...
Napisał(a)
Muszę się skonsultować kulinarnie bo na jutro planuje zupę z cukini i pora która kiedyś wrzucałeś (600g Cukinia, 150g por, 10g Masło). Do tego idzie woda czy jak to zrobić?
...
Napisał(a)
Liczysz kcal z takich jak por/cukinia?
...
Napisał(a)
Przepraszam ale miałem full pracy, przeprowadzka do tego jeszcze inne zajęcia, treningi i ogarnięcie szamki że nie miałem czasu tutaj na nic.
Nie liczę kcal z cukini i pora.
Liczę tylko kcal z cukini/pora/białych warzyw/dyni w momencie gdy robie z nich zupy krem to zrozumiałe dlaczego.
Do zupy krem czy dolewam wody?
Zazwyczaj nie ponieważ lubie gęstą. Jeśli wychodzi zbyt gęsta to wtedy dopiero lekko ją podlewam wodą.
Ogólnie rzecz biorąc to czym dokładniej ją zmiksujemy tym mniej wody wrazie w trzeba dodać bo jest bardziej aksamitna i delikatna (taka gładka).
Co do mojej formy redukuje i jest ok ale parę odstępstw wkradło się przez to że tu grill/ognisko/dobre żarcie weekendowe/wyjazd w góry raz na weekend później drugi wyjazd w góry w kolejny week no i wiecie jak jest
Zrobię formę najlepiej jak potrafię to Wam pokaże na finiszu jak mój benc będzie się prezentować..
Nie liczę kcal z cukini i pora.
Liczę tylko kcal z cukini/pora/białych warzyw/dyni w momencie gdy robie z nich zupy krem to zrozumiałe dlaczego.
Do zupy krem czy dolewam wody?
Zazwyczaj nie ponieważ lubie gęstą. Jeśli wychodzi zbyt gęsta to wtedy dopiero lekko ją podlewam wodą.
Ogólnie rzecz biorąc to czym dokładniej ją zmiksujemy tym mniej wody wrazie w trzeba dodać bo jest bardziej aksamitna i delikatna (taka gładka).
Co do mojej formy redukuje i jest ok ale parę odstępstw wkradło się przez to że tu grill/ognisko/dobre żarcie weekendowe/wyjazd w góry raz na weekend później drugi wyjazd w góry w kolejny week no i wiecie jak jest
Zrobię formę najlepiej jak potrafię to Wam pokaże na finiszu jak mój benc będzie się prezentować..
1
...
Napisał(a)
Łapa dobrze siedzi, więc i pewnie brzuch też dobrze
1
MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html
Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
No to tak by było.
Jak się oszukać że mamy węgle a w rzeczywistości ich nie mamy?
Większość takich zapiekanek na bilansie dodatnim robiłem dodatkowo z makaronem/ryżem/ a nawet chlebem
No ale tniemy WW i tniemy Fat więc coś za coś.
Zaczynamy:
- sadzimy cukinie do swojego ogródka na wiosnę i czekamy aż urośnie (tak było w moim przypadku na agrowłoknienie wtedy nie ma plewienia i w ogóle lepiej to wygląda tak estetycznie )
- ścinam jeden bok cukini dosłownie kilka mm po całej długości.
- nacinam nożem środek do okoła i wydłubuje dużą łyżką stołową
- posypuje leciutko wnętrze cukini solą
- mięso, tym razem schab bez kości który okroiłem z każdego najmniejsze kawałeczka tłuszczyku i zmieliłem wrzucam do woka, przyprawiam, wrzucam cebulkę, papryczkę posiekaną, szpinak i dodaje do tej ilości mięsa ruski przecier pomidorowy 400gr w niebieskim opakowaniu do tego masa przypraw i ok 4-6 słodzików
- podduszam mięsko ok 20 minut na mocnym ogniu podlewając lekko wodą
- następnie gotowe mięsko wrzucam do cukini na full, upycham i ugniatam żeby weszło jak najwięcej farszu
- lekko pruszę mozarellą
- piekę na termoobiegu 30 minut w 220st C żeby cukinia ładnie zmiękła nawet jak jest gruba to termoobieg załatwi sprawę
- smacznego!
Dlaczego piszę że oszukuje i niby jem węgle a wcale ich nie jem?
Taka zapiekanka jest pożywna i nie czujesz że brakuje tam ryżu czy makaronu.
