[...] fosfokreatyny jest ważnym czynnikiem wpływającym na wydolność organizmu przy obciążeniach krótkiego czasu. Zapasy kreatyny w mięśniach mogą zostać zwiększone Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg/100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] fosfokreatyny jest ważnym czynnikiem wpływającym na wydolność organizmu przy obciążeniach krótkiego czasu. Zapasy kreatyny w mięśniach mogą zostać zwiększone Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg/100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] zapalne skóry. Najczęściej zapisywanym lekiem jest tetracyklina. Antybiotyk ten hamuje rozwój drobnoustrojów mających istotne znaczenie w powstawaniu trądziku oraz redukuje zawartość kwasów tłuszczowych powodujących stany zapalne. Leki z grupy tetracyklin, w celu pełnej skuteczności należy przyjmować kilka razy dziennie, co dla wielu osób może [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] jak i metody żywienia. Wpływ treningu wytrzymałościowego na przemianę tłuszczową jest dobrze udowodniony: nasila całkowite utlenianie kwasów tłuszczowych zwiększając zawartość triglicerydów w mięśniach i maksymalne uwalnianie kwasów tłuszczowych. Procesy te pozwalają zachować zapasy węglowodanów i wydłużyć intensywny wysiłek. W zakresie [...]
[...] zapasowych jako źródła energii. To czy udało nam się w nią wejść możemy sprawdzić za pomocą specjalnych pasków dla cukrzyków które dostaniemy w aptece. Sprawdzają one zawartość ketonów w moczu co wskazuje właśnie na stan ketozy. Ad14. Na dietę możemy zastosować dwa rodzaje diet. Dietę w której ograniczmy spożycie węglowodanów do 3 g na kg [...]
[...] przekraczać 40-110 mg/ 100 ml. W przypadku uzupełniania strat wodno-elektrolitowych po treningach krótszych, bardziej intensywnych, odbywających się w gorącym otoczeniu, zawartość węglowodanów w napojach nie powinna być wyższa niż 6 g /100 ml, ale też nie mniejsza niż 3 g/100 ml. Osmolarność spożywanych płynów uzależniona jest nie tylko od [...]
[...] AB Większość produktów żywnościowych, które są niedobre dla grup A i B, nie poprawią też Twojego stanu zdrowia, np. czerwone mięso, kukurydza czy pszenica.(Bardzo niska zawartość i poziom kwasów żołądkowych poniżej 0.5% dlatego przetwory mięsne będą magazynowane w postaci tłuszczu co bardzo obciąża wątrobie a zwłaszcza woreczek żółciowy [...]
[...] efedryna stanowi od 30 do 90% wszystkich alkaloidów zawartych w preparacie, jedynie bardzo nieliczne zawierają samą efedrynę. Należy rozróżniać preparaty standaryzowane na zawartość efedryny od tych standaryzowanych na "zawartość alkaloidów efedrynowych" - większość z nich zawiera bowiem pseudoefedrynę, norefedrynę i norpseudoefedrynę. [...]
[...] one zostały przez tłuszcze roślinne takie jak olej sojowy, słonecznikowy rzepakowy, kukurydziany. De facto wiele badan wskazuje ze kierunek obrany przez nas jest złym i zawartość tluszczy roślinnych w diecie nie powinna przekraczać 4%, zawartych w zbożach, warzywach strączkowych ziarnach i orzechach oraz oliwie z oliwek. Problemem związanym [...]
[...] mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego i ludzkiego wynosi odpowiednio 118 i 33 mg / 100 g mleka. Duża zawartość hormonu wzrostu oraz wapnia w mleku krowim może naruszyć stosunek wapnia i fosforu w organizmie ludzkim. Jeżeli równowaga ta zostanie zachwiana, w ustach pojawia [...]
[...] mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego i ludzkiego wynosi odpowiednio 118 i 33 mg / 100 g mleka. Duża zawartość hormonu wzrostu oraz wapnia w mleku krowim może naruszyć stosunek wapnia i fosforu w organizmie ludzkim. Jeżeli równowaga ta zostanie zachwiana, w ustach pojawia [...]
[...] a 4 g na kg masy ciała i zależy od podobnych czynników jak w przypadku węglowodanów Zapewnienie odpowiedniej ilości białka w diecie jest jednak już sprawą trudniejszą gdyż zawartość białka w produktach żywnościowych z reguły nie przekracza 20%. Białko jest najbardziej potrzebne w porze okołotreningowej dla zapewnienia dostatecznej podaży [...]
[...] W wielu pracach porównuje się skuteczność, bezpieczeństwo i niepożądane efekty diet niskotłuszczowych i niskowęglowodanowych. Dieta niskotłuszczowa Ograniczając zawartość tłuszczów w dietach odchudzających, należy pamiętać o dostarczanej przez nie większej ilości kalorii (9 kcal/g) niż pokarmy białkowe i węglowodanowe (po 4 kcal/g). [...]
[...] Spożywanie węglowodanów i spalanie tłuszczu egzystuje w dynamicznym związku szczególnie u tych osób, które posiadają większą ilość tkanki tłuszczowej. Kiedy szybko rośnie zawartość węglowodanów z dietą wysokowęglowodanową, mobilizacja kwasów tłuszczowych z komórek tłuszczu wirtualnie dochodzi do martwego zatrzymania. Z drugiej strony, kiedy [...]
Pewnie nieraz slyszłes o tym ze mleko jest beee. Spozycie mleka ogolnie jest bee - a co dopiero mowic o spozyciu po treningu. Mleko po treningu? Tak - wlasnie po treningu! Zachecam do przeczytanie kilku badan na temat mleka. Pomijajac aspekt laktozy - bo nie wszyscy maja problemy z trawieniem laktozy - jesli ktos ma 'to' - to definitywnie jest [...]
[...] opakowania Vitarade Recovery Gel fueled by Vitargo dostarczają odpowiedniej dawki węglowodanów i białek zabezpieczające efektywną i szybką regenerację powysiłkową. Optymalna zawartość wysokiej jakości białek - Vitarade Recovery Gel fueled by Vitargo w każdym żelu zawiera optymalną porcję doskonałej jakości hydrolizatu białka kolagenowego [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
[...] z trawieniem tego białka. W tym wypadku również białko sojowe stanowi rewelacyje źródło białka do zwiększenia masy mięśniowej. Obawy kulturyści boja się soi ze względu na zawartość isoflaminy, mimo dużo prozdrowotnych właściwości. Naukowcy potwierdzają, ze ten antyoxidant zwalcza niektóre rodzaje raka, zmniejsza poziom cholesterolu. [...]
[...] , czyli w okresie ujemnego bilansu azotowego .Dlatego powinno się stosować w takich okresach jak: - bezpośrednio po przebudzeniu ok. 5 g - 10 g peptydu glutaminy (zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy) - bezpośrednio po treningu ok. 5g- 15 g peptydu glutaminy(zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy) lub najlepiej około [...]