DŁUGO SIĘ ZASTANAWIAŁEM CZY DODAĆ TEN TEMAT I W JAKIM DZIALE GO UMIEŚCIĆ, IDZIE LATO I PEWNIE KAŻDY Z NAS KULTURYSTÓW CHCE UZYSKAĆ SUPER SYLWETKĘ WIĘC ZEBRAŁEM INTERESUJĄCE SPOSOBY NA RZEŹBĘ, ZACHĘCAM DO PRZEZCYTANIA Uprawiajacy sporty wytrzymalosciowe oraz osoby utrzymujace diete pragna spalac wiecej tluszczu podczas cwiczen fizycznych: [...]
[...] liczbę aminokwasów, jednak nie są to aminokwasy budulcowe. Spełniają one w ustroju człowieka inne ważne funkcje (np. karnityna - białko transportujące w krwioobiegu kwasy tłuszczowe - jest niczym samochód ciężarowy wiozący po szosie węgiel do fabryki). Regulacja ustrojowa Odpowiednie spożycie białek ma zdecydowany wpływ na następujące [...]
[...] wytrzymałości mięsni. Jednocześnie wykazuje właściwości anaboliczne, co sprzyja zwiększonej syntezie białek ustrojowych, a także nasila reakcje lipolityczne w obrębie tkanki tłuszczowej. Z punktu widzenia estetyki ciała, testosteron jest więc niezwykle pomocnym hormonem. Jednak jego stosowanie wiąże się z wysokim ryzykiem utraty zdrowia, [...]
[...] żadnego z premiowanych miejsc bo po prostu okazała się za słaba jednak może komuś być przydatna. Kluczem do sukcesu zarówno w przybieraniu masy jak i spalaniu zbędnej tkanki tłuszczowej jest prawidłowo zbilansowana dieta, dobrze dobrany trening i odpowiednio długa regeneracja. Bez tego nigdy nie osiągniemy zamierzonych celów a jedynie może [...]
[...] Di Pasquale wydal książkę "The Anabolic Diet" w której opisał założenia diety nazwanej przez niego dieta anaboliczna. Celem tej diety jest rozwój umięśnienia i utrata tkanki tłuszczowej. Dieta ta ma za zadanie pobudzać organizm do maksymalnego wydzielania hormonu wzrostu i testosteronu, oraz kontrolowanego wydzielania insuliny(kolejnego silnie [...]
[...] zmian stylu życia, poprawy sylwetki i pożegnania „brzuszka" na zawsze. Okres wakacyjny jest czasem szczególnej dbałości o niski poziom tkanki tłuszczowej. Każdy moment zdaję się być dobry na zmiany, ale starajmy się nie traktować go jednak jako najlepszy aby spalić zbędny „balast", a raczej czas kiedy będziemy [...]
[...] kłopoty. Testosteron to główny hormon warunkujący budowę naszych mięśni. Odpowiada on też za nasze zachowanie. Niski poziom testosteronu powoduje szybsze odkładanie tkanki tłuszczowej, gorsze jakość mięśnie oraz trudności w ich budowaniu. Poziom testosteronu u męszczyzny warunkowany jest głównie genetycznie. Nie zmienia to jednak faktu, że [...]
[...] 300 kcal (100 kcal na godzinę). Tak więc kalorie uzyskane ze strawienia posiłku (300 kcal) organizm na bieżąco zużyje na własne potrzeby nie odkładając nic w postaci tkanki tłuszczowej - dostanie tyle ile właśnie potrzebuje. Z kolei gdyby posiłek był trawiony jeszcze dłużej na przykład 4 godziny wówczas organizm dostałby 300 kcal ale sam [...]
POZYTYWNY WPŁYW ŻYWIENIA NA NASTRÓJ Lis 16, 2004 Autor: Bożena Formella Poprawa samopoczucia, umożliwienie nasilenia aktywności psychofizycznej, czy walka z następstwami przewlekłego stresu, to częstsze oczekiwania coraz liczniejszych grup konsumentów. Zaspokojenie tych oczekiwań ułatwia m.in. odpowiednio skomponowana dieta. Żywność [...]
[...] papryczki chili i oregano). Jednak często jest to oliwa niższej jakości, której smak zmienia się właśnie za pomocą ziół. Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które, w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych, wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Nasycone kwasy tłuszczowe [...]