Proste porównanie zjedź pierś z kurczaka z cebulką i papryką z patelni. Od razu czujesz że Ci czegoś brakuje na talerzu (tzn. nie wiem jak wy ale ja czuje )
Za to jak zjem taką zapiekankę to nie czuje braku pieczywa/makaronu czy ryżu dzięki temu moja głowa jest zdrowsza bo nie czuje ciągle lejców nad sobą że czegoś brakuje mi na talerzu. Na pewno jest mi łatwiej dzięki temu na dodatek nie tak bardzo ciągnie do wielkiej tłustej lasagne z bezą i lodami i uj wie czym jeszcze
Porcje jaką podałem w makro dla mnie to danie na trzy razy, więc robisz raz a jesz trzy dzięki czemu czasu na pipcenie tracisz mniej!
Jak pomogłem zostaw subka!
Zmieniony przez - StrongSFD w dniu 2021-07-29 07:47:30
Zmieniony przez - StrongSFD w dniu 2021-07-29 07:47:47
Jak się oszukać że mamy węgle a w rzeczywistości ich nie mamy?
Większość takich zapiekanek na bilansie dodatnim robiłem dodatkowo z makaronem/ryżem/ a nawet chlebem
No ale tniemy WW i tniemy Fat więc coś za coś.
Zaczynamy:
- sadzimy cukinie do swojego ogródka na wiosnę i czekamy aż urośnie (tak było w moim przypadku na agrowłoknienie wtedy nie ma plewienia i w ogóle lepiej to wygląda tak estetycznie )
- ścinam jeden bok cukini dosłownie kilka mm po całej długości.
- nacinam nożem środek do okoła i wydłubuje dużą łyżką stołową
- posypuje leciutko wnętrze cukini solą
- mięso, tym razem schab bez kości który okroiłem z każdego najmniejsze kawałeczka tłuszczyku i zmieliłem wrzucam do woka, przyprawiam, wrzucam cebulkę, papryczkę posiekaną, szpinak i dodaje do tej ilości mięsa ruski przecier pomidorowy 400gr w niebieskim opakowaniu do tego masa przypraw i ok 4-6 słodzików
- podduszam mięsko ok 20 minut na mocnym ogniu podlewając lekko wodą
- następnie gotowe mięsko wrzucam do cukini na full, upycham i ugniatam żeby weszło jak najwięcej farszu
- lekko pruszę mozarellą
- piekę na termoobiegu 30 minut w 220st C żeby cukinia ładnie zmiękła nawet jak jest gruba to termoobieg załatwi sprawę
- smacznego!
Dlaczego piszę że oszukuje i niby jem węgle a wcale ich nie jem?
Taka zapiekanka jest pożywna i nie czujesz że brakuje tam ryżu czy makaronu.
Proste porównanie zjedź pierś z kurczaka z cebulką i papryką z patelni. Od razu czujesz że Ci czegoś brakuje na talerzu (tzn. nie wiem jak wy ale ja czuje )
Za to jak zjem taką zapiekankę to nie czuje braku pieczywa/makaronu czy ryżu dzięki temu moja głowa jest zdrowsza bo nie czuje ciągle lejców nad sobą że czegoś brakuje mi na talerzu. Na pewno jest mi łatwiej dzięki temu na dodatek nie tak bardzo ciągnie do wielkiej tłustej lasagne z bezą i lodami i uj wie czym jeszcze
Porcje jaką podałem w makro dla mnie to danie na trzy razy, więc robisz raz a jesz trzy dzięki czemu czasu na pipcenie tracisz mniej!
Jak pomogłem zostaw subka!
Zmieniony przez - StrongSFD w dniu 2021-07-29 07:47:30
Zmieniony przez - StrongSFD w dniu 2021-07-29 07:47:47
...
Napisał(a)
No to jest naturalne, że jak na co dzień jesz węgle i to w nie małej ilości to ich brakuje, ja mam tak samo. Co prawda ja nie mam takich ilości węgli bo jak dochodzę do 400g to maks, ale jak je mam na co dzień to przycinka boli.
Dlatego ja nie lubię protokołów, w których mam na przykład posiłki białko+tłuszcz no brakuje po nich czegoś.
Dlatego ja nie lubię protokołów, w których mam na przykład posiłki białko+tłuszcz no brakuje po nich czegoś.
Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!
Poprzedni temat
Projekt „wyciąć w pień” by Michał kulesza 2021
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- ...
- 129
Następny temat
Start w zadowach, oraz moje proporcje.
Polecane artykuły