Vince Gironda jest jednym z najbardziej znanych kulturystów Złotej Ery. Szczyt formy Schwarzeneggera przypadł na przełom lat 60. i 70. XX wieku. Wtedy nikt nie myślał o specjalnych wariantach treningu, ćwiczono z kolosalną objętością dobrą dla konia, a nie dla człowieka. W czasach Arnolda niezachwiane było przekonanie, iż należy ćwiczyć 4-6x w [...]
Aktualizacja 13.12.2023 Obecnymi czasy na rynku suplementacji możemy spotkać się ze sporym rozwojem segmentu adaptogenów, w którym to ekstrakt z Ashwagandhy odgrywa czołową rolę. Oferowane suplementy ewoluowały przede wszystkim pod względem jakości surowca, gdzie producenci prześcigają się w ilości standaryzowanych składników aktywnych. Swanson [...]
[...] będzie poprawnie zbilansowana i urozmaicona, to nie ma się co obawiać o braki żelaza w ustroju. Przyswajalność żelaza bardzo mocno poprawia witamina C. Zalecenia RDA na żelazo (dla dorosłej osoby) to: 10 mg żelaza dla mężczyzn, a 15 mg dla kobiet (które potrzebują więcej żelaza ze względu na menstruacje i z powodu regularnej jego utraty). [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
„What the health” jest filmem umieszczonym w serwisie YouTube przez portal odmladzanienasurowo.com. Nie miałbym żadnych zastrzeżeń do promowania wegetarianizmu, gdyby nie jednoczesne sprzedawanie szamańskich metod leczenia wzroku, zabijających ludzi sposobów „leczenia raka”, o czym szeroko można przeczytać w literaturze fachowej (terapia Gersona), [...]
[...] kanapki. Bogate w tłuszcze roślinne, błonnik i białko mogą stanowić świetną przekąskę w ramach diety odchudzającej. Zawiera także składniki mineralne, takie jak magnez, żelazo i cynk, oraz witaminy, w tym witaminę E i witaminę B6. Ważne jest jednak, aby wybierać produkty bez zbędnych dodatków, czyli opierające się w 100% na czystym maśle [...]
[...] różnicą pomiędzy nimi, wynikającą z odmienności w budowie, jest poziom wchłanialności w przewodzie pokarmowym oraz stopień przyswajania do tkanek. Bez wątpienia żelazo z produktów spożywczych odzwierzęcych jest w tych aspektach bardziej wartościowe dla homeostazy, co wielokrotnie wykazano w badaniach naukowych. Hemowa forma żelaza [...]
Sportowcy bardzo często borykają się z różnego rodzaju deficytami pokarmowymi, dotyczy to nawet tak fundamentalnej sprawy, jak ilość spożywanych kalorii! Jednak najczęściej spotykać możemy niedobory w ilości spożywanych mikroelementów. Co utrudnia wchłanianie żelaza Przy utrudnieniach związanych ze wchłanianiem żelaza nie można również [...]
[...] technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale również motywacji do nauki, zajęć pozalekcyjnych, czy relacji międzyludzkich. Żelazo pochodzące z mięsa (żelazo hemowe) jest lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzące z roślin (żelazo niehemowe), dodatkowo warto również pamiętać, że witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, a [...]
Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, a jego prawidłowy metabolizm wymaga nieco bardziej złożonego podejścia, niż samo zwiększenie podaży. Zaburzenia poziomu żelaza w organizmie wiążą się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego warto zapobiegać tego typu sytuacjom. Regulacja poziomu żelaza Doprowadzenie poziomu [...]
[...] żelaza Istnieją dwa rodzaje żelaza – hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe jest zdecydowanie lepiej przyswajalne i kojarzone jest z produktami pochodzenia zwierzęcego. Z kolei żelazo niehemowe znajduje się zarówno w żywności roślinnej, jak i zwierzęcej. Weganie często narażeni są na niedobory żelaza, ale jeśli odpowiednio zadbają o dietę i [...]
[...] tylko 2,8% przypadków, a nowotwory 0,6% przypadków. Zespół chronicznego zmęczenia dotyczył mniej niż 2% osób. Ok, teraz załóżmy, iż ktoś „w ciemno” sugeruje podawać żelazo, bo ono uczestniczy w transporcie tlenu (kofaktor hemowy w hemoglobinie i mioglobinie) i reakcjach enzymatycznych. To wspaniale, ale co ono pomoże na depresję, poważne [...]
[...] z prawidłowym wchłanianiem, a jeszcze inne narażone są na bardzo duże utraty żelaza związane np. ze swoim stylem życia. Żelazo zamknięte w mikropeletkach W IRON SR żelazo jest zamknięte w mikropeletkach, które pozwalają na kilkugodzinne przedostawanie się żelaza z przewodu pokarmowego do krwioobiegu, co jest niezwykle pożądane w [...]
[...] w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie wskazywana jest też żywność wzbogacana w żelazo, która w znacznym stopniu zwiększa spożycie żelaza przez narażonych na jego niedobory wegan i obniża ryzyko rozwoju anemii. A produkty wegańskie, które są najczęściej [...]
Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów. Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]
[...] powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach spożywczych jest trójwartościowe, w naszym żołądku zmienia się w żelazo dwuwartościowe, które łącząc się z białkiem, tworzy przyswajalny [...]
[...] jest niezbędne do funkcjonowania zasadniczo niemal całej materii ożywionej, od drobnoustrojów poczynając, poprzez rośliny i zwierzęta, a na człowieku kończąc. Chela-Ferr® MED to preparat zawierający żelazo Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® ( diglicynian żelaza ) wysoko przyswajalną i dobrze tolerowaną postać żelaza.