Witam wszystkich,
dawno się nie odzywałam, ale praca czasem nie daje normalnie żyć...
Przeczytałam wszystkie zaległości.
Najpierw o najmilszym (dla mnie, oczywiście). Dzięki za uznanie za ciasto orzechowe, jak tylko wymyslę coś nowego (a ostatnio nie miałam czasu na eksperymenty), to zaraz podzielę się przepisem.
A tak w ogóle, to można ten przepis zmodyfikować i zamiast orzechów do ciasta (lub chlebka, jeżeli bez dodatków bakaliowych) dać mielony uprażony słonecznik (prażony bardzo lekko i tylko po to, żeby po upieczeniu nie był zielony, bo to nieapetycznie wygląda). Jest równie smaczny, ale o wiele bardziej sycący.
W ogóle powinnismy wszyscy dzielić się przepisami, bo te, które są podawane w książkach Montiego bardzo nie przystają do naszych realiów.
Ciekawe, czy doczekamy się tej nowej książki "Monti nad Wisłą".
I co tam nam objawią.
Czytam od kilku miesięcy dosłownie wszystko, co tylko jest dostępne na temat tej metody odżywiania, ale mam coraz więcej wątpliwości, które NIGDZIE nie znajdują wyjaśnienia.
Może doczekam się czegoś więcej w tej nowej książce...
A teraz coś innego:
dla wszystkich "łasuchów" !!! Monti poleca jedzenie suszonych fig!
Mają wyjątkowo niski IG (poniżej 30 o ile pamiętam) a są niesamowicie słodkie i mogą zastąpić wszelkie słodkości.
Są lepsze od śliwek (niższe IG)a o WIELE słodsze.
Dodane do muesli wystarczają za wszystkie owoce i cukry, w ciastach zastępują całkowicie słodziki czy fruktozę.
A są tanie, tańsze od śliwek czy moreli.
Monti poleca je tym, którzy koniecznie muszą czasami coś "przegryźć".
Pamiętajcie o tym!
Również nic nie mówicie o pieczarkach, których spożywanie Monti podkreśla w każdej książce.
Ja osobiście uwielbiam pieczarki i jem je w każdej możliwej postaci.
Polecam wszystkim mój sposób na wyostrzenie ich smaku:
przy smażeniu (oczywiście na oliwie i koniecznie na małym ogniu-oliwa podgrzana powyżej 170 st.staje się dla nas niejadalna!)oprócz posolenia należy je posypać suszonym utartym czosnkiem. Pycha!
Wspaniale smakują surowe z makrelą wędzoną.
Do właścicieli Thermomiksów:
jestem posiadaczem tego urządzenia od czterech lat i mogę się podzielić doświadczeniami - nie wszystko jest w instrukcji!
Pytania wysyłajcie pod adres
[email protected].
rudzielec