Regularne uprawianie sportu niesie za sobą wiele korzyści. Nie tylko zdrowotnych i sylwetkowych. Ćwiczenia poprawiają nastrój, jakość snu czy nawet pamięć, ale korzystają z naszych zasobów energetycznych, które trzeba na bieżąco uzupełniać. Nie ma nic za darmo. Każdy trening to uszczuplenie tych zasobów, które oczywiście można odbudować przy [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
Kompleksowe podejście do diety i suplementacji pozwala cieszyć się dobrym samopoczuciem nawet w okresach wzmożonej pracy, stresu, braku czasu na przygotowywanie pełnowartościowych jadłospisów, czy osłabionej odporności. Znaczącym ułatwieniem w realizacji takiego podejścia są złożone preparaty, które nacelowane są na wielokierunkową optymalizację [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Kurkuma to bardzo znana przyprawa, stosowana od wieków w indyjskiej kuchni oraz w medycynie. Charakteryzuje się intensywnym, żółtym kolorem oraz specyficznym zapachem. Słynie ze swoich przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających właściwości. Jest ona często używana w gronie Pań ceniących naturalną medycynę. Czy kurkuma może mieć [...]
Migdały często mylone z orzechami, są tak naprawdę nasionami migdałowca zwyczajnego. Są niezwykle zdrową przekąską, a także wykorzystuje się je do produkcji mleka migdałowego, oleju, masła, mąki czy marcepana. Zawierają witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, a spożywanie ich ma szereg korzyści zdrowotnych. Czy wiecie, jak migdały [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]
W branży fitness oraz wśród osób starających się utrzymać prawidłową wagę ciała niezwykle cenione są zboża, nasiona i orzechy. O niektórych zapominamy, a inne co jakiś czas wracają na nasze talerze, znów stają się modne. Ziarna farro to zboże, które było stosowane już w starożytności. Mówi się nawet, że jest to pierwotne zboże, z którego powstały [...]
Malina to roślina pochodząca z Europy i Azji. Znana jest ze słodkich i wartościowych owoców. Rzadziej mówi się o jej liściach, które też są pełne składników odżywczych i używa się ich do przygotowania herbaty o leczniczym zastosowaniu. Tak naprawdę, to liście malin stosowane są od wieków w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych i wywoływaniu [...]
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
Słodkie ziemniaki, znane także jako bataty, są bardzo wszechstronnym i pożywnym, pełnym witamin i minerałów produktem. Często wspomina się o ich właściwościach przeciwnowotworowych i wspierających układ odpornościowy, jelita, oczy i mózg. Są uprawiane na całym świecie i występują w różnych rozmiarach i kolorach, w tym pomarańczowym, białym i [...]
Antyoksydanty opóźniają starzenie się naszych komórek. Istnieje sporo produktów, które są bogate w przeciwutleniacze. Biolodzy z Clemson University w Stanach Zjednoczonych odkryli, że ekstrakt z żurawiny ma niezwykle silne działanie przedłużające życie. Podsumowanie Jeśli chodzi o nicienie, żurawina ma właściwości przedłużające im życie. [...]
Pszenica i jęczmień zostały po raz pierwszy "udomowione" na Bliskim Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]
Temat wzmożonego popytu na płyn Lugola w aptekach wraca co kilka lat. Lęk post-czarnobylski towarzyszy nam nieustannie już ponad 3 dekady i cały czas krąży wokół tej kwestii wiele kontrowersji. Jod (gr. Ioeides, łac. Iodum), który jest substancją aktywną płynu Lugola, jest mikropierwiastkiem niezbędnym dla organizmu, jednak z jego dawkowaniem [...]
Zwolennicy legalnych słodyczy nie będą spać spokojnie, gdyż pojawił się nowy krem z serii NUTLOVE. Krem o smaku białej czekolady z orzechami ziemnymi oraz dodatkiem soli himalajskiej – czy można wymarzyć sobie coś lepszego? NUTLOVE White Choco Peanut to krem, który podbije Wasze serca oraz kubki smakowe. Kolejny NUTLOVE bez dodatku cukru NUTLOVE [...]
Sezon grillowy rozpoczęty, zatem warto rzucić okiem na wegańskie odpowiedniki kiełbasek. Oczywiście można sobie upiec paprykę, cukinię, kromkę chleba, ale dlaczego nie korzystać z uroków grillowania w pełni? Kiełbaski z One Day More zainteresowały mnie ze względu na swój skład. Zrobione zostały z białka grochu, a większość, które do tej pory [...]