SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość tłuszczu

  • Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23882 Data: 2020-10-23 16:10:50
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] taka jak: ryż, makaron i gryka, zawiera mniej błonnika, niż owies, soczewica, fasola i pieczywo pełnoziarniste, a usunięcie skóry z bulw i warzyw korzeniowych zmniejsza zawartość błonnika w tych produktach, zachowując przy tym przyzwoity poziom węglowodanów. Podsumowanie Było wiele „dokumentów” w istocie zawierających propagandę. Film [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2097 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] ceramidów w mięśniach szkieletowych a wrażliwością na insulinę, przynajmniej u zdrowych osób. Zgodnie z tym odkryciem, regularny trening wysiłkowy nie musi mieć wpływu na zawartość ceramidów, związanych z poprawą wrażliwości na insulinę. Jednak takie zależności obserwuje się czasem u uczestników z silną dysfunkcją metaboliczną. A czy warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2524 Data: 2022-04-04 13:00:45
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] siłę - musisz trzymać bilans zero lub nadwyżkę energii (u każdego działa to inaczej, więc sprawdź na swoim przykładzie). Czy ma znaczenie ilość protein? Tak, kolosalną. Duża zawartość wartościowego białka cechuje produkty o wyższej cenie, które mają większą wartość dla człowieka (np. dlatego tak drogie są białka serwatkowe, szczególnie izolaty i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20692 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • [...] o 32% (czyli zachodziła rekompozycja), NPP nie wpłynął na pobór energii w żadnej dawce, maksymalna dawka NPP przyczyniała się do spadku przyrostu energii w ustroju, masa i zawartość białka w mięśniu brzuchatym łydki były istotnie zwiększone u zwierząt, którym wstrzyknięto NPP niezależnie od dawki, synteza białek mięśniowych również znacząco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5479 Data: 2020-09-21 17:50:23
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] glukoneogenezę - okazało się, iż restrykcje kaloryczne zwiększyły hamowanie uwalniania glukozy z wątroby z 43 ± 4% do 74 ± 5% (w grupie kontrolnej supresja wynosiła 68 ± 5%) zawartość triacylogliceroli w wątrobie spadła z 12,8 ± 2,4% do 2,9 ± 0,2% w ciągu 8 tygodni odpowiedź pierwszej fazy na insulinę wzrosła z 0,19 ± 0,02 do 0,46 ± 0,07 nmol / [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4185 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • [...] a 23% chciało utrzymać swoją wagę ciała. Pokazuje to, iż większość ludzi nie chce przytyć lub chce zrzucić zbędne kilogramy. Podsumowanie Naukowcy sądzą, iż owoce, przez zawartość błonnika, niską gęstość energetyczną, wpływ na zmniejszenie podaży energii, wydłużenie okresu sytości, wpływ na mikroflorę jelit, zawartość niezbędnych składników [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15419 Data: 2018-12-08 09:16:15
  • Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3043 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6726 Data: 2018-12-04 08:58:17
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Veldhorst MA i wsp. z 2010 r. Badani (w wieku ~23 lat) byli podzieleni na dwie grupy. Każdej zaproponowano dwie diety w układzie randomizowanym: grupa 1 (n 22): normalna zawartość protein (NP; 10% białka, 60% węglowodanów i 30% tłuszczów) wysokobiałkowa (HP; 30% białka, 40% węglowodanów i 30% tłuszczów) grupa 2 (n 23): normalna zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3237 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • [...] w rodzaju: „wódka jest szkodliwa, a piwo nie”. Zarówno wódka, jak i piwo zawierają etanol. Oczywiście, wódka powoduje większe odwodnienie i łatwiej ją przedawkować (większa zawartość etanolu w 100 g roztworu). Jednakże nie zmienia to faktu, iż piwo także zawiera etanol – też może wyrządzać nieodwracalne szkody zdrowotne, zwiększać ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7541 Data: 2017-11-15 09:52:41
  • Glikogen VS trening na czczo

