To jest oryginalny przepis który dostałam:
Wędlina domowa do chleba
2 kg mięsa ( szynka, karczek, pierś z indyka)
2 litry wody
1/3 lub 1/2 szklanki soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
przyprawy takie jak ziele angielski, kolendra, kumin .. wg życzeń i upodobań
Mięso umyć i odłożyć. Pozostałe składniki wymieszać w garnku, z majonezu utworzą się kuleczki i tak ma być. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Włożyć mięso i zagotować i gotować 5 minut, wyłączyć mięso zostawić w środku na całą noc. Rano zagotować gotować 5 minut i zostawić do kompletnego wystygnięcia. Wyjąć i jeść.
Nie musisz dodawać wszystkich składników, ale możesz też dodawać inne zamiast majonezu dodaje musztardę, czasem dodaję chrzan. Ja bardzo lubię pierś kurczaka robioną w ten sposób, ale każde mięso tak zrobisz, nawet za pomocą grzałki
Zdarza mi się jeszcze dodawać majeranku i cebuli
Zmieniony przez - gaja1989 w dniu 2013-08-19 21:15:08
Wędlina domowa do chleba
2 kg mięsa ( szynka, karczek, pierś z indyka)
2 litry wody
1/3 lub 1/2 szklanki soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
przyprawy takie jak ziele angielski, kolendra, kumin .. wg życzeń i upodobań
Mięso umyć i odłożyć. Pozostałe składniki wymieszać w garnku, z majonezu utworzą się kuleczki i tak ma być. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Włożyć mięso i zagotować i gotować 5 minut, wyłączyć mięso zostawić w środku na całą noc. Rano zagotować gotować 5 minut i zostawić do kompletnego wystygnięcia. Wyjąć i jeść.
Nie musisz dodawać wszystkich składników, ale możesz też dodawać inne zamiast majonezu dodaje musztardę, czasem dodaję chrzan. Ja bardzo lubię pierś kurczaka robioną w ten sposób, ale każde mięso tak zrobisz, nawet za pomocą grzałki

Zdarza mi się jeszcze dodawać majeranku i cebuli

Zmieniony przez - gaja1989 w dniu 2013-08-19 21:15:08
To co dziś niemożliwe, kiedyś będzie tylko rozgrzewką.