SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

PORADY W DZIALE KUCHNIA SFD - czyli pojedyncze pytania na temat gotowania cz.2

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 246455

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1205 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18014
Ja tam jak robie ziemniaczane daje pszenna typ 1850 z 2 lyzki i wychodza super ;d wiec pewno moze byc i zytnia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 30 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1793
"pewno może być",a jak zatrucia dostanę to co :D oczywiście się śmieję....bardziej chodzi mi o to czy nadaje się taka mąka żytnia czy za bardzo zepsuje smak :O
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1205 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18014
ja jak mowiłęm daje pszenna typ 1850 i smaczne sa więc przy tej ilości dużej róznicy niema :) jednym słowem syp śmiało
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 688 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15338
Może ktoś polecić konkretny olej rzepakowy dostępny w marketach?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Myśle ze nie ma co wydziwiac Zwykly rzepakowy jest dobry do smażenia a ten tłoczony na zimno to do salatek itd., ja kupuje w lidlu

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 688 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15338
Czyli taki zwykły kujawski z pierwszego tłoczenia będzie ok?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 180 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1956
tak kujawski czy inny rzepak zwykły, np z biedry. Ja natomiast używam do smażenia wszystkiego tłuszczu zwierzęcego (smalec wieprzowy) uważam, że taki tłuszcz był od zawsze w diecie człowieka (mięso) i taki powinno się używać, a już szczególnie do smażenia mięs. Wyciskanie ze zbóż oleju nie jest "naturalne" dla człowieka i to niepotrzebne kombinowanie, dodatkowo uważam, że produkty zbożowe są zbędne dla człowieka. A smażenie na oleju powoduje że mięso nie dość, że ma swój tłuszcz to jeszcze napija się tłuszczem drugiego typu i go wciąga w siebie...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 688 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15338
Myślisz, że jak smażysz na smalcu to on się "nie wciąga" w mięso? Do usmażenia 150g cyca daję ok. 5-8g oleju, więc uważasz, że to się wciąga? Poza tym, kura ma nie wiele tłuszczu, wręcz do zaniedbania. Wiadomo, jakby smażyć tłustego wieprza to nie ma sensu dodawać dodatkowego tłuszczu...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 180 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1956
Myślę, że jedząc tłuszcz zwierzęcy jesz tak jak jedli ludzie zanim zaczął się mniej lub bardziej rozwinięty przemysł spożywczy (i zanim powstało wiele zbędnych i negatywnych nawyków - używanie mleka i jego produktów, używanie zboża, używanie produktów skrobiowych itd), jesz to samo co jest w mięsie, jedząc olej jesz dodatkowy, zbędny składnik, który nie jest naturalny w pierwotnej diecie człowieka. Ponadto usmaż wieprzowinę lub inne mięso czerwone na 2 sposoby, daj sporo smalcu i daj sporo oleju, zobaczysz którego tłuszczu zostanie więcej na patelni, ponadto uważam że smażenie mięsa na smalcu powoduje wytopienie się z mięsa większej ilości tłuszczu niż przy smażeniu na oleju
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 27 Napisanych postów 688 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 15338
Nie jestem zaawansowanym kucharzem, ale idąc Twoim tokiem myślenia najlepiej byłoby jeść tak jak pierwotni ludzie, czyli łazić i zbierać jakieś jagody, korzenie itd., jeśli już jesteś na etapie smażenia to człowiek już zaczął dobrze myśleć, wcześniej było co najwyżej jakieś suszenie etc. Więc wciąż uważasz, że jesz jak pierwotni?

Należałoby też dodać, że człowiek z biegiem czasu się rozwijał i ewolucja też miała miejsce (i nie mówię tutaj o przemianie małpiszona w człowieka, a o zmianie typu mniejsze uszy, gorszy zarost itd., to samo dotknęło na pewno nas w środku), zważ też na to, że ludzie się różnią. Czym innym żywimy się my pochodzący z Europy, a czym innym Chińczyki, czy mieszkańcy Ameryki Południowej.

Nie rozumiem też czemu uważasz picie mleka za złe nawyki - od pierwszych ludzi nasze posiłki zaczynały się od mleka matki. Więc co w tym złego?

Zboże? Czyli mówisz, że omijasz szerokim łukiem piekarnie bo to zło? Ryżu/kaszy też nie jadasz? A ziemniaki to też zło? Czyli szamasz tylko mięcho smażone na smalcu? Burżuj...

Ale nie o tym ten temat, żebym nie dostał nagany za offtop - moje pytanie zadałem bo widziałem, że grekar kiedyś wspominał o jakimś super smacznym rzepakowym.
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Ciasto miodowo-orzechowo-jabłkowe / Deser Sfd

Następny temat

Chleb żytni z orzechami włoskimi i laskowymi na zakwasie

WHEY premium