SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

żelazo

  • [...] odpowiedź obronna.  Problemem staje się jednak wtedy, gdy przechodzi w długotrwały/permanentny stan. Okazuje się, że witamina C może nam pomóc łagodzić je. Witamina C a żelazo Witamina C jest bardzo często dodawana do suplementów zawierających żelazo wtedy, gdy potrzebne jest szybkie uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka. To celowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4976 Data: 2021-02-05 16:50:03
  • Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4471 Data: 2017-10-06 07:59:15
  • Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.  Jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 716 Data: 2021-06-05 06:56:56
  • Dieta dla kulturysty: 6 złotych zasad

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3317 Data: 2022-10-20 09:25:38
  • Jaką sałatę wybrać? Sałaty - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5143 Data: 2018-02-13 16:36:22
  • Jaką kaszę najlepiej wybrać? Jaka kasza jest najzdrowsza

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo składników mineralnych. Natomiast komosa zawiera duże ilości przyswajalnego białka, witaminę E i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, cynk, potas i żelazo. Przeczytaj również: Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4345 Data: 2018-04-03 10:32:44
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] których nie wiąże się z toksycznością (np. olejek miętowy, piasek kwarcowy). Niejednokrotnie są one częścią normalnej diety lub stanowią klasyczne składniki odżywcze (np. żelazo, wodorowęglan potasu, olej rzepakowy) lub nie są groźne dlatego, że są dopuszczone do stosowania tylko w pułapkach na owady i dlatego istnieje znikome ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2612 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • [...] wiedzą mogą zapobiegać chorobie wieńcowej serca, nowotworom i cukrzycy typu 2. I choć często się mówi o potencjalnych niedoborach składników odżywczych takich jak białko, żelazo, witaminy D i B12, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, to istnieją dowody, że dobrze zaplanowana dieta może być odżywcza i pełnowartościowa. Okazuje się, że nie ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3069 Data: 2021-08-18 10:44:24
  • Carnivore - dieta cud mięsożercy czy patologia żywieniowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 620 Data: 2024-01-09 11:59:37
  • [...] gdyż nabiał dostarcza nam sporo witamin i minerałów, niezbędnych dla naszego organizmu, między innymi witaminy: A, C, D, E, ale też witaminy z grupy B, ponadto wapń, żelazo, fosfor, cynk oraz magnez. Dlatego też nie zawsze całkowita rezygnacja z nabiału jest wskazana, ale też nie zawsze jest potrzebna. Warto nadmienić, iż produkty takie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6687 Data: 2017-11-13 09:56:14
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34331 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • [...] samopoczucia. Warto dbać o odpowiednio wysoką jego podaż i regularnie kontrolować morfologię krwi, gdyż uratować to może przed wieloma zaburzeniami fizjologicznymi. Dlaczego żelazo jest tak ważne? Wśród wszystkich mikropierwiastków w organizmie żelaza jest najwięcej i nie pozostaje to bez wpływu na zdrowie oraz wydolność zarówno fizyczną, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2673 Data: 2021-08-09 19:14:36
  • Jakie składniki diety utrudniają wchłanianie żelaza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żelazo jest jednym z mikroelementów (minerałem), które musimy dostarczać wraz z codzienną naszą dietą. Nasz organizm wykorzystuje żelazo m.in. do wytwarzania hormonów, hemoglobiny, czyli składnika krwi odpowiedzialnego za dostarczanie tlenu do komórek całego ciała, czy też zapewnienia właściwego przebiegu metabolizmu w mięśniach.  Dorośli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 906 Data: 2021-09-07 14:30:18
  • [...] białek roślinnych oparta na białku grochu Niedobory żelaza Jako źródło żelaza w pierwszej kolejności wymieniamy zwykle mięso. Produkty roślinne również je zawierają, ale żelazo w roślinach ma niższą biodostępność niż żelazo w mięsie. Produkty, które powinny się znaleźć w diecie roślinnej to fasola, soja, szpinak, rodzynki, orzechy nerkowca, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1066 Data: 2021-08-16 15:44:46
  • Superfood - jakie produkty do nich zaliczamy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] omega-3, omega-6 i ALA, pomaga również w wyrównaniu różnic w proporcjach kwasów omega w naszym organizmie. Siemię jest również źródłem fitoskładników, takich jak magnez, żelazo i kwas foliowy oraz witaminy B1, B6 i E oraz błonnika. Jest szczególnie ważne w diecie kobiet, ponieważ ma pozytywny wpływ na równowagę hormonalną, łagodząc menopauzę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6381 Data: 2017-07-25 09:13:30
  • [...] Chinach ryby miały znaczną zawartość metali ciężkich: kosatka pstra, czyli skrzypiąca, miała dużo arsenu, kadmu i ołowiu, karaś chiński oraz s. curriculum składowały miedź, żelazo, mangan i cynk. Zielone warzywa liściaste Są wyjątkowo pożywne i mało kaloryczne. Zawierają mało strawnych węglowodanów, więc nie mają dużego wpływu na stężenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3988 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Co cennego dla zdrowia znajduje się w ciemnej czekoladzie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciemna czekolada to nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 589 Data: 2023-12-18 15:22:14
  • Obecnie problemem nie jest dostęp do informacji, ale przesyt. Na dodatek większość publikowanych w sieci materiałów jest niskiej jakości, zawiera błędy lub mylne wskazania. Zanim zaczniesz na poważnie trenować, warto poświęcić chwilę na ustalenie dalszej drogi. Oto lista największych błędów popełnianych przez początkujących. Dotyczy to nie tylko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3527 Data: 2020-03-03 07:59:27
  • Ziemniaki czy bataty? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] nie są to ilości mające znaczenie. Witaminy: C 3,2 mg E 0,3 mg K 2,4 ug B1 0,1 mg B2 0,1 mg B3 0,7 mg B6 0,3 mg foliany 14,6 ug B5 1,1 mg Składniki mineralne: wapń 40 mg żelazo 0,8 mg magnez 32,2 mg fosfor 62,5 mg potas 448 mg sód 73,2 mg cynk 0,4 mg miedź 0,2 mg mangan 0,3 mg selen 0,8 ug Wartości odżywcze: W 100 g słodkich ziemniaków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15958 Data: 2017-09-13 10:41:25
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] A 0 mg C 1,2 mg E 0,1 mg K 0,2 ug tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,1 mg niacyna 11,2 mg B6 0,5 mg foliany 4 ug B12 0,4 ug kwas pantotenowy 0,8 mg Składniki mineralne: wapń 11 mg żelazo 0,7 mg magnez 28 mg fosfor 196 mg potas 255 mg sód 65 mg cynk 0,8 mg miedź 0 mg mangan 0 mg selen 17,8 ug Plusy: niższa cena, łatwiejsza dostępność, szybszy sposób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7291 Data: 2017-09-14 10:30:46