Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.
...
Napisał(a)
Jasne, że tak! Tylko wiadomo, niech to będzie ser a nie wyrób seropodobny.
...
Napisał(a)
Można można
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
...
Napisał(a)
1. Ile postoi ugotowany ryż lub kasza w lodówce?
2. Czy można mrozić ugotowany ryż lub kasze? Jeśli tak to po rozmrożeniu podgotować to czy jeść takie prosto z zamrażarki?
2. Czy można mrozić ugotowany ryż lub kasze? Jeśli tak to po rozmrożeniu podgotować to czy jeść takie prosto z zamrażarki?
...
Napisał(a)
1. do 5 dni, ale zależy jak przechowywany ( proponuję do 4 :P )
2. można, ale będą niesmaczne. Po rozmrożeniu wrzuć na patelnię i podgrzej
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-06 18:17:04
2. można, ale będą niesmaczne. Po rozmrożeniu wrzuć na patelnię i podgrzej
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-06 18:17:04
...
Napisał(a)
1 ja trzymałem ryż i mięso ok 3 więcej nie bo już na 3 smaczne nie było.
2 j./w ryż kasza się goryje 15 min z zagotowaniem wody ok 20 , co 3 dni można przecież ugotować.
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2014-08-06 19:59:25
2 j./w ryż kasza się goryje 15 min z zagotowaniem wody ok 20 , co 3 dni można przecież ugotować.
Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2014-08-06 19:59:25
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
...
Napisał(a)
No to ja teraz napiszę coś, co pewnie wielu się nie spodoba...
Ryż należy jeść tylko świeżo ugotowany, póki jest ciepły, później najlepiej jest go wyrzucić
W skrajnym przypadku należy zaraz po ugotowaniu schłodzić, tak żeby w ciągu max godziny temperatura ryżu wynosiła nie więcej jak 10 stopni - czyli od razu ciepły do lodówki, w lodówce max 1 doba
Mimo, że jego smak się niewiele zmieni i wydaje się, że jest ok - jest niebezpieczny dla zdrowia
dlaczego?
ryż zawiera zarodniki bakterii Bacillus cereus, które w surowym ryżu są niegroźnie, natomiast po ugotowaniu i ostygnięciu, gdy ryż ma temperaturę pokojową zarodniki zamieniają się w bakterie.
Trzymanie ryżu w temp pokojowej, zabieranie ryżu w pojemnikach ze sobą itd jest szkodliwe dla nas, wystarczy ryż zostawić tylko na powiedzmy godzinę po ugotowaniu na blacie a już zarodniki zamieniają się w bakterię i nawet jak damy do lodówki to już mamy bakterie w ryżu, które są odporne na temperaturę i nawet jak podgrzejemy ryż to one się tylko namnażają.
Bakterie te mogą spowodować silne zatrucie pokarmowe, biegunkę, wymioty itd, dodatkowo działają rakotwórczo, jeśli się non-stop je taki nieświeży ryż to podnosicie ryzyko raka.
Ja jem tylko świeżo ugotowany, potem wyrzucam go, jeśli już robię sałatkę to wrzucam do niej na końcu jeszcze ciepły ryż i daję ją do lodówki, trzymam max dobę taką sałatkę
W niektórych krajach podanie odgrzanego ryżu uznawane jest za wielki nietakt a nawet za niecelową próbę otrucia, w UK je się tylko ciepły ryż, zaraz po ugotowaniu, potem na śmietnik reszta idzie
Ryż należy jeść tylko świeżo ugotowany, póki jest ciepły, później najlepiej jest go wyrzucić
W skrajnym przypadku należy zaraz po ugotowaniu schłodzić, tak żeby w ciągu max godziny temperatura ryżu wynosiła nie więcej jak 10 stopni - czyli od razu ciepły do lodówki, w lodówce max 1 doba
Mimo, że jego smak się niewiele zmieni i wydaje się, że jest ok - jest niebezpieczny dla zdrowia
dlaczego?
ryż zawiera zarodniki bakterii Bacillus cereus, które w surowym ryżu są niegroźnie, natomiast po ugotowaniu i ostygnięciu, gdy ryż ma temperaturę pokojową zarodniki zamieniają się w bakterie.
