Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] 2% w grupie wysokowęglowodanowej, odnotowały zmniejszenie stężenia leptyny w surowicy o 30,8%, w porównaniu z spadkiem o 10,8% w grupie wysokowęglowodanowej. Blaski i cienie protein Oczywiście nic za darmo. Białko ma wpływ na wyrzut insuliny (szczególnie duży mają białka serwatkowe i białka mleka). Insulina jest silnym inhibitorem rozpadu białek [...]
[...] zostaw kobietom, które przychodzą na siłownię w celach towarzyskich. Tak naprawdę do redukcji wystarczy trening siłowy oraz właściwa dieta. Jeśli chcesz, uzupełnij braki w proteiny, stosując np. WPC, WPI czy WPH (koncentraty, izolaty lub hydrolizaty białka serwatkowego). Efekty treningu redukcyjnego ocenia się patrząc w lustro i mierząc fałdy [...]
[...] 30. Paulsen G1, Hamarsland H2, Cumming KT2, Johansen RE2, Hulmi JJ3, Børsheim E4, Wiig H2, Garthe I5, Raastad T2. „Vitamin C and E supplementation alters protein signalling after a strength training session, but not muscle growth during 10 weeks of training.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25384788 31. Paulsen G. “Vitamin [...]
[...] bóle głowy” oraz ciągły stan podgorączkowy miały coś wspólnego z rozwojem procesu nowotworowego. Z pewnością można napisać jedno – nikt nie udowodnił, iż duża ilość protein w diecie jest szkodliwa dla zdrowia. Referencje: http://www.planeta.fm/Newsy/O-tym-sie-mowi/Mloda-kulturystka-zmarla-bo-zjadla-za-duzo-bialka-Osierocila-dwoje-dzieci [...]
[...] efekt był znaczący, jeśli dołożono do tego restrykcje kaloryczne oraz wysiłek fizyczny (np. trening aerobowy, siłowy). Nie ma co oczekiwać cudów, iż sama zwiększona podaż protein czy wartościowych tłuszczów przyczyni się do odchudzania, ale z pewnością efekty będą znaczące przy zmianie w trybie życia i aktywności (np. chodzenie, trening, jazda [...]
[...] powinniśmy się kierować przy ustalaniu menu, czy też suplementacji. 1. Zjadasz za mało białka Dość często błędem osób początkujących, ale i nie tylko, jest zbyt mała ilość protein w diecie, która sięga około 1g na 1kg masy ciała. Jak widzisz, że Twoje starania nie przynoszą rezultatów, a przeliczone białka w diecie sięgają tego typu wartości, [...]
[...] kg m.c. (457 g węglowodanów), 1828 kcal – 45,7% Ogólna podaż kilokalorii: 4000 dziennie. Oczywiście powyższe dane należy dopasować do swoich parametrów pamiętając, iż proteiny praktycznie nie tuczą, są kiepskim materiałem energetycznym, ale mają do spełnienia bardzo ważną rolę w ustroju. Dlatego ich duża podaż nie jest szkodliwa, a [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
Zanim zaczniemy, chciałbym zadeklarować, iż nie jestem zwolennikiem mleka. Po prostu towarzyszy mi w niewielkiej ilości jako dodatek do protein serwatkowych (WPI, WPC, WPH), kawy czy deserów. Z licznych artykułów w sieci można dowiedzieć się, iż mleko to czysty, skondensowany szatan. Zresztą Keith Woodford wydał książkę „Devil in The Milk” i zbija [...]
Przyznam, iż jestem już zmęczony wyjaśnianiem podstawowych kwestii. Co chwilę naukowcy opracują nową tezę i znów pojawiają się te same wątpliwości. Wybuchła bomba w postaci badania „Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality” i już wszędzie jest pełno nagłówków w rodzaju: „Trzy jajka [...]
[...] wpływ na kości. Wysoka podaż węglowodanów w posiłku i paradoks leptyny W badaniach zaobserwowano, kompletnie różne reakcje organizmu w zależności od podaży węglowodanów, protein i tłuszczów w porcji. Jeden posiłek w większości składał się z polisacharydów: cukry proste i dwucukry stanowiły 42.3 g, polisacharydy 57.9 g. Protein było tylko 12 g [...]
[...] treścią, często losowo skopiowaną z dużych, znanych serwisów. Podsumowanie Jeśli nie masz chorych nerek i/lub wątroby, to niezwykle mało prawdopodobne jest, że wysoka podaż protein będzie dla ciebie szkodliwa. Największą tragedią współczesnych jest wyolbrzymianie nieistotnych kwestii, a ignorowanie najważniejszych. Większość ludzi nie wierzy w [...]
[...] populacji). Po trzecie, w innym badaniu ta sama grupa autorów wykazała, iż zawodnicy z grupy niskowęglowodanowej dostarczający: 10.4% energii z węglowodanów, 19.4% energii z protein oraz 69.5% energii z tłuszczów (82 ± 62 g węglowodanów, 139 ± 32 g białka oraz 226 ± 66 g tłuszczów dziennie) mieli zastraszająco wysokie stężenie cholesterolu. Co [...]
[...] czy też do diet polegających na głodzeniu się. Jakie na spalanie tłuszczu wpływają proporcje makroskładników? Przykład praktyczny: czy korzystniejsza jest duża ilość protein, czy niska ilość węglowodanów przy redukcji tkanki tłuszczowej? W badaniu wzięło udział 132 uczestników w średnim wieku 50 ± 12 lat, wadze ciała 107 ± 20 kg oraz [...]
[...] iż diety, w których deficyt kaloryczny jest stały lub zmienny, wywołują podobne straty w beztłuszczowej masie ciała (FFM). Większą ochronę FFM zapewnia zwiększona podaż protein w czasie redukcji. Przykładowo, odnotowano tylko 20% stratę FFM przy podaży 1,2 g protein na kg masy ciała, w porównaniu do straty 30% FFM przy podaży 1,0 g protein [...]
[...] medycynie” „Robbins. Patologia” autorstwa V. Kumar, A.K. Abbas, J. C. Aster (wydawnictwo: Edra Urban & Partner). Satoshi Iwao i in. Effects of rapid weight reduction on protein metabolismin boxing players Michael A. Dunn “Effects of Fasting on Muscle Protein Turnover, the Composition of Weight Loss, and Energy Balance of Obese and Nonobese [...]
[...] pochodziło z węglowodanów, 28% z białka, a 20% z tłuszczów, maksymalnie dostarczali 5 736.13 kcal dziennie, minimalnie 2390 kcal dziennie, maksymalnie dostarczali 4.3 g protein na kg masy ciała, a minimalnie 1.9 g na kg masy ciała (od 157 g do 406 g białka dziennie), dostarczali od 243 g węglowodanów na dobę (3,0 g / kg / dzień) do 637 g / [...]
[...] Robert R. Wolfe “Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality?”https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0184-9 Granner Daryl K, Murray Robert K., Rodwell Victor W. [...]
[...] deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży białka, przy umiarkowanej podaży tłuszczów. W dietach wysokobiałkowych proteiny dostarczają od 20 do 30% całkowitej dziennej podaży energii. Sugeruje się, że takie diety mogą zapewnić większą utratę masy ciała, niż diety o niższej zawartości [...]