Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
[...] niektóre rodzaje warzyw, które cechuje bardzo niska kaloryczność. Bezpieczne są również niektóre rodzaje zamienników cukru. Jednak, jeśli nadwyżkę budują: smalec, tłuste wędliny, czekolada, pizza, kebaby, ciastka i torty to nieuchronny jest wzrost nadmiarowej, niechcianej masy ciała, czyli tłuszczu. Nie wiem, co chciały udowodnić autorki, [...]
Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. To, w jakim sposób odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Niestety w dzisiejszych czasach zjadamy za mało nieprzetworzonych, odżywczych produktów, a zbyt dużo śmieciowego jedzenia. Podsumowanie Niezdrowych produktów, z którymi spotykamy się każdego dnia, jest [...]
[...] z cukrem pudrem oraz trzy naleśniki z czekoladą, co daje łącznie 4000 kalorii. Lunch – porcja 500 gramowego makaronu oraz dwie kanapki z serem, dwoma dużymi kawałkami wędliny z majonezem na jasnym chlebie. Do tego energy drink. Kolacja – kolejna 500 gramowa porcja makaronu, duża pizza i jeszcze więcej energy drinków. 12 000 kalorii [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
Zamienniki cukru są często piętnowane, bo są „chemią”. To słowo-wytrych obrazuje strach przed nieznanym, a zamienniki cukru są dla wielu osób takimi tajemniczymi związkami. Dlatego przypisuje im się negatywne oddziaływanie na ustrój. Ok, odnieśmy te dane do człowieka. Załóżmy, że ktoś wypija litr napoju dziennie i dostarcza w ten sposób 350 mg [...]
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
[...] układu hormonalnego. Soję znajdziemy nie tylko w produktach typowo sojowych, ale również jako dodatek do wielu produktów, takich jak płatki śniadaniowe, batoniki czy nawet wędliny. Piwo Ten "męski" napój może uczynić nas jeszcze mniej męskimi. W rzeczywistości piwo jest również "bogatym" źródłem fitoestrogenu. Z tego powodu częste jego [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
[...] i zwierzęcych, ale także do ograniczania wysokoprzetworzonej żywności, rafinowanych zbóż i dodatku cukru. Pokarmy, które należy ograniczać. Przetwory mięsne: boczek kiełbasa wędliny kupne Rafinowane węglowodany: biały chleb biały ryż bułeczki rogaliki Produkty dodatkiem cukru i słodycze: napoje gazowane pączki ciasta ciasteczka cukierki Fast [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
[...] Powstają one również podczas obróbki termicznej wędlin. Uznawane są za substancje rakotwórcze. Gdzie znajdziesz azotyn sodu? W takich produktach jak: parówki, kiełbasy, wędliny. Podsumowując Zawsze sprawdzaj skład produktów, które kupujesz. Staraj się bazować na produktach nieprzetworzonych. Gdy kupujesz paczkowane, przetworzone produkty, [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
[...] na migrenę. Przetworzone mięso Badania sugerują, że powszechne środki konserwujące żywność, występujące w przetworzonej żywności, takiej jak: hot dogi, kiełbasa, kabanosy i wędliny, mogą być powiązane z migreną. Wiąże się to z obecnością w wymienionych wyżej produktach azotanów, azotynów i tlenku azotu. To kolejny powód, by ograniczyć spożycie [...]
Analiza ponad 1000 osób z zaburzeniami psychicznymi i bez zaburzeń wykazała, że azotany - chemikalia stosowane do konserwacji mięs, takich jak suszona wołowina, kabanosy, parówki, salami i inne przetworzone przekąski mięsne - mogą przyczyniać się do manii, stanu psychicznego charakteryzującego się nadmierną pobudliwością. Naukowcy powtórzyli [...]
Czy należysz do osób, które często wyjeżdżają, częstą są w drodze i starają się dobrze jeść podczas podróży? Dziś podpowiadamy, jak trzymać się swojego planu żywienia w czasie wyjazdów. Podsumowanie Jeśli zaplanujemy odpowiednio wyjazd, możemy z powodzeniem odżywiać się na nim zdrowo i racjonalnie. Nawet długie godziny spędzone w pociągu, aucie [...]
Sól jest jednym z najczęściej pojawiających się dodatków w naszej żywności. Jest najważniejszym źródłem sodu w naszej diecie (właściwie, to często sól i sód używane są zamiennie, choć oczywiście pojęcia te różnią się od siebie, ponieważ sól to związek sodu 40% i chlorku 60%). Sód jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu, w tym dla [...]
Żyjemy w świecie plastiku i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Artykuły higieniczne, pożywienie i inne produkty – wszystko pakowane jest w plastik lub się z niego składa. Czy kiedyś zadaliśmy sobie trud, dowiadując się, z czego jest wytworzona szczoteczka, którą myjemy codziennie zęby? Toksyczne butelki Jednym z niebezpiecznych źródeł [...]