Bylica piołun to ziele stosowane w medycynie ludowej od tysiącleci. Jest ona ceniona ze względu na dobroczynne i silne działanie na wiele dolegliwości, wśród których należy wymienić między innymi brak apetytu czy problemy z wątrobą. Piołun – środki ostrożności Bylica piołun zawiera wiele substancji aktywnych, które u wielu osób wywołują silne [...]
Mięta to powszechnie znana roślina, która ma swojej zastosowanie głównie w lecznictwie, a jej zalety są znane i wykorzystywane przez ludzi od wielu tysiącleci. Ziele mięty na ból głowy Zawarty w mięcie mentol powoduje rozluźnienie mięśni, dzięki czemu picie naparów z tego ziela jest wskazane przed snem lub w sytuacjach stresowych. Substancje [...]
[...] skoki glukozy, choć ciekawe, lepiej na suplementację karczochem reagowały osoby szczupłe, niż otyłe wspomagające układ trawienny, łagodząc niepokojące objawy takie jak: wzdęcia, zgaga, czy nudności zmniejszające dolegliwości wynikające z cierpienia na zespół jelita drażliwego zmniejszające poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji „złej” [...]
[...] Może masz problem z tłuszczem, który odkłada się w okolicach pępka? Problem pierwszy: wzdęty brzuch Przyczyną może być spożywanie niewłaściwych pokarmów, które powodują wzdęcia. Nasze jelita mogą nie nadążać za trawieniem poszczególnych składników odżywczych, stąd efekt wzdętego brzucha. Obserwuj co jesz i jak Twój organizm zachowuje się po [...]
[...] się z receptorami mu-opioidowymi, które hamują perystaltykę i wywołują różnorakie zaburzenia. Mleko zawierające oba rodzaje β-kazeiny typu A1 i A2 częściej powoduje wzdęcia, ból, biegunkę, stan zapalny i zmniejszoną produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które są pożądanym produktem fermentacji bakteryjnej, dłuższym czasem [...]
SIBO, czyli bakteryjny przerost jelita cienkiego (small intestinal bacterial overgrowth), daje bardzo nieprzyjemne skutki uboczne. Bakterie w obrębie niezaburzonego mikrobiomu jelitowego wpływają na procesy metaboliczne, odpornościowe, a także regulują ludzkie zachowania. W związku z tym dysproporcje jakościowe (szczepy bakterii tworzących [...]
Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z wagi, jaką wywiera aktywność ruchowa na nasze zdrowie (oraz oczywiście sylwetkę). Z pewnością większość z nas dba o to, aby w ciągu dnia jak najwięcej się ruszać i łączyć to z zaplanowaną aktywnością ruchową, czy to w postaci treningów aerobowych (np. marszów, biegów, jazdy na rowerze itd.), czy też zajęciami w [...]
Imbir w medycynie chińskiej sięga swoją historią 5 tysięcy lat wstecz. Ze źródeł naukowych wyczytać można, że wykorzystywany był zarówno w formie świeżej, jak i suszu, którego poddawano sproszkowaniu poprzez tarcie. Medycyna ajurwedyjska opisuje działanie imbiru jako znakomitego środka, który wspomaga układ trawienny, działając jako regulator, jak [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Ciśnienie krwi warunkuje właściwą pracę nerek oraz serca. Te narządy źle tolerują nadciśnienie tętnicze. Jeśli długi czas utrzymujemy nadciśnienie tętnicze (jak to się dzieje u kulturystów, przez sięganie po farmakologię i utrzymanie nadmiarowej masy ciała) to pojawią się patologiczne zmiany w lewej komorze serca (przerost, remodeling), w grubości [...]
[...] do krwi. W ten sposób maślan może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego, IBS (zespół jelita drażliwego) i zmniejszeniu dyskomfortu żołądkowo-jelitowego, takiego jak wzdęcia. Jest ważny dla zdrowia jelit, ponieważ działa korzystnie na okrężnicę, umożliwiając jej prawidłowe i optymalne funkcjonowanie. Bierze również udział w sygnalizowaniu [...]
Gdy zapytamy kogokolwiek związanego ze sportem, jaki jest najbardziej znany suplement, z dużym prawdopodobieństwem odpowie: odżywka wysokobiałkowa. Po chwili zapewne doda: i kreatyna. Kreatyna dla serca i całego układu krwionośnego Wśród czynników, które mogą zmniejszać, dzięki suplementacji kreatyną, ryzyko wystąpienia chorób [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
[...] stosować dietę niskiego FODMAP może powodować problemy jelitowe. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego (IBS) także mogą odczuwać dyskomfort. Początkowo możesz mieć wzdęcia, gazy czy biegunkę po spożyciu inuliny, więc warto stopniowo zwiększać jej podaż. Inulina to błonnik pokarmowy, który warto włączyć do swojej diety. Wspomaga rozwój [...]
[...] bakteryjna sprzyja infekcją. W samych Stanach Zjednoczonych jest aż 60-70 milionów ludzi z problemami trawiennymi. Wiedz, że nie jesteś sam, jeśli cierpisz regularnie na wzdęcia, zaparcia czy inne dolegliwości. Czy wiesz, że człowiek wypuszcza gazy średnio od 5 do 15 razy dziennie? I jest to całkiem normalne. Częstotliwość wydalania kału [...]
Frużelina - nowe smaki! W końcu nadeszły słoneczne dni a wraz z nimi sezon na owoce. Słodkie lub kwaskowate, jedne bardziej cierpkie, inne mocno soczyste, wszystkie pełne orzeźwiających smaków kojarzących się z wakacjami i radosną beztroską. ALLNUTRITION też poczuło te owocowe klimaty i wprowadza właśnie nowe smaki frużeliny. Frużelina [...]
[...] mój brzuch wygląda jak w 6 miesiącu ciąży. Nie lubię tego. Jem też tuńczyka lub jakąkolwiek inną rybę. Nie jem codziennie czerwonego mięsa, bo zauważam, że po nim też mam wzdęcia. Następnego dnia jestem taki nadęty. Strawienie jajek zajmuje mi około 30, 40 minut do 1 godziny. Ryby potrzebują około trzech godzin, trzech i pół, aby poczuć poczuć [...]
Istnieje długa lista czynników, które w erze szybkiego życia i przetworzonej diety zaburzają równowagę hormonalną kobiet. Są to zarówno czynniki, które można kontrolować, jak i te, na które nie ma się wpływu. Istnieje jeszcze jeden czynnik, który jest nieunikniony, jednak w pewien sposób można załagodzić skutki jego działania. Mowa tutaj o [...]
Wydawać się by mogło, że czasy, gdzie sprzedawano suszoną serwatkę w formie suplementu diety dla sportowców mamy już za sobą. Jednak ostatnio na rynku pojawiła się nowa odsłona tego typu strategii, która po raz kolejny poprzez krzykliwe hasła reklamowe i slogany wprowadzające nieco w błąd i wykorzystujące podobną terminologię, ma za zadanie [...]