SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

koncentrat

  • [...] h 0.3 g/kg m.c. po zakończeniu wysiłku 0.25 g/kg/h (jeśli jest to trening wysokiej intensywności lub ekscentryczny) 0.3 g/kg masy ciała do 2 h po zakończeniu wysiłku. Np. koncentrat, izolat lub hydrolizat białka serwatkowego. Tłuszcze Dostarczaj w postaci tłuszczów co najmniej 20% całkowitej dziennej podaży energetycznej. Rozważ ograniczenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2505 Data: 2020-06-30 11:00:00
  • [...] dla nerek lub wątroby. Dlaczego? Ludzie boją się rzeczy nieznanych, a proteiny w proszku zamknięte w tajemniczych pojemnikach są egzotyczne. Tymczasem masowo stosuje się np. koncentrat białka serwatkowego w produktach spożywczych, a białka serwatkowe już lata temu zawitały na półki zwykłych sklepów. Produkcja protein pochodzenia serwatkowego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5147 Data: 2018-09-10 11:50:39
  • Koncentrat białka serwatkowego

    Artykuł
    Suplementy

    [...] która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na porcję? Zagadnienie wykorzystania odpowiedniej ilości białka w jednej porcji dotyczy tzw. progu leucynowego. Zagadnienie to mówi nam o tym, ile białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1630 Data: 2018-08-24 15:12:07
  • Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6825 Data: 2019-12-17 16:45:52
  • Serwatka to roztwór białek mlecznych, pozostający po oddzieleniu się skrzepu serowego. Filtracja serwatki prowadzi do uzyskania koncentratu białek serwatkowych, w którym zawartość białka mieści się w przedziale od 35 do 80%. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3577 Data: 2020-09-24 19:04:28
  • W dobie dominacji białek serwatkowych odżywki białkowe na bazie białka jaj zostały nieco zapomniane, jednak niesłusznie. Zanim to jednak nastąpiło, to właśnie odżywki z białka jaj przez długie lata były uznawane za te najlepsze, a to dzięki wzorcowemu profilowi aminokwasowemu. ALLNUTRITION EGG WHITE PROTEIN Producent nieustannie poszerza swoją [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3657 Data: 2020-05-13 16:14:26
  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszczów. Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Również kiepskim pomysłem jest picie soków (z koncentratu, świeżo wyciskanych lub mieszanych), napojów słodzonych typu cola, nektarów, oranżad, drinków (niezależnie, ile tam jest gramów dodatków). Ogólnie należy unikać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15524 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • [...] z serwatki, która powstaje jako odrzut w procesie wytwarzania sera. Najpopularniejszą i zarazem najtańszą formą odżywki białkowej wykorzystującej białko serwatkowe jest koncentrat. Więcej „białka w białku” zawiera natomiast izolat białka serwatkowego, jednak jego zakup pochłania więcej środków. „Najczystsze” białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70701 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] odżywki potreningowej, gainera (itd.) Kolacja: 40 g protein (19:00); posiłek potreningowy - białko o szybkiej kinetyce, np. WPI, WPH, względnie WPC (izolat, hydrolizat, koncentrat białka serwatkowego) Na noc: 40 g protein (20: 00 - 21:00); może być o wolnej kinetyce, np. kazeinowe, białko jaja lub mieszanki w/w Razem: 240 g białka (6 x 40 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5594 Data: 2019-11-02 08:47:49
  • Białko i tłuszcze w diecie, a wpływ na tycie i odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedyś sądzono, iż kalorie są sobie równe. Dzisiaj wiemy, iż organizm kompletnie inaczej reaguje na węglowodany, białka oraz tłuszcze. Nawet, jeśli skomponuje się posiłki o identycznej wartości energetycznej, to mogą dawać zupełnie inny efekt w określonym horyzoncie czasowym. Dlatego sięganie po proteiny serwatkowe na redukcji daje potrójne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3508 Data: 2020-05-30 10:55:48
  • [...] uzyskasz bardziej gęstą konsystencję, która może być polewą do lodów z mrożonych owoców, naleśników itp. Jakie są rodzaje odżywek? Odżywki białkowe dzielimy na trzy grupy: koncentrat, izolat oraz hydrolizat. Różnią się one przede wszystkim sposobem wchłaniania, smakiem i ceną: Koncentrat (WPC) – proteina mlecznego pochodzenia, szybko się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26363 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • Dr John Rusin opublikował ciekawy artykuł „The 4 Most Damaging Types of Training”. Z poglądami autora w kilku miejscach się nie zgadzam. Twierdzi np. że kulturystyka powoduje zbliznowacenie mięśni? Wtedy mogą pojawić się zmiany degeneracyjne typowe dla osteoarthritis. Poza tym, SAA wcale nie muszą sprzyjać zdrowiu. Przykładowo, popularny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12185 Data: 2019-06-25 17:39:20
  • Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6880 Data: 2020-12-31 10:33:07
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] WPI - izolat białka serwatkowego (produkt: Whey PI 8855, firma: Fonterra Co-operative Group); 1,00 (wg PDCAAS); 1,09 (wg DIAAS); aminokwas ograniczający: histydyna, WPC - koncentrat białka serwatkowego (produkt: Whey PC 392; firma: Fonterra Co-operative Group); 1.00 (wg PDCAAS); 0.97 (wg DIAAS); aminokwas ograniczający: histydyna. Fakt czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7213 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • Diety dla kulturysty: masa, redukcja, gęstość i siła

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20707 Data: 2019-05-29 09:15:06
  • Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1834 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • Niektórzy ludzie uważają treningi interwałowe (czyli charakteryzujące się zmienną intensywnością) za rewolucję, jakby zapomnieli, iż podobne metody były znane już 100 lat temu (trening bokserów, tajbokserów, zapaśników, też ma charakterystykę interwałową). Tak samo crossfit nie jest niczym nowym, a już na pewno nie walki MMA (pankration był znany [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3662 Data: 2019-04-15 12:57:15
  • Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4598 Data: 2022-05-13 18:19:46
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] woda żelatyna wieprzowa stabilizatory (sorbitole, cytryniany sodu) regulator kwasowości (kwas cytrynowy) pasta jabłkowa homogenizowana 0,9% substancja żelująca (pektyna) koncentraty roślinne (czarna porzeczka, marchew) substancja glazurująca (E 903) oleje roślinne (kokosowy, palmowy) aromaty. Wartość odżywcza: 100 g tych żelków dostarczy 332 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23421 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • [...] w celach towarzyskich. Tak naprawdę do redukcji wystarczy trening siłowy oraz właściwa dieta. Jeśli chcesz, uzupełnij braki w proteiny, stosując np. WPC, WPI czy WPH (koncentraty, izolaty lub hydrolizaty białka serwatkowego). Efekty treningu redukcyjnego ocenia się patrząc w lustro i mierząc fałdy tłuszczu. Waga niekoniecznie musi być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18617 Data: 2020-01-17 17:49:01