SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Odnośnie ryżu

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 5226

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51560 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Cze wam !
W KiF'ie nr1(38)luty-marzec 2002, strona 63artykuł "Źródła błonnika-źródła nieporozumień", pisze że ryż ziarnisty nie tuczy a skleikowany tuczy wyjątkowo sinie, chociaż oba produkty zawierają tę samą sumę węglowodanów i ilość kalorii. Stąd moje pytnanie : jaki tj. ryż ziarnisty, a jaki skleikowany ? I czy RYŻ BIAŁY DŁUGOZIARNISTY KLASA II
o nazwie na opakowaniu RYZ RODZINNY w woreczkach wyprodukowany dla Biedronki(którego dotychczas używałem)
jest ryżem skleikowanym, czy ziarnistym ?
A skolei w KiF'ie nr5(36)październik-listopad 2001 strona 69
pisze "...Teraz należy przygotować solidną porcję
węglowodanów ZŁOŻONYCH(ryż, makaron, kasza), a na stronie 70
pisze tak "...Najlepiej, gdy będą to PROSTRZE węglowodany
(ryż biały...)"Moją uwagę zwróciło, to że napisano tutaj, że do węgli złożonych zaliczono RYŻ i do węgli prostych też zaliczono RYŻ.
NO WIĘC O CO DO CH....Y CHODZI ???

Z goory thx za odpowiedzi !!!
ILEW
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51560 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
napiszcie coś !!!


ILEW
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51560 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jak ktoś odpisze to dam soga :)

ILEW
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 6045 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 40153
Nie ma tu nic do tlumaczenia. W pismach uzywaja takich pojec, ze trzeba je rozszyfrowywac, ale do rzeczy.
Ryz ziarnisty-gotowany z zachowaniem struktury ziaren (kazde ziarno osobno),ryz skleikowany (jakby sklejony-struktura ziaren niezachowana).
Caly widz polega na tym, iz ryz ziarnisty (czyli krocej gotowany) ma mniejszy IG, a przegotowany ma wysoki IG i szybciej podwyzsza poziom cukru we krwi, czyli teoretycznie bardziej "tuczy".
Co do tego ryzu rodzinnego czy jakos tak to chyba umiesz czytac "dlugoziarnisty" to "ziarnisty"-ale gotuj go ze struktura ziaren-proste ajak.
Co do podzialu ww to ryz byl jest i zawsze bedzie ww zlozonym.

Pozdrawiam,
NoRtOn

Pozdrawiam,
NoRtOn

*F*u*c*k* The Rest,We Are The Best

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
Warto dodac ze rozgotowany to bardziej przetworzony termicznie cukier ktorego wiazania sa prostrze. Tak jak ze smazonymi ziemniakami czy nalesnikami, dobre bo z uproszczonymi cukrami.

Pozdrawiam,
Mawashi

Lepiej jest być kanciastym Czymś niż okrągłym Niczym.
**Moderator Działu Trening**

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

licznik kalorii

Następny temat

Skrobia

WHEY premium