Naukowcy z Uniwersytetu Guru Nanak w Indiach, którzy badają wpływ ziół ajurwedyjskich na wyniki sportowe, odkryli, że ashwaganda oraz mniej popularna u nas arjuna, mogą korzystnie wpłynąć na wyniki sprinterów. Ashwagandha Ashwagandha stała się w ostatnich czasach dość popularnym suplementem. Ze względu na podobieństwo działania kojarzona jest z [...]
Osoby nieco bardziej zaznajomione z tematyką zdrowia i wspomagania wysiłku fizycznego z pewnością przynajmniej słyszały o berberynie. Ten pozyskiwany z różnych roślin alkaloid, zyskuje coraz bardziej na popularności. Mimo tego, że jest o niej obecnie niezwykle głośno, to jej stosowanie nie jest niczym nowym. Często źródłem wielu inspiracji dla [...]
[...] najsilniej z poprawą wrażliwości na insulinę korelowała utrata tłuszczu wisceralnego, ale nie podskórnego (czyli zasobów tłuszczu ogółem, w ustroju). Co pokazuje omawiany eksperyment? Otyłość trzewna ma znaczenie dla poprawy insulinooporności, im więcej stracimy tego tłuszczu, tym bardziej rośnie tolerancja węglowodanów. Powyżej pewnego progu [...]
[...] osoby w grupie 3/7. W grupie 8x6 stosowano 2 minuty odpoczynku między seriami. Badani w obu grupach nie wykonali żadnego treningu siłowego w ciągu 6 miesięcy poprzedzających eksperyment. Wyniki Obie grupy uzyskały wzrost masy mięśniowej (obwodów) i siły, ale postęp w grupie 3/7 był większy, niż w grupie 8x6: ciężar maksymalny wzrósł o 22,2 [...]
Nielicznym znane jest wykorzystanie metody tzw. piku hormonalnego, który osiągamy poprzez trening dużych grup mięśniowych (jak np. nogi). Trik polega na tym, aby wraz z ciężką grupą mięśniową, na jednej sesji treningowej, dodać ćwiczenia partii mięśniowej, którą chcemy poprawić. Przykładowo, wykonujemy ciężki trening nóg, po którym wykonujemy [...]
Po raz pierwszy na łamach serwisu SFD pisaliśmy o treningu "50 powtórzeń", przytaczając metodę wykorzystywaną przez Arnolda Schwarzeneggera. Mistrz podciągał się na drążku wykonując łącznie 50 powtórzeń - niezależnie od tego, ile serii miało zająć wykonanie planu. Podsumowanie Naukowcy wysnuli wnioski, że wykonywanie większej objętości [...]
Intermittent fasting jest niezwykle modnym modelem żywieniowym. IF: może być to trwający 24 h post, raz lub dwa razy w tygodniu, oraz normalne dostarczanie pokarmu w pozostałe dni; periodic prolonged fasting (PF) - okresowy przedłużony post, spotyka się tu nazwę ICR (przerywane restrykcje kaloryczne), może być to dieta, w której w ciągu doby mamy [...]
Cukrzyca jest chorobą, która dotyka milionów ludzi. W Polsce według oficjalnych danych jest to około 3 mln osób, jednak prawdopodobnie stan przedcukrzycowy mogą mieć kolejne miliony naszych rodaków. Nie wiemy, czy ta liczba jest właściwie oszacowana, tych osób może być więcej, tylko np. nie są zdiagnozowani. W XXI wieku wiele osób z dużą [...]
[...] dobrym kulturystą? Nie zawsze możesz kontrolować wszystko.” Większość krytyków nie bierze jednak pod uwagę podstawowej różnicy - dzisiejsza kulturystyka to rodzaj eksperymentu naukowego. To eksperyment wykorzystujący ludzkie ciało... Wymaga on wielu różnych i skomplikowanych procesów, aby zapewnić kulturyście szczyt formy w odpowiednim [...]
[...] Schoenfeld BJ i wsp. przeprowadzili wiele badań które mają dużą wartość dla osób trenujących. Naukowcy nie próżnują i w końcu sierpnia 2018 r. pojawił się kolejny ciekawy eksperyment. Celem badania była ocena adaptacji mięśniowej pomiędzy protokołami treningu o niskiej, umiarkowanej i wysokiej objętości u mężczyzn mających doświadczenie w [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
Zdrowe kości umożliwiają człowiekowi funkcjonowanie w środowisku, warunkują też prowadzenie jakiejkolwiek bardziej wymagającej aktywności fizycznej. W trakcie treningu siłowego, skoków czy biegania pojawiają się kolosalne przeciążenia, które absorbuje m.in. układ-kostno mięśniowy. Co to znaczy? FGF23 uznaje się za czynnik w rodzaju fosfatoniny, [...]
[...] podawać węglowodany (np. carbo, vitargo, vextrago, gainery, napoje izotoniczne, napoje typu intra-workout – do picia w trakcie wysiłku, żele węglowodanowe itd.) Z cytowanego eksperymentu wynika, iż nawet w trakcie krótkiej pracy możliwe są znaczne straty glikogenu. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Mona Esbjörnsson-Liljedahl i in. [...]
[...] w diecie wydaje się być kluczowym elementem mającym wpływ na wydajność mięśni podczas treningu siłowego. Czy podobnie będzie u człowieka? To wymaga osobnych badań. Cytowany eksperyment został opublikowany 4 października 2018 r., a więc na pewno trochę poczekamy na eksperymenty kliniczne dotyczące ludzi. Być może przekarmianie tłuszczami ma wpływ [...]
[...] do grupy polifenoli, a jego działanie znane było z wpływu na obniżenie poziomu cukru we krwi, jak i stymulacji syntezy tlenku azotu. Koreańscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym użyli pycnogenol, aby zredukować ilość DHT. W badaniu wykorzystano szczury, które zostały podzielone na 5 grup: grupa 1 - dostawała zastrzyk składający [...]
Rynek suplementów diety będących źródłem magnezu przypomina pole bitwy. Producenci różnego rodzaju preparatów na łamach kolorowej prasy, jak i na antenie radia i telewizji permanentnie tłuką się po gębach, licytując przekornie, który to środek ma lepszą absorpcję, który lepszą biodostępność, a który większa bioretencję. Tymczasem tak naprawdę do [...]
[...] 210 g białka. Trudno oczekiwać, by absurdalna podaż białka była obojętna dla ustroju, funkcji nerek czy mikrobiomu jelitowego. Naukowcy z upodobaniem przeprowadzają podobne eksperymenty, które z założenia są bezsensowne. Nadmiar wody, soli, insuliny, promieniowania słonecznego czy elektrolitów też może być wysoce szkodliwy dla człowieka. [...]
[...] tyjemy? Czy może to szkodzić naszemu zdrowiu? Badanie, które wykonali naukowcy Nova Southeastern University na Florydzie sprawdza to zagadnienie. Wykonali oni 8-tygodniowy eksperyment, który obejmował grupę 48 badanych młodych adeptów kulturystyki z kilkuletnim stażem. Zaznaczyć trzeba, że spożywali oni 2g białka na 1kg masy ciała. Naukowcy [...]
[...] mogą wywierać swój wpływ poprzez zwiększenie aktywności komórek supresorowych, co zaobserwowano, gdy myszy traktowano testosteronem. Fuji i współpracownicy przeprowadzili eksperyment na czterech grupach myszy: jedną 4-tygodniową grupę poddano promieniowaniu i odtworzeniu szpiku kostnego, drugą - takiej samej procedurze, z tym że jednej grupie [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]