Czym jest dieta? Jest to system odżywiania, który ma nam zapewnić energię i wszystkie potrzebne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania, podejmowania codziennych wyzwań i zapewniających nam zdrowie. Z reguły dieta kojarzy nam się z odchudzaniem, ale pamiętajmy, że nie tylko o to tu chodzi. Podsumowanie Dieta DASH może być łatwym i [...]
[...] mają działanie przeciwzapalne. Dobrym źródłem DHA i EPA są łosoś, tuńczyk, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela. Jajka dostępne komercyjnie z reguły mają znikomą zawartość DHA i EPA. W jednym z badań kwasów omega-6 w jajkach było od 29 do 32 razy więcej, niż kwasów z grupy omega-3. Prawidłowe proporcje miały jajka od kur karmionych [...]
[...] roślinna neutralna w smaku Innowacyjne wykorzystanie neutralnej w smaku odżywki białkowej w kuchni wegańskiej oferuje wiele możliwości dla tych, którzy chcą zwiększyć zawartość białka w swoich posiłkach i przełamać pewną rutynę. Ta odżywka staje się kluczowym składnikiem dla osób poszukujących sposobów na urozmaicenie diety roślinnej, [...]
[...] oraz mniejszą zawartością tłuszczu (1-3%). Szybko się wchłania i jest lekkostrawna Hydrolizolat (WPH) – także pochodzenia mlecznego, najszybsza wchłanialność, bardzo niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość białka. Jest to też najdroższa opcja i zwykle ma trochę gorszy smak, niż WPC i WPI. Więcej na temat białka: Tutaj BCAA Aminokwasy to [...]
Diety obfitujące w białko ciągle wzbudzają niemałe kontrowersje, prawdopodobnie jeszcze większe niż diety bogatotłuszczowe. Nadal wielu osób cierpi na „fobię proteinową”, a w Internecie powielane są mity o „groźnym dla nerek i wątroby białku”. Tymczasem w dobrze kontrolowanych warunkach nie udało się wykazać niekorzystnego potencjału dużej podaży [...]
Z treningiem, dietetyką i farmakologią jest związanych więcej mitów i kłamstw, niż prawdziwych informacji. Kogo winić? Z pewnością do dystrybucji dezinformacji przyczynia się Internet, jednak największą winę ponoszą odbiorcy, którzy wybierają kiepskie źródła informacji. Sportowców podzielono na dwie grupy: 15% białka – 1 g protein / kg m.c., [...]
[...] (czyli w środku był o wiele tańszy substytut). Wolno zastosować dodatek max. 5%, natomiast w badanych próbkach stwierdzono od 5,92 do 25,66% domieszki, stwierdzono obniżoną zawartość tłuszczu mlecznego, w piernikach w polewie czekoladowej zawartość polewy wynosiła 22,2% przy deklaracji 30%, w czekoladzie gorzkiej z nadzieniem marcepanowym [...]
[...] a w innych przypadkach sprawdza się bardzo dobrze. Wyniki pomiaru zależą od stanu nawodnienia oraz oporności poszczególnych tkanek, a szczególnie mięśni (tam zmienia się zawartość składników mineralnych oraz wody). Urządzenie pokazuje więcej mięśni niż posiadam To też tłumaczy fenomenalne i niezwykłe „przyrosty mięśni” rzekomo odnotowywane [...]
[...] znacznej ilości tłuszczu i węglowodanów. Co więcej, spotykamy również mięsa pochodzenia wołowego czy wieprzowego. Jednak sportowcy celują raczej w mięsa chude, gdzie zawartość tłuszczu nie przekracza 10-15%. Innymi, również wartościowymi źródłami białek, są jaja, podroby, nabiał i ryby. Wszystkie te źródła pokarmowe obfitują w białka [...]
[...] ale smak i aromat posiada równie ciekawy, natomiast cena jest zdecydowanie wyższa niż Wieluńskiego. W tym zestawieniu najgorzej wypada chrzan firmy Urbanek, procentowa zawartość chrzanu sprawia, że człowiek zadaje sobie pytanie, co jest w składzie, poza tym. I jak widać, nic ciekawego. Sam fakt obecności przeciwutleniacza E223, który jest [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] tłuszcze 15,1 g (w tym nasycone kwasy tłuszczowe 11,8 g). Plusy: bardziej miękka konsystencja, kremowy smak, cena, drugie pod względem najniższej zawartości tłuszczów, niska zawartość kcal Minusy: trzecie pod względem najwyższej zawartości cukrów Podsumowanie Lody pod względem składu nie różnią się znacznie. Najciekawszym urozmaiceniem wydają się [...]
Wbrew obiegowym, błędnym opiniom wątroba ma ograniczoną zdolność do regeneracji. Nikt nie planował, by miała być ona "bombardowana" 800 mg, 1 g czy ponad 3 gramami sterydów anaboliczno-androgennych tygodniowo, a niektórzy kulturyści sięgają przy tym po wiele innych środków, dodatkowo po alkohol i/lub narkotyki, które nie są obojętne dla wątroby. [...]
[...] i nabiał, które będą elementem zasobnym w aminokwasy egzogenne, jak i wapń. Ryby również są istotnym elementem diety sportowca, ze względu na wysokiej jakości białko, jak i zawartość kwasów tłuszczowych omega 3. Jednak sportowcy dodatkowo korzystają z suplementów białkowych, które obfitują w szereg aminokwasów EAA i BCAA. Kto może korzystać z [...]
[...] rzeźby, wybór zazwyczaj pada na białka typu WPI. WPI to izolat białek serwatkowych, który posiada jeszcze więcej białka na 100 g produktu. Dodatkowo izolat posiada obniżoną zawartość tłuszczu i węglowodanów, co będzie sprzyjało prowadzeniu diety redukcyjnej. Dzięki szybkiemu wchłanianiu, białko typu WPI maksymalnie podnosi poziom aminokwasów we [...]
[...] W rzeczywistości nigdy nie zdarza się, by występowały tylko pozytywne zjawiska. I tak właśnie było w tym przypadku. Okazało się, że po jednym tygodniu stosowania diety VLCD zawartość tłuszczu w sercu zwiększyła się o 44%! Spowodowało to zaburzenie podstawowej funkcji serca, czyli utrzymania przepływu krwi w ustroju. Po 8 tygodniach zawartość [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]
Z racji sporej kaloryczności z góry wyrzucamy takie dodatki jak majonez. Ale czy może on być ciekawym dodatkiem w naszej diecie? Spożywany od czasu do czasu? Majonez kojarzy się raczej z bardzo kalorycznym dodatkiem sałatek warzywnych, których na diecie zazwyczaj się wystrzegamy. Jaki wybrać majonez, by mógł gościć od czasu do czasu w naszej [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Zwiększenie ilości białka w diecie jest jedną z najprostszych modyfikacji sprzyjających pozbywaniu się tkanki tłuszczowej. Czy mamy dowody na to, iż tego rodzaju interwencja jest skuteczna? Tak, liczne, ponieważ w ostatnich kilkunastu latach przeprowadzono wiele takich eksperymentów. Badanie naukowe - dodatek dla zaawansowanych czytelników W [...]