SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 277386

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
natasza__ Redakcja SFD Moderator
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 2809 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 31546
Ja wlansie robiłam z przepisu Oveji i tak bylo napisane zeby wymieszac, odstawic na 20 min , znowu wymieszać i do foremek....

tak też uczynilam

zobaczymy co wyjdzie z tego co odłożyłam do lodówki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1449 Wiek 43 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13082
natasza__
Ja wlansie robiłam z przepisu Oveji i tak bylo napisane zeby wymieszac, odstawic na 20 min , znowu wymieszać i do foremek....


Tak, ale po tym "do foremek" jest w treści, że po wyrośnięciu albo nawet wieczorem - co mi osobiście zasugerowało, że wyrastanie to proces kilkugodzinny.
A tak przy okazji mnie zastanawia, bo robiąc zakwas wg przepisu nijak nie wychodzi mi 500g zakwasu tylko grubo ponad 700. Ale daję tyle mąki ile w przepisie bo zakładam, że chodzi o zakwas z 500g mąki. No chyba, że tu się mylę i powinnam proporcjonalnie zwiększyć to co dokładam?

A i jeszcze pytanie, znalazłam mleko spożywcze pasteryzowane w torebkach bez znaczka UHT. Czy takie mleko jest już akceptowalne czy nadal jest to biała sklepowa woda, której unikamy?

A woman is like a tea bag. You never know how strong she is until she gets into hot water.

http://www.sfd.pl/W_poszukiwaniu_zaginionej_talii__k_rol_k-t764731-s17.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
natasza__ Redakcja SFD Moderator
Znawca
Szacuny 35 Napisanych postów 2809 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 31546
aha to nie doczytałam

ale bez wyrosniecia tez wyszedl spoko

Zmieniony przez - natasza__ w dniu 2011-12-06 16:14:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 159 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3856
Mój drugi chlebek wypieczony, trójfazowo od aineko

Wyszedł lepszy niż mój pierwszy, ale do ideału mu daleko

Ciasto było bardzo, bardzo gęste bałam się, że spalę mikser tak się nagrzał więc resztę wyrobiłam ręką.

aineko w Twoim przepisie przy cieście właściwym nie ma w ogóle wody (Ty napisałaś, że dodałaś "ciut wody"). Ja dodałam 1,5 szklanki!!! Inaczej w ogóle bym nie rozmieszała...

W środku ciasto nie kleiste w porównaniu do pierwszego, ale trochę za bardzo zbite.

Mam 2 pytania:
1. robię tylko z mąki żytniej razowej, nie wiem czy dobrze myślę, że jest ona trochę "ciężka", czy Wy dodajecie innej mąki żeby ciasto było bardziej pulchne?

2. wychodzi mi bardzo, bardzo twarda skórka nie tylko z wierzchu ale boki i spód też. Górę bardzo ciężko pogryźć, czym zmiękczyć skórkę???

k_rol_k
mi też wyszło więcej zakwasu, ale w poniedziałek kupuję nową wagę bo ta moja coś wariuje i kolejny chleb będę robić dopiero jak ją kupię...


Zmieniony przez - Trzynastka.a w dniu 2011-12-07 08:10:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 794 Wiek 51 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10493
Słuchajcie, czy ktoś ma doświadczenie w kiszeniu buraków? Poszukałam w necie, przepisów jest sporo, ale niektóre zalecają "zbieranie z powierzchni płynu tworzącej się pleśni" , a pleśń, z tego, co wiem, najzdrowsza nie jest...Są tacy, którzy wykorzystują suchy razowy chleb, inni tylko wodę i sól, jeśli ktoś ma porady praktyczne- będę wdzięczna.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
co do chleba, to polecam najlatwieszy chleb na swiecie, serio: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/08/najatwiejszy-chleb-zytni.html
tylko ze zamiast maki chlebowej, uzyc typ2000


a teraz niech mi ktos powie- znacie przepis na jakas zupe z ciecierzycy/soczewicy? bez wymyslnych dodatkow oczywiscie
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/zupa_ciecierzyca/przepis.html znalazlam cos takiego i sie wewnetrznie nastrajam na sprobowanie

Zmieniony przez - dontknow w dniu 2011-12-08 20:58:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 73 Napisanych postów 26831 Wiek 18 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 283202
Ja robię wg tego przepisu. Możesz spokojnie zamiast soczewicy dodać ciecierzycę. Zamiast mleka kokosowego możesz użyć śmietanki 30% lub nie dodawać nic.
http://smaker.pl/przepisy/obiady/indyjska-zupa-z-soczewica,44117

Moja wygląda tak:




Zmieniony przez - Ruda_29 w dniu 2011-12-08 21:18:47

A ja nie jestem za ciężka jak na swoją wagę?
http://www.sfd.pl/Ruda_DT_/_Debiuty_2015-t1044538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
ach no to rozszyfrowalam twoj jadlospis w tym momencie
wyprobuje na dniach, dziekuje bardzo jak masz cos jeszcze, to podrzuc prosze.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 73 Napisanych postów 26831 Wiek 18 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 283202
Ciecierzycę i soczewicę traktuję jak ziemniaki/makaron. Robię z nimi dokładnie takie same rzeczy.

A ja nie jestem za ciężka jak na swoją wagę?
http://www.sfd.pl/Ruda_DT_/_Debiuty_2015-t1044538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
kupujesz w puszce czy suche? jesli suche, to ile moczysz i ile gotujesz? przyprawiasz jakos? ;->
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium