SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PORADY W DZIALE KUCHNIA SFD - czyli pojedyncze pytania na temat gotowania cz.2

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 247512

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 67 Napisanych postów 4463 Wiek 35 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 78211
Jasne, że tak! Tylko wiadomo, niech to będzie ser a nie wyrób seropodobny.

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Można można

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 109 Wiek 33 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 11718
1. Ile postoi ugotowany ryż lub kasza w lodówce?

2. Czy można mrozić ugotowany ryż lub kasze? Jeśli tak to po rozmrożeniu podgotować to czy jeść takie prosto z zamrażarki?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
1. do 5 dni, ale zależy jak przechowywany ( proponuję do 4 :P )
2. można, ale będą niesmaczne. Po rozmrożeniu wrzuć na patelnię i podgrzej

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-06 18:17:04
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
1 ja trzymałem ryż i mięso ok 3 więcej nie bo już na 3 smaczne nie było.
2 j./w ryż kasza się goryje 15 min z zagotowaniem wody ok 20 , co 3 dni można przecież ugotować.

Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2014-08-06 19:59:25

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 180 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1956
No to ja teraz napiszę coś, co pewnie wielu się nie spodoba...

Ryż należy jeść tylko świeżo ugotowany, póki jest ciepły, później najlepiej jest go wyrzucić

W skrajnym przypadku należy zaraz po ugotowaniu schłodzić, tak żeby w ciągu max godziny temperatura ryżu wynosiła nie więcej jak 10 stopni - czyli od razu ciepły do lodówki, w lodówce max 1 doba

Mimo, że jego smak się niewiele zmieni i wydaje się, że jest ok - jest niebezpieczny dla zdrowia

dlaczego?

ryż zawiera zarodniki bakterii Bacillus cereus, które w surowym ryżu są niegroźnie, natomiast po ugotowaniu i ostygnięciu, gdy ryż ma temperaturę pokojową zarodniki zamieniają się w bakterie.
Trzymanie ryżu w temp pokojowej, zabieranie ryżu w pojemnikach ze sobą itd jest szkodliwe dla nas, wystarczy ryż zostawić tylko na powiedzmy godzinę po ugotowaniu na blacie a już zarodniki zamieniają się w bakterię i nawet jak damy do lodówki to już mamy bakterie w ryżu, które są odporne na temperaturę i nawet jak podgrzejemy ryż to one się tylko namnażają.

Bakterie te mogą spowodować silne zatrucie pokarmowe, biegunkę, wymioty itd, dodatkowo działają rakotwórczo, jeśli się non-stop je taki nieświeży ryż to podnosicie ryzyko raka.

Ja jem tylko świeżo ugotowany, potem wyrzucam go, jeśli już robię sałatkę to wrzucam do niej na końcu jeszcze ciepły ryż i daję ją do lodówki, trzymam max dobę taką sałatkę

W niektórych krajach podanie odgrzanego ryżu uznawane jest za wielki nietakt a nawet za niecelową próbę otrucia, w UK je się tylko ciepły ryż, zaraz po ugotowaniu, potem na śmietnik reszta idzie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Z praktycznego punktu widzenia w cateringach jak źle rozplanują i ugotują powiedzmy 70 kg ryżu, a sprzedadzą 10 kg, to byś się zdziwił ile ryż potrafi wytrzymać w chłodni. I nikt się jeszcze nie zatruł. Sam oczywiście NIGDY nie serwowałem czegoś takiego, bo sumienie mi nie pozwalało, ale niestety tak robią. Nigdy nie wiecie co jecie


Po co gotujesz tyle ryżu i go wyrzucasz? A ludzie z głodu umierają, a Ty Ty ! Nagan mu

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-07 12:33:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 244 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6471
jak kończyłem low carb to do obiadu jadlem pół torebki ryżu a reszte zostawiałem poprostu w torebce na drugi dzień jadłem tak przez kilka tygodniu i jakoś mi nie zaszkodziło xD
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 180 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1956
to, że nie zaszkodziło to nie znaczy że w końcu by nie zaszkodziło, dwa potem wszyscy jęczą i lamentują bo ten umarł na raka, tamten choruje, ojj bo to genetycznie tak mają biedacy, no nic wypadło na nich co mają zrobić bidulki, bo przecież mają osoby w rodzinie, które miały raka, tylko większość nie rozumie że to nie bierze się z genów a Z ŻYWNOŚCI (+ kilka innych czynników), trzeba zrobić porządek u siebie w jedzeniu i złych nawykach TU I TERAZ, bo jak się dziadostwo namnoży przez lata i skumuluje w człowieku to później już będzie za późno i pretensje można będzie mieć tylko do siebie, ale nie będę robił off-topu a ten temat to nie na pisanie tylko na kilka długich wieczorów rozmowa...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 244 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6471
myślę, że i tak nad tym nie da rady zapanować. Bardziej sie boje mojego codziennego kurczaka naładowanego chemią niż jakiś tam potencjalnych bakteri w ryżu xD.


PS. Testował ktoś to? http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Bułka-pełnoziarnista-fitness-żytnia-Mestemacher.html Jeżeli tak to dobre to i czy ktoś może powiedzieć gdzie można dostac


Zmieniony przez - koromis w dniu 2014-08-07 15:48:46
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Ciasto miodowo-orzechowo-jabłkowe / Deser Sfd

Następny temat

Chleb żytni z orzechami włoskimi i laskowymi na zakwasie

WHEY premium