Z wyborami żywieniowymi wiąże się wiele kontrowersji, niektórzy uczynili z tego niemal religię. Internet dla wielu osób staje się polem bitwy, a dyskusje niejednokrotnie przeradzają się w utarczki. Gdzie jest prawda? Nie zajmuję się rozważaniami filozoficznymi. Wiele wskazuje na to, iż osoby mające odpowiedni garnitur genetyczny będą żyły długo, [...]
[...] przeznaczenie co do jej zastosowania. Oznacza to, że jest to produkt stricte ukierunkowany na pewien cel, a jest nim wsparcie naszej diety. Są to produkty, które posiadają zawartość białka na poziomie około 80%, gdzie znacznie obniżono ilość tłuszczów i węglowodanów. Sprawia to, że mamy skoncentrowany produkt białkowy, którego zadaniem jest [...]
[...] zwiększyła beztłuszczową masę ciała o 1.02% grupa wykonująca interwały i trening siłowy zwiększyła beztłuszczową masę ciała 1.26% nie odnotowano zmian, jeśli chodzi o % zawartość tkanki tłuszczowej nie odnotowano wpływu obu rodzajów treningu na skok ze zmianą kierunku ruchu (CMJ) maksymalne pochłanianie tlenu wzrosło o 4.4 ± 2.8% (absolutne) [...]
Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]
[...] (Deca Durabolin, Schering-Plough, Sao Paulo, Brazylia). Środki podawano raz w tygodniu przez 8 tygodni. Po 12 godzinach postu oceniano tolerancję glukozę i pirogronianu, zawartość glikogenu w wątrobie, ilość substratów do glukoneogenezy we krwi, stężenie insuliny i kortykosteronu, wychwyt glukozy i aktywność heksokinazy w mięśniach [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
[...] W 100 g tej czekolady znajdziemy 605 kcal, w tym 10,6 g białka, 18,5 g węglowodanów, 50,7 g tłuszczów, 15,5 g błonnika oraz 0,1 g soli. Plusy: bardzo dobry skład, spora zawartość kakao, posiada mocny, czarny kolor i jedwabistą, gładką strukturę, zdecydowanie po otwarciu czuć kakaowy aromat, jest twarda, czekoladę ciężko jest przełamać, [...]
[...] ich wszystkich. Możesz kontrolować ilość, którą spożywasz i wybrać złożone węglowodany, które są dla ciebie dobre (produkty z pełnego ziarna, zboża bogate w błonnik i niską zawartość cukru, brązowy ryż, płatki owsiane i owoce). Jak kawa to czarna! Nic nie podjadasz i tyjesz? Zastanów się w takim razie, jak często pijesz słodką kawę? Kawę z [...]
[...] z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem związanym z ryzykiem występowania chorób sercowo-naczyniowych. Dieta na niski cholesterol Dzień I Śniadanie Płatki [...]
Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]
Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]
Kiedy ćwiczysz, spodziewasz się, że zawartość tkanki tłuszczowej w twoim ciele zmieni się. Chcesz zredukować tłuszcz i wzmocnić mięśnie. Jest to ważne nie tylko ze względu na wygląd sylwetki. Tłuszcz uwalnia zapalne substancje zwane cytokinami. Dodatkowo tkanka mięśniowa jest bardziej aktywna metabolicznie. Jest to ważne, ponieważ zwiększenie [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
[...] nmol na litr) U kobiet stężenie testosteronu nie powinno przekraczać 70 ng/dl. Tak, możemy wpływać na stężenie testosteronu: snem (długością i jakością) dietą (szczególnie zawartość jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, cynku itd.), utrzymywaniem niskiego otłuszczenia sylwetki, szczególnie tłuszczu w rejonie tułowia (trzewnego, [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
[...] cyklach typowo masowych wybiera się białka oparte na klasycznym koncentracie. Wybór jest podyktowany tym, że są to białka odpowiednio zasobne w aminokwasy EAA, jak i znaczną zawartość BCAA. Ich skład sprawia, że są optymalnym wyborem, jeżeli chodzi o uzupełnienie diety masowej. W okresie potreningowym są doskonałą opcją, aby pokryć [...]
Niestety amerykańscy autorzy często nadinterpretują dane, tworzą własne bazy danych nie wiadomo, czym podparte („kreatywna księgowość”) lub wręcz wysuwają tezy, które nie są zbieżne z cytowaną pod artykułem literaturą. Wielokrotnie pokazywałem to zjawisko przy okazji omawiania tekstów TC Luomy, prawie identyczny zabieg dotyczy Rudy’ego Mawera. [...]
Organizm nie jest strukturą statyczną, ciągłej wymianie podlegają np. kości, mięśnie, krwinki czerwone, komórki układu nerwowego. Gdyby ktoś był zaskoczony tymi informacjami, to informuję, iż książki starsze niż 10 lat, w dużej mierze się zdezaktualizowały. Co można robić, aby przeciwdziałać tyciu? Więcej spaceruj, mniej korzystaj z komunikacji [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]