SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość tłuszczu

  • Wiem, iż wrzucę teraz nawet nie kij, ale bombę w mrowisko – jednakże konieczność dostarczania dużej ilości węglowodanów do stymulowania wzrostu masy mięśniowej wcale nie jest dobrze udokumentowana naukowo. Powiem więcej, naukowcy coraz częściej spekulują, iż dawne zalecenia bazujące na dostarczaniu ogromnych ilości węglowodanów (3-7 g na kilogram [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11564 Data: 2017-07-10 11:08:37
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] znakomitym aminogramem, dostarczającym potężnej dawki aminokwasów egzogennych, w tym szczególnie cennej dla mięśni leucyny. Bardzo ważnym jej walorem jest stosunkowo wysoka zawartość kreatyny – najsilniejszej znanej substancji anabolicznej stosowanej w legalnym wspomaganiu wysiłku. Sięgaj po chude kawałki wołowiny 3-4 razy w tygodniu. Szpinak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10707 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Jakie ciastka na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7992 Data: 2017-10-20 20:29:17
  • Współczesne plagi, które dziesiątkują ludzkość, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i nowotwory, w dużej mierze są spowodowane nieaktywnością fizyczną, nieodpowiednią dietą, używaniem alkoholu i tytoniu, ekspozycją na kancerogeny, przyczynami genetycznymi oraz zmianami w długości życia (szczególnie dotyczy to cukrzycy typu II oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11206 Data: 2019-04-19 11:14:20
  • Jak nas oszukują? Etykiety i skład żywności.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] iż szklanka soku zastępuje porcję owoców czy warzyw. W praktyce soki owocowe można postawić na równi z Coca-Colą i Pepsi. Jeśli popatrzysz na proporcje węglowodanów oraz ich zawartość w 100 g, sprawa stanie się jasna. Jeżeli lubisz faszerować ciało fruktozą i glukozą, pij soki. Właściwie jedyna pora, gdy nie będą one szkodliwe dla zdrowia, to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6657 Data: 2017-12-10 01:10:48
  • [...] beztłuszczowej, a zaniżają ilość tkanki tłuszczowej. Wyniki pomiaru zależą od stanu nawodnienia oraz oporności poszczególnych tkanek, a szczególnie mięśni (a tam zmienia się zawartość składników mineralnych oraz wody). Ale to nie jedyny problem. Z moich doświadczeń wynika, iż wiele maszyn wykorzystujących technologię BIA (z segmentu cenowego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 46337 Data: 2018-08-29 09:15:18
  • [...] 6 serii na maszynie Smitha. Po „treningu” wypili alkohol lub placebo. Przed, po 3 i 5 h pobrano próbki mięśnia obszernego bocznego (vastus lateralis). Sprawdzano zawartość fosforylowanego mTOR, S6K1 (substrat mTOR) oraz 4E-BP1 (białko wiążące eukariotyczny czynnik inicjacji translacji 4E). S. Ambroziak: „Kinaza mTOR fosforyzuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7312 Data: 2019-04-09 08:43:41
  • Najlepsza dieta na 2023 rok