Trzymanie ryżu w temp pokojowej, zabieranie ryżu w pojemnikach ze sobą itd jest szkodliwe dla nas, wystarczy ryż zostawić tylko na powiedzmy godzinę po ugotowaniu na blacie a już zarodniki zamieniają się w bakterię i nawet jak damy do lodówki to już mamy bakterie w ryżu, które są odporne na temperaturę i nawet jak podgrzejemy ryż to one się tylko namnażają.
Bakterie te mogą spowodować silne zatrucie pokarmowe, biegunkę, wymioty itd, dodatkowo działają rakotwórczo, jeśli się non-stop je taki nieświeży ryż to podnosicie ryzyko raka.
Ja jem tylko świeżo ugotowany, potem wyrzucam go, jeśli już robię sałatkę to wrzucam do niej na końcu jeszcze ciepły ryż i daję ją do lodówki, trzymam max dobę taką sałatkę
W niektórych krajach podanie odgrzanego ryżu uznawane jest za wielki nietakt a nawet za niecelową próbę otrucia, w UK je się tylko ciepły ryż, zaraz po ugotowaniu, potem na śmietnik reszta idzie
...
Napisał(a)
Z praktycznego punktu widzenia w cateringach jak źle rozplanują i ugotują powiedzmy 70 kg ryżu, a sprzedadzą 10 kg, to byś się zdziwił ile ryż potrafi wytrzymać w chłodni. I nikt się jeszcze nie zatruł. Sam oczywiście NIGDY nie serwowałem czegoś takiego, bo sumienie mi nie pozwalało, ale niestety tak robią. Nigdy nie wiecie co jecie
Po co gotujesz tyle ryżu i go wyrzucasz? A ludzie z głodu umierają, a Ty Ty ! Nagan mu
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-07 12:33:54
Po co gotujesz tyle ryżu i go wyrzucasz? A ludzie z głodu umierają, a Ty Ty ! Nagan mu
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-08-07 12:33:54
...
Napisał(a)
jak kończyłem low carb to do obiadu jadlem pół torebki ryżu a reszte zostawiałem poprostu w torebce na drugi dzień jadłem tak przez kilka tygodniu i jakoś mi nie zaszkodziło xD
...
Napisał(a)
to, że nie zaszkodziło to nie znaczy że w końcu by nie zaszkodziło, dwa potem wszyscy jęczą i lamentują bo ten umarł na raka, tamten choruje, ojj bo to genetycznie tak mają biedacy, no nic wypadło na nich co mają zrobić bidulki, bo przecież mają osoby w rodzinie, które miały raka, tylko większość nie rozumie że to nie bierze się z genów a Z ŻYWNOŚCI (+ kilka innych czynników), trzeba zrobić porządek u siebie w jedzeniu i złych nawykach TU I TERAZ, bo jak się dziadostwo namnoży przez lata i skumuluje w człowieku to później już będzie za późno i pretensje można będzie mieć tylko do siebie, ale nie będę robił off-topu a ten temat to nie na pisanie tylko na kilka długich wieczorów rozmowa...
...
Napisał(a)
myślę, że i tak nad tym nie da rady zapanować. Bardziej sie boje mojego codziennego kurczaka naładowanego chemią niż jakiś tam potencjalnych bakteri w ryżu xD.
PS. Testował ktoś to? http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Bułka-pełnoziarnista-fitness-żytnia-Mestemacher.html Jeżeli tak to dobre to i czy ktoś może powiedzieć gdzie można dostac
Zmieniony przez - koromis w dniu 2014-08-07 15:48:46
PS. Testował ktoś to? http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Bułka-pełnoziarnista-fitness-żytnia-Mestemacher.html Jeżeli tak to dobre to i czy ktoś może powiedzieć gdzie można dostac
Zmieniony przez - koromis w dniu 2014-08-07 15:48:46
Poprzedni temat
Ciasto miodowo-orzechowo-jabłkowe / Deser Sfd
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- ...
- 269
Następny temat
Chleb żytni z orzechami włoskimi i laskowymi na zakwasie
Polecane artykuły