[...] 3. Wysiłek tlenowy (glikoliza) - niska/średnia intensywność, czas pracy powyżej 12-15 minut do godziny ( i dłużej) źródło energii :glikoliza tlenowa + wolne kwasy tłuszczowe 4. Wysiłek tlenowy (lipoliza) - niska intensywność czas pracy powyżej 20 minut. źródło energii : wolne kwasy tłuszczowe Ludzkie ciało korzysta także z ciał [...]
[...] polega na stosowaniu wysokich temperatur oraz katalizy za pomocą metali ciężkich, takich jak nikiel i kadm. Proces ten jest rodzajem sztucznego nasycenia, które kreuje kwasy tłuszczowe typu TRANS (transizomery), jest to rodzaj kwasów tłuszczowych nie występujący nigdzie w przyrodzie. Budową strukturalną przypominają one naturalne kwasy [...]
[...] właśnie odpowiedź hormonalna na wysiłek pozwala na budowę zdrowszego ciała. Niezależnie co chcesz osiągnąć - rozwój siły, przyrost tkanki mięśniowej, czy też utratę tkanki tłuszczowej - wszystko to jest zależne od wydzielania hormonów i dlatego tak ważne jest zrozumienie jak pobudzać wydzielanie poszczególnych hormonów - po prostu ułatwisz [...]
[...] osób intensywnie trenujących nie powinien przekraczać 20% ogółu energii. Zbyt wysokie spożycie cukru może zakłócać gospodarkę hormonalną i metaboliczną, sprzyjać wzrostowi tłuszczowej masy ciała oraz powodować różne niedobory żywieniowe, szczególnie w zakresie witamin i minerałów. Czy glikogen zgromadzony w wątrobie pełni podobną rolę co [...]
[...] Środkowej, uprawiali go już Aztekowie. Dziś znanych jest blisko 20 odmian awokado nazywanego inaczej smaczliwką. Działa odmładzająco, zawiera bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu we krwi, witaminy A i E zapobiegające zmianom nowotworowym, cenne również dla wyglądu skóry i włosów, a także potas regulujący rytm [...]
[...] zawierają głownie kwasy wielonasycone i sa płynne w temperaturze pokojowej w przeciwieństwie do olejów z tropików, które sa stale i zawierają głównie kwasy tłuszczowe nasycone. Do czasu powstania nowoczesnych teorii żywieniowych w latach 60tych zeszłego wieku większość spożywanych przez ludzi tłuszczy były tłuszczami zwierzęcymi [...]
[...] substancji chemicznych w dzisiejszym świecie i są one głównie odpowiedzialne za feminizację u chłopców i mężczyzn. Biosynteza estrogenów u ludzi występuje głównie w tkance tłuszczowej. Czym więcej jej posiadamy tym więcej estrogenów wytwarza organizm na drodze aromatazy, która syntetyzuje estrogen od męskich androgenów. Estrogenowe [...]
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w suplementach zwiększają o 71 proc. ryzyko wystąpienia najbardziej agresywnych postaci raka prostaty – twierdzą naukowcy z USA. Nie szkodzi jednak jedzenie ryb, nawet w dużych ilościach. Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center opracowali artykuł "Sześć mitów dotyczących zapobiegania rakowi prostaty". [...]
[...] lecz z umiarem. Produkty stosowane powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz w cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ci, którzy taką dietę stosują na co dzień, dostarczają organizmowi pod dostatkiem witamin i składników mineralnych, mają także bardzo dużo składnika deficytowego [...]
[...] Arginina przedstawiana jest jako suplement niemal doskonały: obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca, przyspiesza gojenie ran, zwiększa przyrost beztłuszczowej masy ciała itd. Jednym słowem nic tylko kupować! W poście tym postaram się przekazać Ci aktualną wiedzę zawartą w publikacjach naukowych. Przedstawię [...]
[...] mangan, miedź i potas. Są polecane szczególnie dla diabetyków, ale my polecamy je wszystkim. Migdał dobry na wszystko! Czy wiesz że migdały zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, wapń, magnez i potas. Jednym słowem pomagają budować mięśnie, obniżają poziom cholesterolu i wspomagają w walce ze stresem. Z orzechów to właśnie [...]
[...] przedłużało jego trwałość. Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za psucie się płynnych tłuszczy roślinnych są właśnie tak korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz witaminy. Im więcej wiązań nienasyconych posiada taki tłuszcz tym bardziej jest nietrwały i podatny na proces utleniania, ( czyli przyłączenia się tlenu do [...]
[...] - buduje chrząstki, konieczna do produkcji białka, wraz z witaminą C tworzą L-karnitynę. metionina - działa ochronnie na komórki wątroby, ułatwia szybkie pozbycie się tkanki tłuszczowej. Najobficiej występuje w białku jaja i mleka. fenyloalanina - niezbędna do syntezy hormonów tyroksyny i adrenaliny. Ponieważ przekształca się w tyrozynę, dlatego [...]
[...] Arginina przedstawiana jest jako suplement niemal doskonały: obniża ciśnienie tętnicze, zmniejsza ryzyko zawału serca, przyspiesza gojenie ran, zwiększa przyrost beztłuszczowej masy ciała itd. Jednym słowem nic tylko kupować! W poście tym postaram się przekazać Ci aktualną wiedzę zawartą w publikacjach naukowych. Przedstawię [...]
[...] kwasach tłuszczowych. Sprawdziłem sobie na jednej stronie poszczególną ilość kwasów tłuszczowych w niektórych produktach: - karkówka Tłuszcze: 22.80 g Kwasy tłuszczowe nasycone:7.98 g Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:11.50 g Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:1.58 g - jajko Tłuszcze:9.70 g Kwasy tłuszczowe [...]
[...] odzyskania zdrowia konieczne jest dostarczenie organizmowi Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych tzw. NNKT. Do niedawna jako NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, uważano jedynie kwas linolowy z rodziny Omega-6 (wchodzi w skład oleju lnianego), podczas, gdy obecnie wiadomo już, że organizm ludzki koniecznie potrzebuje [...]
[...] się zanim w ogóle trafi do jelit. Skutek tego jest taki, że jest on gotowy do przyswojenia zanim jeszcze znajdzie się w jelitach. Oznacza to, że niektóre cenne kwasy tłuszczowe są gotowe do przyswojenia dużo wcześniej niż w przypadku mleka krowiego. Ponadto przy omawianiu tłuszczów mleka ludzkiego znowu powraca rozwój tkanki mózgowej. W [...]
[...] się limfocytów wzrósł o 12.6% dla grupy otrzymującej aminokwasy rozgałęzione. Natomiast „grupa placebo” zanotowała zahamowanie namnażania się limfocytów o 36.2%. Kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3 Zalicza się do nich między innymi: • kwas alfa-linolenowy (ALA) • kwas eikozapentaenowy (EPA) • kwas dokozaheksaenowy (DHA) Ludzki organizm [...]