SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PORADY W DZIALE KUCHNIA SFD - czyli pojedyncze pytania na temat gotowania cz.2

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 249222

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
krystian.kaczanowicz
Jak wliczyć skrzydełka kurczaka? :D kcal/B/T na 100g podane są dla SAMEGO mięsa, czy uwzględniają potencjalną wagę kości?
W sensie mam powiedzmy skrzydełko o wadze 120g (w tym jakieś 60g kości) czyli mam 60g mięsa - 112 kcal, czy mam jednak 120g skrzydełka w ogóle czyli jakieś 223 kcal?

Dzisiaj miałam to samo z wędzoną nogą z kurczaka. W necie znalazłam rózne wersje i ostatecznie policzyłam to, co mi bardziej pasowało, aby wiecej zjeśc !

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51589 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Znalazłem odp na swoje pytanie :D www_caloriecount_com/calories-chicken-broilers-fryers-wing-meat-i5100 - 1 udko (z usuniętą kością) 110kcal, co w przelicza na 50g mięcha, czyli kość NIE jest wliczana wagowo. Teraz pytanie czy jestem na tyle powalony, żeby to warzyć najpierw surowe, potem upieczone a na końcu resztki, i dowiedzieć się, czy czasem nie trzeba dojeść łychy któregoś z maseł
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17701 Napisanych postów 132186 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460792
Kalkulatory podają z masą kostną, chyba że jest napisane filety z udźca, to samo np cały kurczak. Ja myślę że nie ma co popadać w paranoje, raz zważyć kości z udka i potem na oko już liczyć

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Mam zamarynowany już schabik. Czy lepiej upiec go w rękawie, czy w garnku rzymskim ? Lepiej obsmażyc przed pieczeniem czy nie ?

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Ja schabu nigdy przed pieczeniem nie obsmazam,piekę w rękawie lub bez Ale zapewne ile osób tyle teorii na udany schabik

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
Malinowa
Ja schabu nigdy przed pieczeniem nie obsmazam,piekę w rękawie lub bez Ale zapewne ile osób tyle teorii na udany schabik

Dzięki ! Jeszcze napisz na ile czasu i ile stopni w piekarniku. Schabik nieduży, ok 800 g.

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Piekłabym 50min. na ok.185st góra dół Ważne żeby mięsko poczekało pod przykryciem zanim je pokroisz

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2447 Napisanych postów 2779 Wiek 54 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 252680
No tak, makro dla tego schabu obliczyc chciałam, ale w kalkulatorze na po treningu są dwie wartości dla schabu surowego rózniące się zawartościa tłuszczu. Nie wiem co liczyc, bo 4 g i 1o g na 100 g mięska to jednak różnica ...

"Niektórzy widzą rzeczy takimi, jakimi są, i pytają : dlaczego ? Ja śnię rzeczy, które nigdy nie istniały , i powiadam : czemu nie ? "
G.B. Shaw
http://www.sfd.pl/Alhambra_nowe_wyzwania-t1037040.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 1290 Wiek 26 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 14100
A ja mam rozwiązanie , zjedz i nie licz woogle !

Piękno jest w prostocie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1149 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Nie ma sensu liczyć schabu, karkówki itp. Tu tylko okomizemobkiczyc, aż nie kalkulator. Każdy schab jest inny
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Ciasto miodowo-orzechowo-jabłkowe / Deser Sfd

Następny temat

Chleb żytni z orzechami włoskimi i laskowymi na zakwasie

forma lato