Bazylia Stosowanie Jest stosowana przede wszystkim jako dodatek do pomidorów w każdej postaci - sosów, zup, przecierów, sałatek. Stosuje się ją również do sałatek warzywnych, z dodatkiem nabiału i owoców morza, zup: z warzyw strączkowych, ryb; drobiu, wieprzowiny, ryb słodkowodnych, omletów, pizzy. Pochodzenie Pochodzi z Indii. Walory [...]
Jarzyny Buraki czerwone Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne. Zawie-rają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są [...]
ARTYKUŁ TEN ZOSTAŁ PRZEPISANY DLA MŁODYCH KULTURYSTÓW Z 53 NUMERU MAGAZYNU MUSCLE "JEDZ CO CHCESZ I SPALAJ TŁUSZCZ" Smak i głód mają nad nami wielką władze. Są jednocześnie potrzebną i pragnieniem. Walka z głodem jest z góry skazana na niepowodzenie i jednym jej efektem jest rozczarowanie. Chociaż większość z nas chciałaby [...]
Jeśli inny dział, to przenieście . Jeśli niepotrzebne, to wywalcie. Witam, chciałbym przedstawić artykuł, który napisałem pod wpływem swoich przemyśleń i wiedzy zdobytej poprzez wysłuchanie seminariów na uczelni o zdrowym żywieniu oraz zaczerpniętej z książek akademickich, oraz ogólnodostępnej wiedzy na temat zdrowia. Są to zasady ogólne, dla [...]
Witam, pomyslalem ze moze przyda sie niektorym troche informacji, lato odchudzanie, mysle ze temat na czasie :) Nadwaga lub otyłość to problem znaczącej części społeczeństwa. W ich rozwoju dgrywają rolę zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Przyczyną otyłości może być duży apetyt i wtedy konieczne jest znalezienie skutecznego sposobu [...]
Nie wiem moze juz gdzieś było,ale daje tak żeby było mniej pytań na ten temat Oliwa z oliwek to gęsty, zielonkawy olej, wyciskany z oliwek. Jest bogaty w tłuszcze jednonienasycone i stanowi dobre źródło podstawowego kwasu tłuszczowego - kwasu linolowego. Oliwa z oliwek zawiera także kwas oleinowy, który wraz z kwasem linolowym wchodzi w skład [...]
PROBLEM NIEDOWAGI Mimo że każdy początkujący kulturysta stoi przed problemem zwiększenia wagi i wymiarów mięśniowych, większość czyni zadowalające postępy bez potrzeby specjalnej pomocy. Ale co z tzw. “wolno zwiększającymi wagę"? Przyjrzyjmy się kilku powodom, które utrudniają zwiększenie wagi i budowę wymiarów mięśniowych. Wiele czynników może [...]
Witam, znalazlem fajny artykulik nie wiem czy byl ale napewno wart przeczytania --------------------------------------------- Nadwaga lub otyłość to problem znaczącej części społeczeństwa. W ich rozwoju dgrywają rolę zarówno czynniki genetyczne jak i środowiskowe. Przyczyną otyłości może być duży apetyt i wtedy konieczne jest znalezienie [...]
Brzmi to nieprawdopodobnie, a jednak ma sens, bo w podanych niżej przepisach proponujemy uzupełnienie naszych codziennych dań w niezbędne dodatki ułatwiające trawienie, przyswajanie pokarmów i tym samym dostarczenie zwiększonej liczby składników pokarmowych do krwi, a stąd do mięsni. Uzupełniamy zapasy białka Dodaj pokruszone drobno migdały (lub [...]
[...] tluszczu - w tym wypadku mogą być typu light, bo do serów nie dodaje się trans tluszczy. Produkty poprawiające smak: Cebula Czosnek Ocet balsamiczny - ożywia smak sosów do salatek, doskonale komponuje się z oliwą w marynatach mięs. Oliwa z oliwek extra virgin - najlepiej stosować do sosów salatkowych, krótkiego obsmażania, surowych warzyw oraz [...]