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nowy rok dla wielu osób to czas postanowień i zmian. Często wiele z nich dotyczy zdrowia, samopoczucia i co za tym idzie diety. Jednak wybór nowego modelu żywienia, bywa trudny, gdyż zalewają nas w radiu, telewizji, Internecie, czy nawet na mijanych przy ulicach bilbordach konkurujące informacje o dietach i cateringach dietetycznych.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1574 Data: 2022-12-13 20:07:03
  • Bardzo często wracają pytania nie tylko dotyczące budowania masy mięśniowej (nagle każdy młody człowiek chce być kulturystą), ale też odchudzania/redukcji tkanki tłuszczowej. Wiele osób nie chce samodzielnie rozwiązywać problemów, wolą skorzystać z porady fachowca. Problem polega na tym, iż często od takiego "fachowca" zamiast indywidualnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 738 Data: 2023-06-15 20:48:20
  • Niemalże każdy zagalopował się kiedyś w ilości wypitego alkoholu, będąc na imprezie czy na mieście ze znajomymi. Nasz piwny maraton, podczas którego cały czas przybywały kolejne litry alkoholu, w większości przypadków wiązał się z kolejnymi kilogramy na wadze. Prawdopodobnie każdy po takim maratonie obudził się na kacu z bólem głowy i wzdętym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50061 Data: 2017-12-03 11:53:20
  • W prasie często pojawiają się artykuły sugerujące, iż możliwe jest lokalne pozbywanie się tkanki tłuszczowej, np. tylko z brzucha. Te same “super sposoby” są zalecane w książkach, często chwytliwe nagłówki pojawiają się w serwisie YouTube, na Facebooku czy na amerykańskich stronach związanych z fitness. Podsumowanie Wszystko wskazuje na to, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11788 Data: 2019-04-16 09:48:50
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] typu cola i zastanówmy, się czy na pewno służy zdrowiu? Producent deklarował 10,6 g węglowodanów w 100 ml, w badaniach ustalono, że cukrów jest 11,51 g w 100 ml. Ustalono zawartość: 3,8 g fruktozy, 3,9 g glukozy, 3,8 g sacharozy. Czyli w porcji 100 ml napoju typu cola mamy 5,7 g fruktozy oraz 5,8 g glukozy. Z tego wychodzi, że mniej niż połowa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 832 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 788 Data: 2023-04-08 20:15:43
  • Białko kazeinowe, czy serwatkowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Od razu zaznaczę, że nie da się odpowiedzieć na pytanie „co jest lepsze”. To tak, jakbyś pytał mechanika, czy zamontować części używane, nowe, ale kiepskiego producenta lub te najlepsze na rynku, najdroższe. W każdym przypadku odpowiedź będzie inna. Inaczej będzie dobierać części dla osoby robiącej 5 tys. km rocznie, a inaczej do auta robiącego 50 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6906 Data: 2018-04-16 11:11:12
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] lubiany przez dzieci i nie tylko, schłodzony jest jeszcze lepszy. Minusy: wysoka cena jak za tak małe opakowanie, spory udział cukru, obecność skrobi modyfikowanej, mała zawartość orzechów - tak omawianych w reklamie tego produktu, zaledwie 0,7%, obecność karagenu. Jogurt ten jest kaloryczny. Wniosek Jak widać, skład jogurtów pitnych jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22623 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2774 Data: 2021-06-08 18:04:43
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9449 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • Białko serwatkowe cena

    Artykuł
    Suplementy

    [...] WPC koncentrat białek serwatkowych, jest to podstawowe białko wykorzystywane przez sportowców. Do jej produkcji wykorzystuje się skoncentrowane źródło białka serwatkowego, a zawartość protein mieści się w przedziale 75-80%. Osoby trenujące chętnie wykorzystują dodatek tego typu ze względu na wysoką zawartość aminokwasów egzogennych, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1995 Data: 2018-08-27 12:29:49
  • Niestety z licznych opublikowanych badań naukowych wynika, że osoby wykonujące tatuaże mogą cierpieć z powodu rozmaitych zaburzeń, kompleksów, niskiego poczucia własnej wartości lub po prostu nie lubią swojego ciała i chcą je „ulepszyć”. Więcej na ten temat: TUTAJ  Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA) Pierwszorzędowe PAAs to jedno- lub [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1364 Data: 2023-06-19 15:56:02
  • Białko serwatkowe i oporna skrobia: odchudzanie i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie ugotowanego białego ryżu zwiększyło zawartość skrobi opornej. Gotowany biały ryż schłodzony przez 24 godziny w temperaturze 4°C, a następnie ponownie podgrzany charakteryzował się wywołaniem słabszej odpowiedzi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1714 Data: 2023-01-02 07:32:20