Powszechnie uważa się, że większość diet zawodzi. Jednak powodem tego wcale nie jest brak utraty wagi. W rzeczywistości większość diet jest pod tym względem skuteczna, jeśli korzystający z diety uprawia jakąkolwiek dyscyplinę sportu. Powodem, przez który większość diet zawodzi jest to, że korzystający z diety nie może utrzymać swojej wagi. [...]
[...] energii) 40 g tłuszczów (14% energii) Zalecenia dietetyczne obejmowały ograniczenie węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczu w diecie. W ciągu sześciu tygodni dzienna zawartość węglowodanów była stopniowo zmniejszana z 73% (475 g) do 12% (78 g) wszystkich kalorii, podczas gdy zawartość tłuszczu wzrosła z 14% podaży energii (40 g) do 75% [...]
[...] wieku. Podzielili je na 4 grupy i każdej podali posiłek składający się z makaronu i sosu. Posiłki różniły się zawartością soli i tłuszczu według poniższego schematu: niska zawartość tłuszczu i wysoka zawartość soli, niska zawartość tłuszczu i niska zawartość soli, wysoka zawartość tłuszczu i niska zawartość soli, wysoka zawartość tłuszczu i [...]
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
[...] niebezpiecznie zmiany w sercu w pierwszym tygodniu stosowania diety niskokalorycznej. Okazało się, że po tym jednym tygodniu stosowania diety VLCD (600-800 kcal dziennie) zawartość tłuszczu w sercu zwiększyła się o 44%! Spowodowało to zaburzenie podstawowej funkcji serca, czyli utrzymania przepływu krwi w ustroju. Po 8 tygodniach zawartość [...]
W świecie, gdzie straszy się nas cholesterolem i spożywaniem tłuszczów zwierzęcych nasyconych, których głównym zadaniem jest wywołanie choroby wieńcowej w naszym organizmie (ironia), wieprzowina uchodzi za produkt, który niekoniecznie jest pożądany. Oczywiście działania demitologizacyjne sprawiają, że coraz mniej osób boi się zwierzęcego tłuszczu, [...]
Berberyna jest jednym z alkaloidów zidentyfikowanych w glistniku jaskółczym zielu. Ponadto występuje m.in. w krzewach Berberis fremontii, Berberis vulgaris L. (berberysie pospolitym), Berberis aristata oraz Berberis aetnensis (najprościej ująć je jako berberysy). Podsumowanie Wydaje się, iż berberyna działa na człowieka poprzez hamowanie [...]
W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka. Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]
Subway należy do najbardziej popularnych restauracji typu fast food. Restauracja ta jest dość nietypowa - serwuje ona kanapki, które samemu możemy skomponować, wybierając składniki lub wybrać gotowe pozycje z menu. Subway jest siecią barów szybkiej obsługi, pochodząca z Ameryki. W Polsce możemy go spotkać od 2004 i aktualnie jest około 200 lokali [...]
[...] skóry. W rzeczywistości śmiertelność na skutek przegrzania jest 3,5 razy częstsza u osób z nadwagą w porównaniu do osób o normalnej wadze. Mniejszy rozmiar i mniejsza zawartość tłuszczu w organizmie zwiększa powierzchnię dostępną na zewnątrz dla bardziej wydajnego chłodzenia organizmu. Sprawność fizyczna a pocenie się To, jak sprawny [...]
W pewnym momencie życia niemal każda kobieta musi się zmierzyć z niechcianym cellulitem. Choć mężczyźni nie są odporni na pomarańczową skórkę, to jednak problem ten dotyka zaledwie 10% panów. Dla porównania, u kobiet jest to 90%. Ciekawe jest to, że cellulit ma tendencję do pojawiania się w kółko w tych samych miejscach, głównie na udach i [...]
[...] light, fit, odtłuszczone Na półkach sklepowych często można znaleźć produkty w wersji light. Opisane są w różny sposób, ale zwykle chodzi o to, że została w nich obniżona zawartość tłuszczu. W zamian za to zazwyczaj zostaje dodany cukier. Po raz kolejny — czytaj etykiety. Wędliny, przetwory mięsne, parówki No kto by się spodziewał? A jednak [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]
Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]
Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]
[...] z większym spożyciem nabiału. Liczne opracowania sugerują, iż mleko i produkty mleczne mają potencjał diabetogenny (nadmierny wpływ na oś IGF-1, insulina) oraz kancerogenny (zawartość tłuszczu, laktozy, hormonów). W szczególności mogą powodować raka prostaty, jajnika i piersi. Ponadto mleko i produkty mleczne przyspieszają dojrzewanie [...]
[...] spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać osobno posiłki składające się prawie w całości z protein i bardzo niewielkiej ilości tłuszczów. Niemniej [...]