wywalenie/ograniczenie ww do tego wydłużenie postu niesamowicie poprawia wrażliwość insulinową! Mówi Wam to praktyk.

Generalnie białko z tłuszczem to jest to!


Zmieniony przez - Piter_1988 w dniu 2016-03-19 17:25:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
prz1993 Zawodnik IFBB
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 21524 Napisanych postów 30776 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 870342
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Hekade TEAM SFD
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 397 Napisanych postów 12822 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 107749
Sp*****lac ode mnie juz zreszta jwag różnica u ludzi chorych a calkiem zdrowych by wrażliwość byla Jeszcze lepsza
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 294 Napisanych postów 1076 Wiek 25 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 17704
marian robisz po przysiadach z tylu fronty, jak odczucia, nie czujesz zmeczenia lub braku mocy na frontach ? chce cos takiego wrzucic w swoj plan nog i by to wygladalo podobnie jak u cb : przysiad klasyk, front, wykrok, suwnica i dalej cwczenia na dwojki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Hekade nikt sie nie czepia Ciebie.

Masz racje piszac o genach - ktos ma super geny bedzie sie wycinal na 500g wegli.
Ktos ma cho*owy - na masie do 300g nie dojdzie.

Wiadomo ze najlatwiej zrzucic winbe na weglowodany,ale w wieksozsci prtzypadkow one sa wienne.
Nie białko.
Nie fat.

TYje sie ogolnie od nadmiaru kcal [choc ciezko akurat po bialku samym w sobie prezytyc] ale ogolne stwierdzenie ejst takie - aby byla masa musi byc plus kcal.
Ale mase zazwyczaj robi sie jak?
Dodając ww.
Bialko tez,fat tez,ale jesli chodzi o udział % to jest niebo a ziemia.

Teraz tak - jak działa insulina?
Jakie jej zadanie?
Jej zadaniem jest obniżyć poziom cukru we krwi spowodowany zjedzonym posiłkiem bogatym w cukry/cukry i bialko.
Czyli jemy p;osilek - cukier up,zostaje uwaloniona insulina -> cukier down.
U zdrowej osoby ,szczuplej,wysportowanej - bez obciążeń w genach [i nie mam na mysli cukrzycy ale po prostu sklonnosc do łapania fatu,czy typ budowy endomorfik] - taka sytuacja moze sie powtarzac kilka razy dziennie,codziennie,latami bez zadnych konsekwencji.
U zdrowej osoby.

U osoby 'ze sklonnasciami' do lapania fatu tak kolorowo to nie wyglada.

Ciagle podniesiony cukier powoduje ciągle podniesiony poziom insuliny.
Ciągle podniesiony poziom insuliny powoduje ze receptory juz tak dobrze na nia nie reaguje.
Nie widza insuliny.
Wiec wydziela sie więcej insuliny.
I więcej.
To prowadzi do hiper-insulinizmu a toi z kolei do opornosci na insuline.

Im bardziej błony komórkowe tkanek narządów wewnętrznych są atakowane nadmiarem insuliny, tym w miarę upływu czasu zwiększa się oporność tych błon na oddziaływanie tego hormonu. W wyniku tego insulina i glukoza nie mogą przedostać się do wnętrza komórki. Wzrasta w związku z tym stężenie glukozy (cukru) i insuliny w krwi.
A same komórki nabywają oporność na insulinę, ponieważ próbują się chronić przed szkodliwymi efektami jej wysokiego stężenia.

Jeśli receptory te przestaną reagować na insulinę, mamy do czynienia z tzw. opornością insulinową.
Jest to zaburzenie gospodarki glukozy, które polega na zmniejszeniu wrażliwości głownie wątroby, mięśni, oraz na samym końcu tkanki tłuszczowej na insulinę.

Receptory błonowe tak regulują swoją aktywność, by nie musiały bez przerwy odbierać tych szkodliwych bodźców. Im dłużej komórki są wystawiane na nadmiar insuliny, tym stają się coraz bardziej oporne na jej oddziaływanie.
Stale wysoki poziom cukru we krwi jest sygnałem dla trzustki do wydzielanie coraz większej ilości insuliny, aż wytworzy się zjawisko hiperinsulinizmu i z czasem związane z tym wytworzeniem się cukrzycy stopnia II.

Dopóki komórki tłuszczowe nie uodpornią się na działanie insuliny - tyjemy. W tym czasie komórki cały czas zwiększają swoja oporność na oddziaływanie insuliny. W końcu jednak komórki tłuszczowe w uodpornią się na jej działanie i wytwarza się wtedy zjawisko odwrotne - tracimy na masie tkanki tłuszczowej. Wzrasta wtedy nieustannie stężenie cukru w krwi i ilość wyprodukowanej przez trzustkę insuliny. Tak rodzi się cukrzyca.


