Szacuny
17707
Napisanych postów
132168
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460711
s.m.p.a może nie zaglądałeś wcześniej ale się pojawiło takie pytanko ode mnie i kamillowwa była też ciekawa odpowiedzi oto one.
Dobra nie robiąc spamu to tak jak z owsianych się pozbywamy fitynianów (chyba dobrze napisałem) zalewając je na noc wodą to czy z jakimiś innymi produktami trzeba tak robić np. ryż?
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
17
Napisanych postów
2920
Wiek
31 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
25539
"Najpierw trzeba je przez parę godzin moczyć. Dopiero później można je włożyć do „właściwej” wody i zagotować. Należy zalać je zimną woda i zagotować wraz z nią bez przykrycia. Pewne znaczenie ma też rodzaj gotowanego warzywa. Przykładowo soczewicę powinnyśmy trzymać na ogniu przez 20 minut, soję przez godzinę, a groch – półtorej godziny."
Szacuny
430
Napisanych postów
56364
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
184874
Chodzi tu głównie jeszcze o strączkowe choć występują także tioglikozydy np w kapuście ale enzym tioglikozydaza uaktywania się podczas np rozdrabniania