Oliwa z oliwek Odwieczna walka butelki zdrowia z ceną. Chciałem tu poruszyć ważny temat pozytywnych cech charakterystycznych dla dobrego tłuszczu z oliwek. Każdy z nas chodząc po marketach szuka swoich produktów. Pomiędzy „zwykłymi" produktami powinno znaleźć się coś niecodziennego. Butla oliwy niestety cenowo nie kształtuję się najlepiej dla [...]
Od pewnego czasu nosiłem się z zamiarem napisania art. o innych olejach, które raczej są mało znane lub w ogóle . Pisze o nich, bo od sporego czasu, jestem na low-carbach a lubię czasami po główkować i po experymentować. Mam nadzieję, że wam się spodoba, do olejów, które próbowałem dołożyłem własny komentarz. Pamiętajcie, że oleje niżej [...]
Chciałam Was zachęcić tym postem do spróbowania komosy ryżowej (jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście), a jeżeli juz jedliście, to może sie zainspirujecie żeby spróbować ją na inne sposoby. http://imgx.doz.pl/image/artykuly_naglowek/690 Komosa ryżowa należy do „superfoods” – pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od [...]
http://zielnik.herbs2000.com/ziola/melisa_l.htm Melisa lekarska jest ziołem wieloletnim o zapachu zbliżonym do cytryny. Melisa lekarska była ulubionym ziołem pszczelarzy w starożytnych czasach. Pocierali oni zgniecionymi, świeżymi liśćmi ule, aby zachęcic pszczoły do powrotu. Rodzajowa nazwa "Melissa" pochodzi od greckiego słowa "pszczoła". Melisa [...]
taki sobie art,można przeczytać -może komuś się przyda Termogeniki to substancje, które zwiększają spalanie tłuszczu w naszym ciele. Ich nazwa pochodzi od termogenezy, czyli procesu spalania tłuszczu. Ogromne zainteresowanie termogenikami wywołała teoria, iż mogą się one przyczyniać do utraty wagi. W ostatnich latach, przeprowadzono wiele [...]
Podaję poniżej mieszanki ziołowe i mikstury antyandrogenne, czyli zmniejszające stężenie androgenów (testosteron, dehydroepiandrosteron) we krwi i w skórze. Zwiększają one stężenie estrogenów we krwi. Zmniejszają rogowacenie skóry i mieszków włosowych. Uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegając teleangiektazjom i plamicom. [...]
Nowy Jork wypowiedział wojnę potrawom zawierającym substancje szkodliwe dla zdrowia. Na celowniku znalazł się pewien niedobry tłuszcz. Rada Zdrowia Miasta Nowy Jork jednogłośnie postanowiła przystąpić do realizacji planu wprowadzenia w 20 tysiącach nowojorskich restauracjach zakazu podawania potraw zawierających więcej niż odrobinę tzw. [...]
Obiecałam napisać artykuł o kiełkach, więc się do niego zabieram ku radości zakrzesia i domera (mam nadzieję ) Na początek powtórzę, to co już było w temacie „Rzeżucha" + trochę ciekawych informacji (wybaczcie - jestem geografem ekonomicznym i muszę tu to też wrzucić - po prostu zboczenie ) Miłej lekturki życzę START Świeże kiełki zbóż, roślin [...]
Dieta śródziemnomorska Wzmacnia system odpornościowy. Pozwala zachować kondycję fizyczną i doskonałe samopoczucie. Hamuje rozwój miażdżycy, chroni przed zawałem serca i wieloma nowotworami. Jej zalety trudno przecenić. Masz więcej niż 25 lat i jadasz tradycyjnie “po polsku", a od czasu do czasu nie odmawiasz sobie hamburgera czy frytek? Jeśli tak, [...]
tak oto wygląda moja sylwetka Płeć: Mężczyzna Wiek: 24 Waga: 91 Wzrost: 193 Obwód klatki: 102 Obwód ramienia: 31 Obwód talii: 96 Obwód uda: 61 Obwód łydki: 43 Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej: nie mierzyłem Aktywność w ciągu dnia: raczej niewiele, praca siedząca + trochę chodzenia + dużo czytania Uprawiany sport [...]