[...] w małym stopniu zrozumieć problem zdobywania masy w kulturystyce i tym samym odciąży dział Odżywianie z ciągle powtarzających się pytań. Życzę miłej lektury Zdobywanie beztłuszczowej masy mięśniowej jest marzeniem każdego, który zaczął swoją przygodę z kulturystyką. Podczas gdy niektórzy rosną w oczach, inni mają z tym problem, a w większości [...]
[...] Są witaminy które są bardzo wrażliwe na procesy przechowywania i przetwarzania są to: Witamina A, D, E,B6, B12, B2, KWAS PANTOTENOWY, Wit. C oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Największe straty są w witaminie C oraz B1, wielonienasyconych kw. Tłuszczowych. TEMPERATURA Krótkotrwałe działanie temperatury na przykład 140stopni powoduje [...]
[...] tłuszczową ciała. Wiadomo przecież, że insulina, której wydzielanie wzmagane jest po spożyciu produktów węglowodanowych, uruchamia reakcje sprzyjające przyrostowi tkanki tłuszczowej. Utrzymywanie odpowiedniego zapasu glikogenu mięśniowego ma szczególne znaczenie w przypadku zawodników wykonujących długotrwałe wysiłki wytrzymałościowe [...]
Nasycone kwasy tłuszczowe mogą osłabiać wrażliwość insulinową na podstawie dwóch mechanizmów: -krótkoterminowego związanego z pojawieniem się ich w krwiobiegu tuż po posiłku. -długoterminowego związanego z płynnością błon komórkowych. Temat jest interesujący szczególnie pod kątem diety w której tłuszcz stanowi większą część zapotrzebowania [...]
[...] zmieniony skład łoju grają istotną rolę w powstawaniu wykwitów trądzikowych. Za przyczynę zaczopowania gruczołów łojowych i powstania odczynu zapalnego uważano wolne kwasy tłuszczowe powstające na drodze hydrolizy trójglicerydów zawartych w łoju pod wpływem lipaz uwalnianych z Propionibacterium acnes. Kwas linolowy - jeden ze składników łoju - [...]
[...] się zanim w ogóle trafi do jelit. Skutek tego jest taki, że jest on gotowy do przyswojenia zanim jeszcze znajdzie się w jelitach. Oznacza to, że niektóre cenne kwasy tłuszczowe są gotowe do przyswojenia dużo wcześniej niż w przypadku mleka krowiego. Ponadto przy omawianiu tłuszczów mleka ludzkiego znowu powraca rozwój tkanki mózgowej. W [...]
[...] się zanim w ogóle trafi do jelit. Skutek tego jest taki, że jest on gotowy do przyswojenia zanim jeszcze znajdzie się w jelitach. Oznacza to, że niektóre cenne kwasy tłuszczowe są gotowe do przyswojenia dużo wcześniej niż w przypadku mleka krowiego. Ponadto przy omawianiu tłuszczów mleka ludzkiego znowu powraca rozwój tkanki mózgowej. W [...]
[...] uczucie sytości między posiłkami. Oprócz tego w tłuszczach występujących w naturalnych pokarmach znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne kwasy tłuszczowe. Średnie zapotrzebowanie na tłuszcze (zgodnie z badaniami) waha się w przedziale 15- 30 % ogólnego zapotrzebowania kalorycznego. Tłuszcze właściwe zbudowane są z [...]
[...] i biochemiczne niezbędne do przebiegu procesów katabolicznych i anabolicznych. W tym przypadku możemy wskazać związki nieorganiczne (minerały) i organiczne (witaminy, kwasy tłuszczowe, aminokwasy, białka, antyoksydanty, naturalne ekstrakty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego). WŁAŚCIWA DIETA Znając reguły dietetyki, powinniśmy bez trudu wskazać [...]
[...] powstawania nowotworów, niedokrwistości, oraz innych chorób zagrażających zdrowiu a nawet życiu człowieka ! Autorzy francuscy (Pascaud, ) podają że "kwasy tłuszczowe wielonienasycone biorą aktywniejszy udział niż kwasy nasycone w fazie inicjacji i rozwoju nowotworów". Dzieje się tak, dlatego, że znacznie łatwiej ulegają [...]