Wiem ze przez wiele osob to jest negowane ale jest pewna metoda ktora pozwala w pewnym stopniu okreslic czy jestes wrazliwy na insuline czy tez nie.
Tj. w ktorym miejscu na ciele odklada sie najwięcej tłuszczu czy tez z ktorego miejsca na ciele schodzi najgorzej/na samym koncu.

Jesli komuś idzie w 'boczki' moze to oznaczac problem wlasnie z insulina.
[cycki estro,plecy estro,okolica pepka kortyzol,itd].

Wiec - osobiście twierdze ze węglowodany maja ogromny wpływ na wrazliwosc insulinowa.
I odpowiednie manipulowanie nimi - np. poprzez wlaczenie dni o niskiej ich podazy - moze wiele poprawic w naszej gospodarce glukoza/tudzież wrażliwości insulinowej.


Nie twierdze ze fat nie ma zlego wpływu - bo ma.
Ale ile tego fatu musielibyśmy jesc i przez jaki okres czasu?

Piszac zamiana ww na fat mialem na mysli 1-2dni w skali tygodnia.
Do tego nie pol kilo fatu [bo w badaniach zazwyczaj te ilosci sa ogromne] a zwiększenie podaży o 30-50% w porównaniu do tego co mamy.

Do tego chcialbym zauwazyc ze malo prawdopodobne jest aby:
zdrowa osoba,regularnie cwiczaca,w dni kiedy spozywa malo węglowodanów [50-100g] a duzo fatu,miala przez to problemy z wrazliwoscia na insuline.
Tak - duze ilosci fatu spożywane przez dlugi okres czasu moga pogorszyć wrażliwość na insulinę - ale zazwyczaj to sie dzieje przy obecności dużych ilości CUKRÓW!

Musialby tu sie Tadziu wypowiedzieć czy LukaszK czy sa jakies badania potwierdzające przy zwiększonej podaży fatu przy minimalizacji spozycia weglowadnow [!] ,u osoby zdrowej,ćwiczącej - zly wplyw na wrażliwość insulinowa.





Zmieniony przez - solaros w dniu 2016-03-19 23:13:12
1

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
MARIAN 17
[
Ale u ciebie czy Wiktora np sprawdza się że wegle cały czas wysoko trzymacie

a to ze geny maja znaczy wpływ to tez się zgodze



Ja bym nie brał mnie pod uwagę, bo czy nisko czy wysoko ww to na masie jestem kulka
Nie mniej jednak dawniej nie brałem pod uwagę takich czynników jak stosunek kw. tłuszczowych, ilość witamin, minerałów i w tym roku zdecydowanie lepiej mi idzie gdzie cały czas węgle były high or higher, a dawniej jakieś rotacje robiłem %)

A co do kłótni kto ma lepsza kto ma gorszą wrażliwość Bartek i Przemek, zróbcie sobie przed i po krzywą cukrową i insuliny i się okaże kto ma racje w danym przypadku, a może obydwu Wam wyjdzie dobrze?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
My nie rozmawiamy o wyższości jednej metody nad drugą, a nad wprowadzeniem pewnego elementu. Jeden czy dwa razy w tygodniu. Jeśli chodzi o badania to ogólnie jest tak że jak szukasz to znajdziesz. Każdy pisząc o czymś jak będzie chciał to znajdzie potwierdzenie w badaniach (kwestią będzie na ile to badanie będzie wiarygodne). Ktoś kiedyś wpadł na genialny pomysł manipulowania węglowodanami (carb cycling). I to mogę zapewnić że CC nie robi się po to aby woda zeszła. Można dodać jeden dzień bardzo niskich kcal (gdzie swoją drogą układ pokarmowy też odpoczywa) czy też krótszy czy dłuższy czy nawet 24h post. To wszystko służy minimalizacji odkładania tkanki tłuszczowej, m.in. (a może zwłaszcza?) poprzez trzymanie wrażliwości insulinowej na wysokim poziomie.

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
....nie zapominając o tym że im niższy poziom body fat tym lepiej z wrażliwością insulinowa.
Tym na więcej można sobie pozwolić.
Więc będąc na 'zyle' już z założenia możemy zjeść więcej ww niż mając 5,10,15% więcej fatu.


Zmieniony przez - solaros w dniu 2016-03-20 02:06:26

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
MARIAN 17 IFBB PRO
Ekspert
Szacuny 10650 Napisanych postów 30005 Wiek 32 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 609926
Carlitos
marian robisz po przysiadach z tylu fronty, jak odczucia, nie czujesz zmeczenia lub braku mocy na frontach ? chce cos takiego wrzucic w swoj plan nog i by to wygladalo podobnie jak u cb : przysiad klasyk, front, wykrok, suwnica i dalej cwczenia na dwojki.


jest ok

wiaodmo ze we frontach wtedy juz cieżar nie duzy tylko wiecej pow robiłem 12-15
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

„JEST TAK JAK MÓWIĘ – SPRAWDZIŁEM TO NA SOBIE”!

Następny temat

Fitnessowa sylwetka a zaburzenia miesiączkowania: część 2

WHEY premium