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    Glikogen i trening na czczo nadal są tematem, o którym większość ludzi nie wie zbyt dużo. Niestety, dotyczy to również autorów artykułów na portalach, Facebooku czy forach dyskusyjnych. Poniżej opiszę typowe nieprawdziwe stwierdzenia i błędne porady dotyczące treningu aerobowego i interwałowego, które wynikają z braku zrozumienia szlaków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9274 Data: 2017-07-03 13:02:18
  • [...] spożywane przez osoby z nietolerancją. Produkty, które mogą się znaleźć w naszej diecie Zott Jogurt naturalny bez laktozy Skład: mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii. *zawartość laktozy ≤0,1 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego jogurtu dostarczy 67 kcal, w tym: 4,9 g białka 3,1 g tłuszczu (w tym 2,1 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 3,9 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6733 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • [...] nie są sobie równe. Produkty mają inną gęstość energetyczną, inaczej oddziałują na odczuwanie sytości, stężenie insuliny, zaburzenia metaboliczne, funkcjonowanie jelit (np. zawartość tłuszczów, błonnika). Dla odchudzania kluczowe jest utrzymanie ujemnego bilansu energetycznego. Bez tego najlepsze diety nie przyniosą rezultatów. Stosowanie diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4002 Data: 2020-04-08 11:42:20
  • W Internecie krąży wiele niepotwierdzonych opowieści. Na przykład, historię o tym, iż Andy Bolton, na samym początku swojej przygody z treningiem, wykonywał przysiad z ciężarem 226 kg oraz martwy ciąg z ciężarem 272 kg, można włożyć między bajki. Podobnie, jak twierdzenia, iż Dorian Yates wyciskał leżąc ponad 140 kg przy swoich pierwszych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16877 Data: 2019-04-03 13:52:56
  • [...] protein” zdobyła 200 g tłuszczu. Podsumowanie Tuczy nadmiar węglowodanów i tłuszczów, nie podaż protein. Warto jednak pamiętać, iż bardzo często mięso ma określoną zawartość tłuszczów, które znacząco mogą podbić wartość energetyczną posiłku. Podobnie, smażenie powoduje „wzbogacenie” pokarmu tłuszczem. Niezależnie, czy będzie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4034 Data: 2019-03-09 09:15:22
  • Jakie parówki są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] konserwująca: azotyn sodu. 100 g tych parówek dostarczy 208 kcal, w tym 16 g tłuszczów, 13 g białka, 2,5 g węglowodanów, w tym 0,8 g cukrów oraz 1,7 g soli. Plusy: duża zawartość mięsa, niskokaloryczne, dobra dostępność, w smaku są delikatne, ładnie pachną, mają lekką konsystencję. Minusy: skład mógłby być zdecydowanie lepszy. Świat Drobiu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 50759 Data: 2017-08-30 09:40:14
  • [...] ogólnie im większe maksymalne pochłanianie tlenu tym lepiej. Kompozycja sylwetki to ilość tkanki tłuszczowej oraz mięśni. Im mniej tłuszczu tym lepiej, im większa % zawartość pod względem włókien mięśniowych tym lepiej. Referencje: 1. Sławomir Ławicki, Barbara Mroczko, Maciej Szmitowski „Markery nowotworowe raka piersi” [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3605 Data: 2018-10-13 12:15:47
  • [...] - 3,5 g / h, zdolności do zwiększenia uczucia sytości oraz długotrwałego tłumienia głodu, zbliżonego do frakcji białka mleka - kazeiny.  Co więcej, ze względu na wysoką zawartość argininy, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie naszego układu sercowo-naczyniowego. Jest również cennym źródłem roślinnego żelaza.  Tyle rodzajów białka, co wybrać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18683 Data: 2020-12-29 18:40:51
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] na które nie wszyscy zwracają uwagę. Wystarczy złe przechowywanie ryby, zły gatunek, niepewny wygląd i już możemy przysporzyć sobie problemów zdrowotnych. Głównie chodzi o zawartość metali ciężkich w rybach, a przede wszystkim o pasożyty, które bytują na surowej rybie. Zatrucie to może być wywołane od razu, ale pojawić się może nawet do dwóch [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24818 Data: 2017-10-30 10:06:31