1.) Aminogram to składnik aminokwasów, które to z koleji są składnikami białek. Aminokwasów mamy 22 rodzaje, ale rozumiem że nie każde białko jest zbudowane z wszystkich 22 bo byłoby zbyt pięknie. Czy mam rację ?
2.) Wyczytałem że aminogram zawierają rośliny - głównie orzechy i rosliny strączkowe...czy aminogram jest też w białkach pochodzenia zwierzęcego ?
3.) Jakie są (3 - 5) najcenniejszych pod tym względem roślin strączkowych ?
4.) Wartość biologiczna białek (BV - od czego to skrót ?) określa czy skład i stężenie aminokwasów w danym białku jest bliski składu i stężeniu aminokwasów w naszym organiźmie czy źle zrozumiałem ? Jeżeli jest bliski to białko jest łatwoprzyswajalne, a jeżelin nie to trudno przyswajalne ?
Oraz jaki jest BV organizmu ludzkiego ?
Jeżeli błądzę to proszę o wyjaśnienie o co tu chodzi ?
5.) Nadmiar białka dostarczonego jednorazaowo do organizmu nie ma swojego magazynu w organiźmie ludzkim (na nadwyżki). Tak więc nadmiar jest wydalany czy też może on zamiec się w tłuszcz ? Czy od nadmiaru białka można tyć w tłuszcz ? Jeżeli tak to jak to możliwe ?
6.) Jaki jest podział (liczbowy) amino egzogennych i endogennych ? :P