[...] otoczonych warstwą fosfolipidów i białek. Tłuszcz stanowią glicerydy kwasów tłuszczowych, których zawartość procentowa w ogólnej masie tłuszczu jest podana w tabeli. Kwasy tłuszczowe występujące w maśle w postaci glicerydów Nazw ogólna zawartość temperatura topnienia i konsystencja w tłuszczu, w temp. pokojowej Nasycone masłowy 3,0 - 4,5 [...]
[...] tylko nieznacznie zwiększa utlenianie kwasów tłuszczowych, które odkładają się łatwo, bez problemów metabolicznych, przynajmniej na krótką metę. Gdy jednak masa tkanki tłuszczowej wystarczająco wzrośnie, obserwuje się dostosowanie intensywności utleniania tłuszczów pokarmowych do poziomu ich dostawy. W następstwie różnych przystosowań [...]
[...] kumulujemy szkody wyrządzone przez oksydację. Jedną z najważniejszych tkanek, jakie jej ulegają jest komponent tłuszczowy - lipid, a szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które jełczeją. Ulegają także glikacji, w przemyśle spożywczym nazywa się to karmelizacją. Tak właśnie robi się karmel. Więc starzejąc się jełczejemy i [...]
[...] kobietom. Mają oni większą masę mięśniową, dlatego spalają więcej kalorii w komórkach mięśniowych ten proces zachodzi szybciej niż w komórkach tłuszczowych. U kobiet tkanki tłuszczowej jest przeważnie więcej. 8. Tuczy przede wszystkim tłuszcz. Bardzo szybko przekształca się on w ten, który odkłada się na biodrach, pośladkach i udach. Choć każda [...]
[...] z mięśni nie wystarczyłby nawet na jeden dzień. A kiedy już wypełnią się zapasy glikogenu, jak jest przechowywany cukier? Pod postacią któregoś z trójglicerydów, lub kwasu tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, z którego 98% stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w [...]
Strongbart, oczywiście krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT nie wymagają nośnika karnitynowego. Karnityna przewozi tylko kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach (najobficiej wystepujące w pokarmie i organizmie). Oczywiście związki polifenolowe hamują proces estryfikacji. Rolę odgrywaja tutaj: 1. flawonole (hamują wytwarzanie aldyhydu [...]
Papaj, do komórek tłuszczowych trafiają wolne kwasy tłuszczowe, które są tutaj estryfikowane - przez powstający z glukozy glicerolo-3-fosforan - do tłuszczów zapasowych, czyli triglicerydów. Przy diecie niskowęglowodanowej, kiedy nie dochodzi do znaczniejszego wzrostu poziomu insuliny, same kwasy tłuszczowe stymulują swój transport do komórek [...]
[...] tłuszczowy ω-6, odpowiednik występującego w orzeszkach ziemnych nasyconego kwasu arachidowego. Kwas ten jest ważnym składnikiem pokarmu człowieka (nienasycone kwasy tłuszczowe znane są jako witamina F). Może powstawać w tkankach większości ssaków (z wyjątkiem rodziny kotów) z kwasu linolowego. Kwas arachidonowy wchodzi w skład [...]
[...] cAMP, dochodzi do stymulacji syntezy białek, co wpływa na rozwój masy mięśniowej! W wyniku dalszych procesów następuje uwalnianie kwasów tłuszczowych z komórek tkanki tłuszczowej. W efekcie komórki mięśniowe mogą w łatwy sposób zużyć tłuszcz – zasadnicze w tym przypadku źródło energii – jako paliwo – i [...]
chodzi o porownanie jednych miejsc z innymi - jesli faldy tluszczowe w jednych miejscach sa nieproporcjanalnie wieksze niz w innych moze to byc wina niektorych hormonow jesli chodzi o boczki to moze wskazywac na insuline estrogen-uda,biodra czy posladki w Lean dreams czy paravolu nic nie ma te problemy pierwszy poprawia jakos snu + moze [...]
