SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Mrożenie ryżu i kaszy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9945

Formularz - Proszę o pomoc

Wiek

31

Płeć

m

Cel

WYGLAD

Waga

98

Wzrost

186

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

---

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

niepracuje

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

domowy sprzet , hantle + drazki

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

ogolnie

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

ok

Stosowana lub planowana suplementacja

brak
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witam , zaczelem jesc duzo RYZU i KASZY , a niezawsze jest czas gotowac na swiezo , bialy ryz w miare krotko sie gotuje ale BRAZOWY wymaga czasu , czy ktos sie orientuje , moze czytal gdzies o mrozeniu juz ugotowanych torebek ? Nagotowalbym sobie za jednym zamachem wiecej i zamrozil , a potem wyciagal z zamrazalnika na biezaco w miare potrzeby . Przez noc sie rozmrozi torebka RYZU i mozna sobie odgrzac biezacego dnia ile potrzeba , PYTANIA BRZMIA : 1) CZY SPADA KALORYCZNOSC ? , 2) CZY WEGLOWODANY TRACA NA WARTOSCI , A MOZE POPROSTU ZNIKAJA Z CZASEM , PO TYGODNIU OD ZAMROZENIA ? , 3) NO I WARTOSCI ODZYWCZE , MAKRO I MIKRO SKLADNIKI ? Z chlebem albo piersia tak robie , kupuje , zamrazam i wyciagam na biezaco . Bardzo jestem ciekaw czy mozna nagotowac wiecej i zamrazac , wkoncu to juz ugotowane zamroze, a PIERS zamrazam surowa , wyjmuje wczesniej odmraza sie i go gara ?

Pozdro
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
Prawdopodobnie się nic nie stanie ale czy to będzie smaczne po odmrożeniu, nie rozumiem zbytnio po co mrozić jak dzien dwa to w lodówce spokojnie sobie może poleżeć, czas gotowania kaszy jest taki sam jak i kurczaka, 15 min i kasza ugotowana więc po co sobie jej smak psuć. Poza tym gotującego ryżu czy kaszy nie trzeba pilnować wrzucasz do wody i robisz sobie w domu cos tam innego, i tak tego kurczaka czy inne mięso musisz sobie przygotować. \
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
zaoszczedze na czasie , niekazdy ma czas co drugi dzien gotowac , a smaczne bedzie bo i tak idzie na patelnie , do tego jakis sos , ostatnio pomidorowy z przyprawami , curry albo gyrosik , do tego kawalki piersi , i mam gotowe , a ryz brazowy gotuje sie pol dnia , no ale jest mniej przetworzony od bialego , juz niewspomne o bialej kaszy , jest mega zdrowa , mam takie fajne tabele , porownanie ryzu bialego i brazowego , albo kaszy . Jestes pewien ze po zamrozeniu , nietraca wartosci ? jutro nagotuje woreczkow i zamroze sobie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
Coś starci ale tym się nie przejmuj każda obróbka ma na to wpływ, Ja brązowy gotuje 30 minut a kaszę 15.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51767 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349884
Nikt Ci nie każe jeść brązowego ryżu, kup basmati czy jaśminowy i też będzie okej, kasza gryczana biała gotuje się tyle co ryż.
No a poza tym liczy się ogół diety i ilość witamin/minerałów jakich z nimi dostarczasz, ryż nie jest tu kluczowym składnikiem.
No i strasznie biedny jesteś jak nie masz 15 min co 2 dni na ugotowanie ryżu. Jak tak tragicznie z tym czasem to rób pierś z ryżem w jednym garnku/na jednej patelni, w tym samym czasie.


Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2016-11-11 18:46:12
2

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
RYZ BIALY A BRAZOWY , JEST ROZNICA


1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A TO BIALA KASZA , ILE MAGNEZU I INNYCH , JEST BARDZO WARTOSCIOWA


1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
jest tych wartosci , dlatego pytalem czy po zamrozeniu uciekaja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1128 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68554
Basmati gotuje się kwadrans... Poza tym można gotować ryż czy kaszę o wiele krócej, jeśli nie jest przeznaczony do bezpośredniego spożycia, np. zamiast 30minut, wystarczy 15, a następnie zostawia się gorący pod przykryciem i sam "dojdzie". W ten sposób traci też mniej witamin.
Jeśli gotujemy w dobrym garnku z grubym dnem i dopasowaną przykrywką, to wystarczy po zgaszeniu ognia zostawić go na kuchence, a jeśli brak dobrego garnka, to po zdjęciu z ognia zawija się garnek w ręcznik/ścierkę, a później w koc lub kołdrę, żeby ciepło nie uciekło. Czyli praktycznie w 15 minut, łącznie z zagotowaniem wody i późniejszym opatuleniem garnka, można nagotować dużo ryżu czy kaszy i po ostygnięciu tylko wstawić do lodówki.
Mnie by się przynajmniej nie chciało kombinować z mrożeniem i rozmrażaniem, skoro kwadrans wystarczy by mieć spokój na trzy dni...
Pozdrawiam.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Zawsze na 3 dni robie , hehe i z tym przykryciem tez , zostawiam we wrzatku az napuchnie ladnie . Musze jeszcze poszukac jakies sosy na slodko do ryzu z piersia , bo pomidorowy z przyprawami albo na mleku juz mi brzydnie, myslalem o jakis powidlach , podniosa IG , i jest smaczne , moze ktos ma LINK z takimi cudami

pozdro
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1128 Napisanych postów 3780 Wiek 49 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 68554
Co do Twoich porównań, to ryż basmati czy jaśminowy to nie to samo, co zwykły biały ryż, jak również ryż parboiled (wstępnie podgotowany) - one mają więcej składników odżywczych, niż zwykły biały ryż. Brązowy ma jednak specyficzny smak i nie do wszystkich dań pasuje. Na słodko można robić z owocami, choćby z jabłkami. Sklepowe powidła to przeważnie paskudztwo, więc jeśli nie masz zapasu powideł własnej roboty, odradzam.
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Śmietana, Majonez - tanie odżywianie - pytanko.

Następny temat

Redukcja tkanki tłuszczowej, 87kg

WHEY premium