SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

do salatek

Czy chodziło Ci o: "do sałatek"?

  • Od niepamiętnych czasów orzechy towarzyszyły człowiekowi w jego kulinarnych poczynaniach. Były i nadal są spożywane zarówno pod postacią nieprzetworzoną np. jako zdrowa przekąska, jak i również zagościły w naszych kuchniach, stając się składową dań, sałatek, domowych wypieków. Źródłem ich niezwykłej popularności poza niewątpliwymi walorami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5068 Data: 2021-02-01 23:47:19
  • Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.  Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1337 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • Ile kalorii ma mandarynka? Wartość odżywcza mandarynki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mówi się, że zimą człowiek składa się z 65% mandarynek. W czasie świąt może nawet przekraczać 70%. Wniosek z tego taki, że bez mandarynek nie jesteśmy w stanie żyć. Tak samo, jak bez wody i tlenu... A tak na poważnie, to skąd się wzięła mandarynka? Jakie ma wartości odżywcze i dlaczego jest taka pyszna?  Pomagają zachować prawidłową masę ciała [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 667 Data: 2023-03-10 09:38:01
  • 5 warzyw, które warto dołączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Już od wielu lat mamy oraz babcie przekonywały i nadal przekonują swoje pociechy, żeby jadły warzywa. Niestety w młodym wieku warzywa niekoniecznie są ulubionym produktem, a dzieci niechętnie je zjadają. W wieku dorosłym zaczyna się dostrzegać ich zalety i prozdrowotny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas okresu redukcji tkanki tłuszczowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4716 Data: 2017-06-14 08:24:33
  • Sałata - najczęstsze ryzyko zatruć pokarmowych!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sałata jest podstawowym składnikiem niezliczonej ilości sałatek! Nuda? Nic bardziej mylnego. Do wyboru mamy ponad 100 rodzajów sałat. Sałata, rukola, jarmuż, szpinak – to ważne składniki wielu dań, jak również skarbnica cennych wartości odżywczych. Z tego względu zaleca się codzienne spożywanie zielonych warzyw liściastych. Sałata jest jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6546 Data: 2018-12-19 11:48:10
  • Żywność, w którą można i warto zaopatrzyć się na zapas

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2517 Data: 2020-04-18 12:12:25
  • Owoce powinny stanowić nieodzowny element naszych jadłospisów. Wiele z nich nie tylko wybornie smakuje, pięknie wygląda, ale przede wszystkim wpływa na stan naszego odżywienia. Dostarczają one wielu witamin, składników mineralnych oraz substancji prozdrowotnych. Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4630 Data: 2021-12-27 10:23:16
  • Ile kalorii ma ogórek? Wartość odżywcza ogórka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań.  Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 718 Data: 2023-03-28 19:41:31
  • Szałwia hiszpańska - idealne źródło błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Szałwia hiszpańska, potocznie nazywana nasionami chia, jest gatunkiem rośliny z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z okolic Meksyku i Ameryki Środkowej. Słynie ona z wyjątkowych wartości odżywczych. Jako jedna z niewielu roślin zawiera spore ilości kwasów tłuszczowych omega 3, co przy wzroście popularności i coraz niższej cenie stawią ją w szeregu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5047 Data: 2017-05-10 08:01:28
  • Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, to najlepiej postawić na profilaktykę. Dotyczy to także naszej skóry. Jednym z najlepszych sposobów, jest zwracanie uwagi na to, co jesz. Jedzenie może być świetnym sposobem na określenie tego, jak Twoje ciało reaguje na różne dietetyczne wybory.   Wielu wegan bardzo sobie chwali wpływ swojej diety na cerę. Co [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1215 Data: 2021-06-15 10:54:29
  • Gotowe produkty wegańskie potrafią mile zaskoczyć. Sięgając po roślinny gyros, spodziewałam się specyficznej struktury, smaku, zapachu. Jakie było zdziwienie, kiedy po otwarciu  opakowania miałam wrażenie, że widzę kawałki kurczaka. Od razu po zdjęciu folii dociera do nas dość intensywny zapach przypraw. Wyczuć można curry, kmin rzymski, czosnek…  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4764 Data: 2021-09-24 09:17:56
  • Erytrytol - idealny zamiast cukru!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cukier jest produktem obecnym prawie wszędzie i nie bez powodu. Wydaje się, że słodki smak potrafi uzależniać, co zwiększa konsumpcje tanich i przeładowanych cukrem produktów. Niestety, o to własnie chodzi w handlu... Ludzie zdecydowanie lubią słodkości pod każdą postacią. Z tego też względu w dietach wielu osób zauważyć można cukry proste np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4668 Data: 2018-12-06 13:40:01
  • Jaki sos na diecie? Wybierz dietetyczne sosy ALLNUTRITION

