SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dieta Montignac

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 503174

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Witajcie :)

Trafiłam na książkę pt. "Żyj bez cukru". We fragmencie napisano: "Chcieliśmy napisać grubą książkę, ale taka obejmująca wszystkie wiadomości o jedzeniu i traceniu masy ciała została już napisana przez Michela Montignaca (1986) we Francji, a diabelskie wpływy cukru opisał w swojej książce "Cukrowy blues" ("Sugar Blues") William Dufty (1976)." Jest w niej dużo prostych przepisów. Podaję niektóre, znalezione we fragmencie i uważam, że jest niezłym uzupełnieniem wiadomości o odżywianiu wg Montignaca.I przy tym napisana dość przystępnie. Na stronie: www.swiatksiazki.pl znajdziecie fragment.
oto przepisy:

Zielona fasolka

½ kg umytej i pokrojonej zielonej fasolki

2 łyżeczki oliwy z oliwek

½ łyżeczki soli czosnkowej


Włożyć fasolkę do pojemnika z plastikowym zamknięciem do mikrofalówki. Piec do czasu, aż stanie się miękka, tj. około 5 minut. Polać oliwą wymieszaną z solą czosnkową.


Porcja dla 4 osób




Fasola pinto z salsą

½ kg umytej suszonej fasoli pinto

3 litry wody

2 duże przepołowione żółte cebule

2 łyżki smalcu lub 3 plasterki surowego bekonu

sól do smaku


Fasolę zalać wodą i gotować godzinę na małym ogniu. Dodać cebulę, bekon i sól. Gotować pod przykryciem przez kolejną godzinę. W trakcie gotowania dopełniać wyparowaną wodę. Osolić do smaku.


Porcja dla 4-6 osób




Potrawka z dyni

1 kg żółtej dyni

2 średnie pomidory pokrojone w plastry

sól i pieprz do smaku

2 średnie cebule pokrojone w plastry

½ filiżanki startego parmezanu

½ kostki margaryny


Dynię obrać i pokroić w 1,5 cm plasterki. W naczyniu do zapiekania ułożyć w trzech warstwach plasterki dyni, pomidorów i cebuli. Każdą warstwę posypać parmezanem, posolić i popieprzyć. Przykryć folią i piec 30 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180°C. Usunąć folię i piec jeszcze 10 minut.


Porcja dla 4-6 osób




Pikantna soczewica

½ kg suszonej soczewicy

1 litr wody

2 łyżki soli

1 średnia posiekana cebula

¼ filiżanki oliwy z oliwek

1 puszka (250 g) pokrojonych w kostkę pomidorów



Soczewicę opłukać, osuszyć na cedzaku. Gotować w posolonej wodzie pod przykryciem do czasu, aż zmięknie, około 45 minut. Podczas gotowania dolewać wody. Na małej patelni usmażyć cebulę na oliwie z oliwek. Do soczewicy dodać cebulę z oliwą oraz odsączone pomidory, dokładnie wymieszać. Gotować 10 do 15 minut. Jeśli trzeba, dosolić.


Porcja dla 4-6 osób.




Faszerowany bakłażan

2 średnie bakłażany

1 mała posiekana cebula

2 łyżki posiekanej szalotki

4 łyżki margaryny

½ kg średnich obranych ugotowanych krewetek

¼ kg białego miąższu z krabów

2 łyżki natki pietruszki

1 jajo

sok z 1 cytryny

1 łyżka sosu worcester

sól i pieprz do smaku

½ filiżanki startego parmezanu


Bakłażany przekroić na pół, wyjąć środek, włożyć do gotującej wody (woda powinna przykrywać warzywa). Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Osuszyć oberżyny, odstawić. Na średniej patelni usmażyć na margarynie cebulę i szalotkę. Dodać bakłażany, krewetki, mięso z krabów, natkę pietruszki, jajko, sok z cytryny, sos worcester, sól i pieprz do smaku. Napełnić farszem wydrążone bakłażany, posypać parmezanem. Nafaszerowane bakłażany włożyć do żaroodpornego naczynia, podlać 3 cm warstwą wody, wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią.


Porcja dla 4 osób.




Bakłażany z parmezanem

2 średnie bakłażany

olej roślinny

5 filiżanek sosu pomidorowego (patrz poniższy przepis)

¼ kg sera provolone, pokrojonego w cienkie plasterki

2/3 filiżanki startego parmezanu

sól i pieprz do smaku


Bakłażany oczyścić, pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm, umyć i osuszyć. Posolić, posypać pieprzem, odłożyć. Naczynie żaroodporne posmarować olejem roślinnym. Wlać półtorej filiżanki sosu pomidorowego. Na sosie ułożyć plastry bakłażana, każdy plasterek przykryć plasterkiem provolone i posypać połową startego parmezanu. Zalać półtorej filiżanki sosu pomidorowego, ułożyć pozostałe plasterki bakłażana i sera provolone, posypać parmezanem. Na wierzch wylać resztę sosu pomidorowego. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 30-45 minut w temperaturze 180°C. Odkryć i nadal piec przez 10-15 minut, aby odparować sos.


Porcja dla 6 osób


Zamiast bakłażana do potrawy można dodać mięso z kurczaka lub cielęcinę.

6 filetów z kurczaka lub 6 kotletów cielęcych posolić i popieprzyć. Zrumienić na patelni z 2 łyżkami margaryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Osuszyć na papierowym ręczniku. Dalej postępować jak w poprzednim przepisie.



Mam nadzieję, że są zgodne z MM. Proszę o wypowiedź ekspertów.

