Trafiłam na książkę pt. "Żyj bez cukru". We fragmencie napisano: "Chcieliśmy napisać grubą książkę, ale taka obejmująca wszystkie wiadomości o jedzeniu i traceniu masy ciała została już napisana przez Michela Montignaca (1986) we Francji, a diabelskie wpływy cukru opisał w swojej książce "Cukrowy blues" ("Sugar Blues") William Dufty (1976)." Jest w niej dużo prostych przepisów. Podaję niektóre, znalezione we fragmencie i uważam, że jest niezłym uzupełnieniem wiadomości o odżywianiu wg Montignaca.I przy tym napisana dość przystępnie. Na stronie: www.swiatksiazki.pl znajdziecie fragment.
oto przepisy:
Zielona fasolka
½ kg umytej i pokrojonej zielonej fasolki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
½ łyżeczki soli czosnkowej
Włożyć fasolkę do pojemnika z plastikowym zamknięciem do mikrofalówki. Piec do czasu, aż stanie się miękka, tj. około 5 minut. Polać oliwą wymieszaną z solą czosnkową.
Porcja dla 4 osób
Fasola pinto z salsą
½ kg umytej suszonej fasoli pinto
3 litry wody
2 duże przepołowione żółte cebule
2 łyżki smalcu lub 3 plasterki surowego bekonu
sól do smaku
Fasolę zalać wodą i gotować godzinę na małym ogniu. Dodać cebulę, bekon i sól. Gotować pod przykryciem przez kolejną godzinę. W trakcie gotowania dopełniać wyparowaną wodę. Osolić do smaku.
Porcja dla 4-6 osób
Potrawka z dyni
1 kg żółtej dyni
2 średnie pomidory pokrojone w plastry
sól i pieprz do smaku
2 średnie cebule pokrojone w plastry
½ filiżanki startego parmezanu
½ kostki margaryny
Dynię obrać i pokroić w 1,5 cm plasterki. W naczyniu do zapiekania ułożyć w trzech warstwach plasterki dyni, pomidorów i cebuli. Każdą warstwę posypać parmezanem, posolić i popieprzyć. Przykryć folią i piec 30 minut w piekarniku w temperaturze ok. 180°C. Usunąć folię i piec jeszcze 10 minut.
Porcja dla 4-6 osób
Pikantna soczewica
½ kg suszonej soczewicy
1 litr wody
2 łyżki soli
1 średnia posiekana cebula
¼ filiżanki oliwy z oliwek
1 puszka (250 g) pokrojonych w kostkę pomidorów
Soczewicę opłukać, osuszyć na cedzaku. Gotować w posolonej wodzie pod przykryciem do czasu, aż zmięknie, około 45 minut. Podczas gotowania dolewać wody. Na małej patelni usmażyć cebulę na oliwie z oliwek. Do soczewicy dodać cebulę z oliwą oraz odsączone pomidory, dokładnie wymieszać. Gotować 10 do 15 minut. Jeśli trzeba, dosolić.
Porcja dla 4-6 osób.
Faszerowany bakłażan
2 średnie bakłażany
1 mała posiekana cebula
2 łyżki posiekanej szalotki
4 łyżki margaryny
½ kg średnich obranych ugotowanych krewetek
¼ kg białego miąższu z krabów
2 łyżki natki pietruszki
1 jajo
sok z 1 cytryny
1 łyżka sosu worcester
sól i pieprz do smaku
½ filiżanki startego parmezanu
Bakłażany przekroić na pół, wyjąć środek, włożyć do gotującej wody (woda powinna przykrywać warzywa). Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Osuszyć oberżyny, odstawić. Na średniej patelni usmażyć na margarynie cebulę i szalotkę. Dodać bakłażany, krewetki, mięso z krabów, natkę pietruszki, jajko, sok z cytryny, sos worcester, sól i pieprz do smaku. Napełnić farszem wydrążone bakłażany, posypać parmezanem. Nafaszerowane bakłażany włożyć do żaroodpornego naczynia, podlać 3 cm warstwą wody, wstawić do piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 180°C, aż się zrumienią.
Porcja dla 4 osób.
Bakłażany z parmezanem
2 średnie bakłażany
olej roślinny
5 filiżanek sosu pomidorowego (patrz poniższy przepis)
¼ kg sera provolone, pokrojonego w cienkie plasterki
2/3 filiżanki startego parmezanu
sól i pieprz do smaku
Bakłażany oczyścić, pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm, umyć i osuszyć. Posolić, posypać pieprzem, odłożyć. Naczynie żaroodporne posmarować olejem roślinnym. Wlać półtorej filiżanki sosu pomidorowego. Na sosie ułożyć plastry bakłażana, każdy plasterek przykryć plasterkiem provolone i posypać połową startego parmezanu. Zalać półtorej filiżanki sosu pomidorowego, ułożyć pozostałe plasterki bakłażana i sera provolone, posypać parmezanem. Na wierzch wylać resztę sosu pomidorowego. Naczynie przykryć folią aluminiową i piec 30-45 minut w temperaturze 180°C. Odkryć i nadal piec przez 10-15 minut, aby odparować sos.
Porcja dla 6 osób
Zamiast bakłażana do potrawy można dodać mięso z kurczaka lub cielęcinę.
6 filetów z kurczaka lub 6 kotletów cielęcych posolić i popieprzyć. Zrumienić na patelni z 2 łyżkami margaryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Osuszyć na papierowym ręczniku. Dalej postępować jak w poprzednim przepisie.
Mam nadzieję, że są zgodne z MM. Proszę o wypowiedź ekspertów.
Pozdrawiam i życzę sukcesów.
I dodam pytanko - z wypowiedzi wynika, że większość potraw powinnna być duszona lub gotowana krótko, ponieważ proces gotowania podnosi IG. Czy Montignac rzeczywiście zaleca aby wszelkie soje, soczewice, fasole gotować do 15 minut? Jak to robicie, że jest to zjadliwie po tak krótkim czasie?
Oazaa