[...] sprzedawcy, który oferuje kilogramowe paczki tych produktów (często są one korzystniejsze cenowo). Zrób samodzielnie pasty kanapkowe — żółte sery i dobre jakościowo wędliny są coraz droższe. Możesz raz na jakiś czas zrobić pastę np. jajeczną albo ze strączków. Wprowadź więcej strączków do diety — mięso, choć istotne w diecie ze względu [...]
[...] zjawiska nienawiści do osób mających odmienne preferencje żywieniowe, gdyż od dobrych kilkunastu lat wiemy, iż mięso, szczególnie w formie wysoko przetworzonej (parówki, wędliny itd.) wydatnie przyczynia się do pojawienia się, chociażby raka. Ponadto przemysłowa produkcja mięsa jest nie tylko szkodliwa dla otoczenia danego rodzaju zakładów (w [...]
[...] z diety mięsa może mieć korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza jeśli ktoś do tej pory korzystał z wysokoprzetworzonych źródeł mięsa. Szczególnie niebezpieczne są parówki i wędliny z MOM, czyli mięsem oddzielanym mechanicznie, w rzeczywistości nie jest to mięso, tylko odpady po produkcji mięsa. Badanie naukowe - skuteczność diety wegetariańskiej [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]
[...] Wiele osób błędnie myśli, że w menu wegan znajdziemy jedynie sałatki. W sklepach do wyboru mamy mnóstwo gotowych produktów, takich jak kiełbaski roślinne, sery bez mleka, wędliny bez mięsa czy jogurty i desery na bazie roślinnego mleka. Wystarczy przejść się po alejkach sklepowych, by odkryć ciekawe artykuły spożywcze, które wcześniej nie [...]
[...] pod uwagę pojawienia się licznej grupy cierpiącej z powodu wyniszczenia związanego z wiekiem, gdzie bardzo łatwo o urazy. Oczywiście wykazano, iż pewne grupy pokarmów (np. wędliny, wysokoprzetworzone mięso, wyroby wędzone, cukry proste) są powiązane z kancerogenezą. Jednak nie można wrzucać do jednego worka wszystkich produktów na sklepowych [...]
Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie. Jako trzeci najczęściej występujący nowotwór złośliwy i drugi pod względem śmiertelności nowotwór, rak jelita grubego spowodował około 1,9 miliona zachorowań i 0,9 miliona zgonów na całym świecie w 2020 roku. Referencje: Yue Xi i in. [...]
[...] że to wcale nie jest produkt mięsny. Atutem tutaj jest dodatek pistacji, które nadają ciekawego smaku. Na krytykę zasługuje jednak skład. Co prawda, kupując zwykłe wędliny, również często spotykamy się z produktami niskiej jakości, a wynika to z procesu wytwarzania i oszczędności. By uzyskać dany zapach, smak czy wygląd, producenci [...]
[...] wszystkim do wędzonki. Balerony, szynki, polędwica, a więc produkty o największej wartości handlowej. Kiedyś z dziesięciu kilogramów surowej szynki robiło się około 8 kg wędliny. Dziś z tych samych dziesięciu kilo najbardziej pazerni potrafią zrobić do 20 kg. Decyduje wyłącznie technologia. Ja jestem ograniczony kilkuletnią niemiecką maszyną, [...]
[...] jak wiadomo szynki posiadają dużo białka zwierzęcego i niektórzy mówią a właściwie większośc że trzeba je jeśc i uznac za częśc diety. Jednakże ja nie za bardzo trawie wędliny. Po prostu mnie cofa jak poczuje smak szynki. Próbowałem do kanapek / bułek wkraiwac ogórki , pomidory i inne warzywa a nawet set żeby tylko nie czuc smaku szynki [...]
Ten temat chcialem poruszyc w poscie Saiba - dieta i suplementacja przed testem Thermal Pro Evo, ale nie chcialem mu smiecic. Co myslicie o wedzonych wedlinach ? Powiem krotko. Co jakis czas stary kupuje polowke swiniaczka ze wsi. Mamy swoja wedzarke i wedzimy sobie miesko. Oczywiscie schaby, szynki,balerony,boczki,zeberka itp. Nie zaopatrujemy [...]
Ktore mieso tego typu(mieso, ktore mozna polozyc na kanapke ) w miare nadaje sie do diety? Wiem, ze w wiekszosci to syf i wogole nie powinno sie je wiazac z dieta, ale takie 1-2 średniej wielkosci plastry walnac na kanapke na 1 dzien chyba nie zaszkodzi. Z tego co mi wiadomo to raczej poledwice i pieczenie, tak? Czekam na dopowiedz
Mam pytanie co do wędlin wędzonych czy tez gotowanych czy można je umieszczać w diecie czy lepiej jest ich nie dodawać do diety. Chodzi mi tu np. chuda szynka wieprzowa, lub wędliny pochodzenia również wieprzowego?
Czy te sklepowe szynki i inne wyrobu mięsne "na chleb" warto w ogóle jeśc? Na pewno wiecie, że strasznie oszukują ludzi poprzez zwiększenie objętości mięsa wodą. Co sądzicie o takich produktach ? Jeść czy raczej unikać ?
Witam, obecnie czesto jem kupiona w carrefourze poledwice sopocka. Skład w niej wygląda tak: polędwica wieprzowa (83%), woda, sól, stabilizatory: trifosforany i cytyniany sodu, białko wieprzowe kolagenowe, cukier, glukoza, przeciwutleniacz: izoskorbinian sodu, aromat, substancja konserwująca: azotyn sodu Czy nadaje sie ona do jedzenia czy ma [...]
Która z wędlin jest najlepsza pod względem wartości spożywczych. Chodzi mi o dużą zawartość białka a małą tłuszczy (ogólnie niska kaloryczność) gdyz chciałem ją stosować jako przekąskę. Z tabel wychodzi że polędwice z indyka i kurczaka, czy może coś innego?
[...] wydatkowanej energii w czasie pracy i treningu. Pozwoli to na świadome zaplanowanie posiłków od strony ilościowej i jakościowej. Białka pełnowartościowe: • mięso, ryby, wędliny, konserwy rybne i mięsne, drób, podroby • dziczyzna — zawierają około 15% białka • Jaja—11% białka • sery — 20% białka • mleko— 1-3% białka • warzywa, ziemniaki [...]