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta i trzymanie się wyznaczonych posiłków z reguły nie jest trudne. Muszą być jednak spełnione ku temu pewne warunki. Jednym z nich jest smakowitość posiłków. W sytuacji, gdy posiłki nam smakują i z chęcią czekamy na kolejny w danym dniu, to dużo łatwiej trzyma się wytycznych diety. Nikt zdecydowanie nie chciałby wciskać w siebie suchego ryżu z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4406 Data: 2018-07-22 14:41:07
  • Niskokaloryczny keczup - KECZUPOS ŁAGODNY

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących.  Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 419 Data: 2023-04-17 17:12:24
  • Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris L.) to roślina o wielu zastosowaniach kulinarnych i leczniczych. W medycynie wykorzystuje się przede wszystkim olejek z tymianku, natomiast ziele tymianku stanowi lubianą i zdrową przyprawę używaną do aromatyzowania zup, sosów, mięs czy sałatek. Czy preparaty z tymianku mogą pomóc w leczeniu różnych chorób? W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 981 Data: 2021-06-04 13:57:26
  • Awokado - nie tak ekologiczne jak się wydaje

    Artykuł
    Filozofia i styl życia

    Awokado dla terenów Ameryki Łacińskiej jest tym, czym oliwki dla regionu śródziemnomorskiego. Oba produkty to bogate źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika i witamin, oraz składników mineralnych, czy antyoksydantów. Mimo że awokado z powodzeniem uprawiane może być w Europie, to mieszkańcy tego kontynentu niestety często polegają na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1080 Data: 2022-12-19 12:41:50
  • Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    Tłuszcze są niezbędne dla utrzymania zdrowej, zbilansowanej diety i na szczęście (dla wegan, ale nie tylko) te najlepsze można pozyskać z orzechów, owoców, nasion i innych roślinnych surowców. Tłuszcz wspomaga przyswajanie witamin A, D, E i K, a także reguluje poziom hormonów i ciśnienie krwi. Najlepsze źródła tłuszczu dla wegan Orzechy Orzechy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 788 Data: 2022-06-07 17:39:37
  • Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych.  Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 678 Data: 2023-03-17 11:55:02
  • sosy do sałatek na LOW CARB

    Temat
    Kuchnia SFD

    Jako że na low carb ograniczone jest spożywanie jogurtu naturalnego a sklepowy majonez jest robiony z najgorszego oleju mozna samemu sobie przyżądzić taki sos do sałatek według własnych upodobań. Składniki: żółtka jaj - 2 szt. ocet winny - 30 ml sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek - 250 ml (szklanka)) słodzik wrzątek (woda) Sposób wykonania: [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-10-15 22:51:57 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Sos do sałatek/pieczenie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mam dwa pytania.Czy można na diecie redukcyjnej uzywać do piekarnika przepisu na nóżki Winiary i sosu do sałatek Knorra z torebki.Czy darować sobie? Dzięki z góry za odpowiedzi

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 1451 Data: 2010-05-29 22:13:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)