Dieta dla wielu osób kojarzy się z drogimi potrawami, wyrzeczeniami i dużą ilością warzyw, których cena za kilogram jest niejednokrotnie wyższa niż kawałka mięsa. Młode osoby często rezygnują z działań liczenia kalorii i pilnowania jadłospisu z racji kosztów i czasu, jaki musiałyby poświęcić na przygotowanie jedzenia. Dodatkowo otrzymywane w domu [...]
Kofeina działa pośrednio poprzez zwiększenie uwalniania adrenaliny, ma mniejszy wpływ na wyrzut noradrenaliny, a także wpływa na metabolizm poprzez rozmaite, inne mechanizmy. Adrenalina poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, [...]
[...] (czytaj pozbawionych większości węglowodanów lub tłuszczy), tutaj zasada: im prościej, tym lepiej. Wcale nie jest konieczne zapewnianie gigantycznej podaży protein, ma to bardzo słabe podparcie naukowe. Część osób niepotrzebnie kładzie nacisk na białko, zapomina, iż równie ważne dla profilu hormonalnego, regulacji sytości oraz [...]
[...] wyglądała następująco (po 3 miesiącach interwencji): 1258 kcal dziennie, 80,5 g białka dziennie, 97 g węglowodanów dziennie, 62.6 g tłuszczów dziennie, 25.6% energii z protein dziennie, 28.9% energii z węglowodanów dziennie, 42.7% energii z tłuszczów dziennie. Dieta niskotłuszczowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach interwencji): 1418 [...]
Naukowcy ciągle chcą ulepszać sposób odżywiania się zawodników najprzeróżniejszych dyscyplin, w tym kulturystów. Jak wygląda zapotrzebowanie zawodników na węglowodany, proteiny i tłuszcze w świetle badań naukowych? Węglowodany Pojedynczy trening siłowy może spowodować zmniejszenie zapasów glikogenu mięśniowego nawet o 24-40%. Dodatkowo spada ilość [...]
[...] metabolicznych wywołanych dietą bogatą w fruktozę u szczurów w różnym wieku, tj. młodych (30 dni) i dorosłych (90 dni). Dieta kontrolna zawierała 60.4% węglowodanów, 29% protein, 10.6% lipidów. Dieta wysokofruktozowa zawierała: 60.4% węglowodanów, 29% protein, 10.6% lipidów – czyli tyle samo. Jednak z 60.4% węglowodanów w grupie [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] się z 35% tłuszczu i 65% białka, przy znikomym spożyciu węglowodanów, wywołują podobne efekty, jak diety o rozkładzie 50% węglowodanów, 35% w postaci tłuszczów i 15% protein. Referencje: 1. C. S. Shaw,1,2 S. O. Shepherd,1 A. J. M. Wagenmakers,1 D. Hansen,3,4 P. Dendale,3,4 and L. J. C. van Loon „Prolonged exercise training [...]
Wykazano, że stosowanie diety bazującej na roślinach przynosi wiele korzyści, w tym mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób serca, może prowadzić również do poprawy składu ciała i lepszego samopoczucia. Poza korzyściami związanymi z naszym zdrowiem i samopoczuciem diety roślinne mają również pozytywny wpływ na środowisko. Podsumowanie Dieta [...]
W dzisiejszych czasach plagą społeczeństwa jest nadwaga i otyłość, jednak są też osoby z drugiego końca skali. Ni mniejszy artykuł kierujemy do osób z niedowagą i chudych, a w nim dostarczymy Wam kilka porad na temat, jak poprawić estetykę sylwetki i nabrać trochę mięśni. Drobne zmiany skutkują! Połączenie treningu, jak i diety, z dodatnim [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
[...] wynosiła 1707 kcal dziennie, na końcu eksperymentu tylko 1510 kcal dziennie. Tu naprawdę nie ma już z czego „obcinać”, skoro w tej podaży uwzględniono 18-19% energii z protein (nie jest to energia efektywna). Konsekwencje utrzymywania nadmiernej wagi i wysokiego poziomu cukru we krwi Wniosek jest jeden, nie należy dopuszczać do takiego [...]
[...] odżywki białkowej w diecie osoby trenującej jest dość powszechną praktyką, która pozwala na to, aby spełnić założenia diety. Produkt białkowy oparty jest głównie na proteinach mleka, z których powstaje gotowa odżywka w postaci koncentratu. W jakiej porze dnia wykorzystać białko w proszku? Idealnym momentem, aby skorzystać z [...]
[...] w diecie i trybie życia, jest najwolniejszą metodą redukcji. Tworzenie deficytu kalorycznego jedzeniem mniejszej ilości, bardziej przemyślanych (np. pod względem podaży protein) i lepszej jakości pokarmów, jest najszybszą metodą redukcji tkanki tłuszczowej. Nie ma żadnych dowodów na to, iż tłuszcze nie tuczą. Wszystko wskazuje na to, iż [...]
[...] krąży zbyt dużo insuliny, znacznie utrudnione jest „spalanie” tkanki tłuszczowej. Dodatkowo nasilasz w ten sposób stan zapalny (cytokiny, TNF-alfa, C-reaktywna proteina), co ma konsekwencje dla rozwoju powikłań sercowo-naczyniowych. Nie możesz bezkarnie folgować sobie za często, mimo iż twoje badania lekarskie nie wskazują na [...]
Dieta wegańska i wegetariańska, szczególnie wśród kobiet, zyskuje coraz większą popularność. Wynika to z różnych powodów, głównie etycznych, ale również niekiedy podejścia zdrowotnego czy ekologicznego. Każdy z nas ma wybór i dokonuje go świadomie. Istotne jest jednak to, aby wiedzieć dokładnie, co robimy i jakie może to mieć konsekwencje dla [...]
[...] podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest jedynie doskonale reklamowany? Podsumowanie Woda proteinowa wprowadza wygodne podejście do nawadniania i pozyskiwania białka. I choć nie jest to magiczny eliksir, jego zdolność do dostarczania niezbędnych białek w wygodnej [...]
[...] TA1, Panton LB1, Fretti SK1, Kinsey AW1, Ormsbee MJ1. Br J Nutr. 2014 Jan 14;111(1):71-7. doi: 10.1017/S000711451300192X. Epub 2013 Jun 17. “Night-time consumption of protein or carbohydrate results in increased morning resting energy expenditure in active college-aged men.” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23768612 Takudzwa A. Madzima [...]