Pozdrawiam i życzę sukcesów.

I dodam pytanko - z wypowiedzi wynika, że większość potraw powinnna być duszona lub gotowana krótko, ponieważ proces gotowania podnosi IG. Czy Montignac rzeczywiście zaleca aby wszelkie soje, soczewice, fasole gotować do 15 minut? Jak to robicie, że jest to zjadliwie po tak krótkim czasie?







Oazaa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Jeszcze słówko tylko nie krzyczcie, że jestem wygodna :) Przeczytałam te 90 stronek forum :) i próbowałam sobie zrobić listę : co powinnam zakupić, aby wystartować z Montim biorąc pod uwagę produkty dostępne w Polsce i w mieście gdzie nie ma Auchan, tesco itd. Jestem też w trakcie czytania "Szczupła bez wyrzeczeń" i próbuję zrobić listę. Czytając forum odnoszę wrażenie, że wiele przepisów i rad dotyczy już fazy II. Byłabym bardzo "dźwięczna" gdyby ktoś pokusił się o napisanie listy polskich produktów, które można swobodnie jeść w fazie I. Taki post byłby pomocny dla wszystkich nowicjuszy :) Póki co zaopatrzyłam się w kawę Anatol, soczewice (ale wspominają w książce by jej nie jeść w fazie I) i mleko odtłuszczone w proszku do tejże kawy i płatki owsiane górskie . Wiadomo warzywka kupuje się na bieżąco. Jeśli ktoś znajdzie czas, byłoby super mieć taką listę produktów. Zgodną z zasadami fazy I i IG. I jeszcze jedno. Polgrunt produkuje z serii ziarna świata fasole mung i soczewice. Czy można je jadać zgodnie z MM?

Oazaa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ps. Jest taki makaron - Arrighi-Pasta di semola Grano Duro. Mąka pszenna semolina. Importer w Poznaniu i jest napisane, że wyprodukowano we Włoszech. Jest brązowy i mały plusik w kształcie ziarenek ryżu i smak ma niezły. Jeśli zgodny z MM, a w sumie włoski i brązowy i z durum to pewnie tak, polecam, ponieważ jest wyśmienity, np z pomiadorkami z puszki usmażonymi na oliwie z dodatkiem bazylii i czosnku, soli i pieprzu. Robi się z nich taki mniamnuśny sosik :). Soczewica z kapustką młodą i pieczareczkami też jest pyszna. Zasmażam pieczarki na oliwie, dodaję kapustkę posiekaną i dosmażam. Przyprawiam, mieszam z soczewicą. I danie gotowe, pewnie Ameryki nie odkryłam, ale proste i smaczne.
Pozdrowionka

Oazaa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Oazaa, soczewica jest dozwolona w fazie I, ale ponieważ jej IG jest wyższe niż 15, to nie można jej łączyć z tłuszczami, nawet dobrymi. tak jest przynajmniej w książce "Szczupła bez wyrzeczeń". Monti zaleca soczewicą na kolację (nie na obiad) z dodatkiem pomidorów, czy innych warzyw, ale nie z tuńczykiem czy nawet chudym mięsem. Trochę to irytujące, że w każdej książce jest co innego, bo np. w "Jeść, aby schudnąć" Monti pisze, że tłuszcze można łączyć z węglami o IG<35, w "Szczupła bez wyrzeczeń" <15, a w "Montignac nad Wisłą" < 22 ???????
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
No tak, im więcej wiadomości, tym bardziej gubimy się. Trzeba to wyśrodkować :) Ja jednak, kiedy już zakupię "Jeść , aby schudnąć" będę trzymała się "przykazań" z tej książki.
Pozdrawiam

Oazaa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
wiecie co?ja na razie sie wycofuje.przechodze na swoją dietkę na conajmniej dwa tygodnie. dopiero jak osiągnę wagę taką jak chcę to powrócę do montiego w celu utrzymania wagi. bo coś nie chudnę, a nie mam zamairu odstawiac po kolei wszytskich rzeczy bo w koncu nic mi do jedzenia nie zostanie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
szukam kalkuatora czy licznika kalorii w excel'u. Gdzieś był tu na forum SDF nawet ze zdjęciem jak wygląda w excel'u. W temacie licznik kalorii nie znalazłam...... A teraz buuu, nie ma :(
Dzięki za pomoc

Oazaa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 439
Mam w excelu, podaj e-mail, to Ci wyślę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
z tym IG węglowodanów łączonych z tłuszczami lub białkiem to zasada jest jedna: im niższe tym lepiej - różnice w różnych książkach wywodzą się stąd, że jednak J.A.S. był napisany jako pierwszy, a badania przecież wciąż trwają... uważam, że łączenie z IG<35 jest skuteczne, ale niektórzy mający kłopot lub chcący schudnąć szybciej powinni zastosować ostrzejsze warunki brzegowe i łączyć conajwyżej z IG<25...

Nawiązując do wiązanki przepisów (rzuciłem tylko okiem) i z tego co pamiętam zwłaszcza w I fazie dynia jest zabroniona...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 109 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 719
Ja też na razie odpuszczam. Przechodzę na swoją jarzynowo-nabiałową. Najwyraźniej nadmiar węgli mi szkodzi, bo ciąle mam kłopoty z żoładkiem -burczy, jest wzdęty i takie tam - chociaż dużo piję. Na razie, by, by!

gania

gania

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

CZY JESTEŚCIE ZAINTERESOWANE??

Następny temat

Białko przed treningiem??

WHEY premium