SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość tłuszczu

  • Postanowiłaś jeść zdrowo i oczyściłaś swoją dietę z produktów przetworzonych. Jesz dużo owoców, warzyw, chudego mięsa, jaj i nabiału oraz zdrowych tłuszczów. Jesteś na bardzo dobrej drodze. Twój organizm jest dobrze odżywiony, twoje samopoczucie znacznie się poprawiło, jednak waga nie spada? Co to wszystko znaczy? Nawet, jeśli dokonujesz dobrych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7663 Data: 2019-01-30 09:33:36
  • Czy mąka migdałowa jest lepsza od innych mąk?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7249 Data: 2018-05-11 11:26:45
  • Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5056 Data: 2021-02-01 23:47:19
  • Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10576 Data: 2018-03-25 17:08:02
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6157 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • Przez kilka dekad kreatyna stosowana była głównie do celów sportowych. Większość wieloletnich użytkowników prawdopodobnie nie zdawała sobie sprawy z tego, że związek ten nie wpływa wyłącznie na mięśnie. W ostatnich latach udowodniono bowiem, że za znoszącym zmęczenie działaniem kreatyny nie stoi wyłącznie jej udział w procesach energetycznych w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1419 Data: 2024-01-25 09:44:11
  • Kurkuma uważana jest za jedną z najcenniejszych przypraw, jakie uprawiane są na dalekim wschodzie. W sporcie z kolei uchodzi za skuteczny suplement, który na kilku płaszczyznach wspomaga organizm osoby trenującej.  Wiele badań wskazuje na jej wszechstronne działanie, które wpływa nie tylko na układ pokarmowy i odporność organizmu, ale również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2557 Data: 2020-05-19 18:50:53
  • Zgaga, refluks - dozwolone i przeciwwskazane produkty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kwaśny smak w gardle... Palenie w klatce piersiowej... Przewlekły kaszel... Problemy z przełykaniem... Jeśli te dolegliwości są Ci znane, to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny. Guma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4587 Data: 2019-10-11 21:33:53
  • Nie wszystkie tłuszcze, jakie dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2080 Data: 2020-07-01 20:06:36
  • Junk food - 6 powodów, by unikać śmieciowego jedzenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4914 Data: 2019-05-30 18:23:57
  • Czy warto jeść krewetki? Czy krewetki są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1631 Data: 2023-02-09 11:12:16
  • L-Karnityna to związek aktywny biologicznie, syntetyzowany w organizmie z dwóch aminokwasów, lizyny i metioniny. Sama L-karnityna też jest aminokwasem, tyle że aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne funkcje życiowe, przynajmniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1211 Data: 2022-05-31 12:29:58
  • Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 934 Data: 2023-10-23 12:00:52
  • Olej kokosowy w kuchni i kosmetykach

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7208 Data: 2017-08-21 09:41:56
  • [...] na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość błonnika w mniej przetworzonych ziarnach”. Wniosek Chleby znacząco się różnią i nie wolno uogólniać, że „jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2708 Data: 2020-07-14 09:45:23
  • [...] Organizm musi się przystosować, dlatego lepiej zacząć od jednej filiżanki i stopniowo oswajać organizm. Pamiętaj też, że herbata zawiera kofeinę, chociaż rzeczywista jej zawartość może się znacznie różnić w zależności od wieku pu-erh i czasu jej parzenia. Zwykle filiżanka pu-erh zawiera od 30 miligramów kofeiny. Podsumowanie Herbata [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2178 Data: 2021-03-17 13:50:18
  • [...] byłyby znacząco większe. Badanie II Frestedt i in., 2008 r. Zastosowano deficyt 500 kcal dziennie przez 12 tygodni. Podawano suplement Prolibra (charakteryzuje go wysoka zawartość leucyny, bioaktywnych peptydów i wapnia z mleka, zawierający 10 g białka na porcję jako połączenie WPI i peptydów) lub mający tę samą ilość energii, gotowy do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1687 Data: 2022-09-29 05:12:32
  • Dieta a Burger King?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Burger King powstał w 1954 roku w Miami dzięki Jamesowi McLamore i Davidowi Edgerton. W Polsce pierwsza restauracja została otwarta w 2007 roku, aktualnie jest ich około 100.  Następnym mocno kalorycznym burgerem i dobrą alternatywą dla Big Kinga XXL jest Double Whopper (836 kcal, białko 45 g, tłuszcz 50 g, węglowodany 50 g), zawiera ponad 100 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17950 Data: 2017-11-11 12:57:34
  • Czarny ryż - właściwości odżywcze. Warto go spróbować!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7623 Data: 2018-03-12 08:37:16
  • Miód jest postrzegany, jako niezwykle zdrowy składnik diety. Czy słusznie? To zależy dla kogo. Ogólnie ze względu na dużą zawartość węglowodanów miód możemy potraktować jako skoncentrowane źródło energii. Dlatego podobnie jak odżywki węglowodanowe nie jest polecany w większych ilościach w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej i u osób mających [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3047 Data: 2018-09-08 09:50:02