"Ale ja mam CKD i jakos nie moge sobie zbytnio robic salatek itd ;/, no kicha, bo ja musze pic na sama? ;/, boshe cio tutaj zrobic :((." nie ma zadnego problemu, mozesz wymieszac sobie z ryba, duzo skuteczniej zabija smak oliwy niz pomidor czy jakiekolwiek salatki ja tez dolewam do jajecznicy, tez dobre pokombinuj znajdzsiesz jeszcze [...]
Znaczy bo z ta oliwa to jest tak, ze ja po prostu za nia nie przepadam w postaci jakichs salatek etc., a czytalam, ze dobrze ja jesc, dlatego pytam. Chyba ze moge sobie tluszcze konsumować tylko w postaci orzechow, ryb i takich tam? Bo smazyc nie musze, nie ma to dla mnie znaczenia jak zrobie rybe, tylko myslalam, ze moze ta oliwe powinnam. A cel [...]
Zdecydowanie .To już kwestia odpowiedniego odżywiania. Trzeba postawić na odżywianie nieprzetworzone .Nisko przetworzona żywność ma trzy istotne zalety: podkręca metabolizm, hamuje łaknienie oraz stwarza odpowiednie środowisko hormonalne do spalania tłuszczu, szczególnie wisceralnego, zlokalizowanego wewnątrz jamy brzusznej. Jeśli zastąpisz wysoko [...]
Olej MCT najlepiej dodawać do różnych pokarmów np. sałatek, chleba (oczywiście razowego). Wchodzi bez problemu i nie powoduje problemów żołądkowych, które mogą wystąpić po spożyciu samego oleju.
unikaj warzyw strączkowych - groch, kukurydza, bób, biała fasola(szparagowa jest ok). Unikaj także zbyt długo gotowanych warzyw - szczególnie marchewka(wysokie ig). Zbyt długo gotowane tracą wiele witamin i wartości odżywczych. Warzywa surowo, bądź gotuj krótko ale na dużym ogniu. I wrzucaj do gotującej się już wody. Nie kupuj także gotowych [...]
aha jeszcze jedno kumpel mi proponuje biało pokazał mi opakowanie pisze tam tak ;Wskazania uzycia:=====Suszona serwatka jest zrodłem cemmych składnikow odzywczychtj;: - bialko wyrozniajce sie wysoka zawartoscia aminokwasu lizyny,ktora poprawia jakosc bialek i innych produktow spozywanych razem z serwatka. - wapnia głownego składnika [...]
jesteś szczupły, nie bój się zdrowych tłuszczy, dodaj do ostatniego i przedostatniego posiłku jakieś orzechy, pestki, albo tłuste ryby morskie takie jak makrela albo śledź, jeśli nie jesz warzyw też koniecznie je wpleć w postaci surówek, sałatek polanych najlepiej oliwą z oliwek (extra virgin) i będzie o wiele lepiej.