[...] zbyt daleko upraszcza cały proces. Jednym z celów odżywiania „masowego” powinno być efektywne zyskiwanie tkanki mięśniowej, w stosunku do minimalnego zwiększania tkanki tłuszczowej. Krótko mówiąc, chcesz nabrać mięśni, z minimalną ilością tłuszczu. Aby to zrobić musisz zrozumieć, które kompozycje posiłków wybierać, a jakich unikać. Założenia [...]
Panowie leci t3 dzisiaj mam nockę na bramie rano wracam około 06 jem śniadanie bialkowo tłuszczowe i idę spać wstaje przed 11 to kiedy powinienem zdążyć t3 rano przed śniadaniem jak przyjadę czy jak wstanę?
Podobnie jak z dupy jest mówić o doświadczeniu, doświadczanie to Ziemia jest płaska, a węgle na noc zalewają, bialkowo tłuszczowe śniadania poprawiają wrażliwość insulinową, jedząc bardzo tlusto ale bez węgli nie da się utyc i mnożyć dalej? Badania jeśli nie mają ograniczeń, dają wynik zero jedynkowy, lub zostały zbadane takie parametry jakich [...]
offtop polityczny %-) wytłuaczy mi ktoś czemu mi po rekukcji (już od 2 dnia wejścia na mase )waga spada i obwody pomimio przejscia na plus kal?Zawsze tak mam ...Ktoś tu kiedyś mówił ze komórki tluszczowe po wydobyciu z nich smalu najpierw zalewaja się woda i ona po 2 tyg schodzi...Potwierdzacie to ? Tez tak macie?
[...] a nie tak jak się czasem mawia że 50% w ryżu, a dwa to pomijając, że nie stanowi ona dla nas pożywki to stanowi dla bakterii, które w zamian wydalaja krótko lancuchowe kwasy tłuszczowe. Także kombinacje z temperatura sposobem obróbki czy konsystencja traktuj w kwestii IG, a nie kaloryczności, tę uznaj za identyczna dla każdego przypadku. Zresztą [...]
[...] ponadfizjologiczny tzn. w pierwszej kolejności glukozę wychwytują mięśnie , które po treninggu są dodatkowo wypłukane, na równi z nimi robi to mózg oraz wątroba, komórki tłuszczowe etc.tyle że insulina jako hormon sprawia że proces ten jest jeszcze efektywniejszy jeśli chodzi o mięśnie szkieletowe. Stąd regeneracja np lepsza, ale też i na [...]
[...] i tylko krzykacz coś wiedział. Pytam się o coś co trzeba mieć trochę wiedzy i praktyki, żeby potwierdzić przypuszczenia bądź się doradzić to tu poziom schodzi na jakie kwasy tłuszczowe SUPLEMENTOWAĆ, I CZY HCG POWINNO ZAAYSAĆ CZY NIE. Nosz k***a łodzianin, krzykacz usuwajcie takie bzdurne posty bo krew zalewa. Albo przenoś ich do działu gdzie [...]
[...] metformina ma korzystny wpływ na mikrobiom "W badaniach z udziałem ludzi zaobserwowano, że metformina zwiększa ilość bakterii produkujących tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (ang. short chain fatty acids, SCFA)5. To bardzo istotne, ponieważ przypisuje im się właściwości poprawiające zdrowie metaboliczne i kontrolę łaknienia. Dodatkowo [...]
[...] które nie zostały rozłożone przez nasze enzymy trawienne, nie ulegają wchłanianiu (wchłanianiu ulegają składniki elementarne, takie jak np. aminokwasy, monosacharydy, kwasy tłuszczowe etc.) 2.składniki, które nie zostały strawione i wchłonięte, schodzą do niższych odcinków przewodu pokarmowego, gdzie… stanowią pożywkę dla określonych [...]
[...] -Wysiłek tlenowy (glikoliza) – niska/średnia intensywność, czas pracy powyżej 12-15 minut do godziny ( i dłużej) źródło energii :glikoliza tlenowa + wolne kwasy tłuszczowe -Wysiłek tlenowy (lipoliza) – niska intensywność czas pracy powyżej 20 minut. źródło energii : wolne kwasy tłuszczowe pozniej masz wysilek anaerobowy: [...]