W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
Dla większości ludzi nie będzie zaskoczeniem, że kwasy tłuszczowe Omega-3, takie jak te występujące w tłustych rybach morskich, są dobre dla zdrowia i warto uwzględnić je w swojej diecie. Czy wiesz jednak, że kwasy te zwalczają stany zapalne i mogą być nawet bardziej korzystne dla zdrowia, niż mogło nam się wydawać? Jak zwiększyć spożycie kwasów [...]
Kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) od dawna (końca lat 70. XX wieku) wiąże się np. ze zmniejszaniem stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe [...]
[...] elementy układu odpornościowego, ale również i układu nerwowego, czego przykładem jest wpływ na zmysł wzroku. Holistyczne działanie kwasów omega-3 Kwasy omega-3 to kwasy tłuszczowe o niebagatelnym znaczeniu dla rozwoju organizmu w pierwszej połowie życia i utrzymania zdrowia wszystkich narządów w organizmie w drugiej połowie życia. [...]
[...] nie wystarczy schudnąć, trzeba to zrobić w sposób zorganizowany i trwały. Możliwe są początkowo dobre efekty, a później gigantyczny efekt jojo (szybkie nabywanie tkanki tłuszczowej), sama zmiana na wadze nic nie znaczy. Możesz stracić mięśnie, a taka “utrata wagi” jest ostatnią rzeczą, jakiej chcesz, krótkotrwałe efekty wcale nie [...]
[...] glukozy, niższe stężenia adiponektyny w osoczu, wyższe stężenia trójglicerydów w osoczu, poważne zaburzenia architektury komórek wysp trzustkowych i wyższy procent tkanki tłuszczowej. Czyli taka dieta pogorszyła tolerancję węglowodanów oraz skład ciała. Ponadto wysokie stężenie trójglicerydów we krwi sprzyja insulinooporności (poprzez różne [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] Kalorie Białko Tłuszcze Węglowodany Suplementacja Odżywka wysokobiałkowa Kreatyna Kofeina/Guarana Beta-alanina Odżywka wysokowęglowodanowa Spalacz tłuszczu Magnez Kwasy tłuszczowe Omega-3 Witamina D Dla kogo ten artykuł? Dom, jako miejsce wykonywania treningów siłowych, wybieramy najczęściej z dwóch powodów: Powód 1. Chciałbym nabrać nieco [...]
[...] skorelowana z rosnącym spożyciem węglowodanów (w tym cukru stołowego, glukozy, fruktozy) oraz niską aktywnością fizyczną np. w Polsce? Co więcej, wykazano, iż diety wysokotłuszczowe mogą być korzystne dla zmniejszania insulinooporności. Gdyby tłuszcz pokarmowy powodował insulinooporność nigdy nie uzyskano by podobnych efektów! Na przykład w [...]
Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]
[...] (regulator glikemii, odbiorca glukozy i innych cukrów) oraz komórki beta trzustki (produkujące insulinę). Pojawieniu się we krwi kwasów tłuszczowych uwolnionych z tkanki tłuszczowej (np. „boczki”, „oponka”). Zaburzeniu w produkcji inkretyn lub oporność na nie (zwiększają efekty działania insuliny przykłady: GLP1-1; GIP; Ponadto GLP-1 hamuje [...]
[...] niedokrwistości (przy jej niedoborze), produkcji energii, wspomagania zdrowia układu krążenia i komórek nerwowych. Dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 2,4 mcg. Omega 3 Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia. Odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu i funkcjonowaniu mózg przez całe nasze życie. Dodatkowo wspierają one zdrowie oczu, [...]
[...] mięśniowy; spichrzenie glukozy w postaci materiału zapasowego), może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w przemianach tlenowych; podobnie, jak kwasy tłuszczowe i aminokwasy) => CO2, może zostać spożytkowana w mięśniach (jako źródło energii w pracy beztlenowej) i wtedy powstają mleczany (mleczan trafia do wątroby, [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] każdy chce się aż tak katować na treningu. Według badania z 2014 roku, większość kulturystów odniesie najlepsze efekty, jeśli dostarczy: 2,3 – 3,1 g białka na kilogram beztłuszczowej masy ciała od 15 do 30% podaży kalorii z tłuszczy pozostałą część kalorii z węglowodanów Czyli przykładowy zawodnik ważący 100 kg, przy 12% ilości tkanki [...]
[...] cukrzycy, wzrostu stanu zapalnego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki pozapalne. Tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy - EPA oraz DHA - kwas [...]
[...] omega-6 (np. zawierającymi kwas linolowy), nie przynosi zysku, a nawet zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe! To świadczy niezbicie, iż wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. polyunsaturated fatty acids) mogą odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego. Podsumowanie Wydaje się ważne, by unikać [...]
[...] w ciągu godziny „cardio” pozbędziesz się 24 - 30 g tłuszczów (216 do 270 kcal ze źródeł tłuszczowych), z tych wszystkich kalorii tylko 31% zapewniają wolne kwasy tłuszczowe, czyli w najlepszym wariancie wydatkujemy tylko ~ 83,7 kcal na godzinę pracy z tłuszczu podskórnego przy zadanej intensywności, 45% energii zapewniają węglowodany [...]
[...] stanem przedcukrzycowym, nienormalnym stężeniem glukozy we krwi. O tym musisz wiedzieć Owoce i warzywa z reguły sprzyjają redukcji masy ciała, a nie przyrostowi tkanki tłuszczowej, jeśli nie są spożywane w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). Często [...]